Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ελεύθερη η μεταφορά και μετακίνηση αιγοπροβάτων από την Κάσο

Ελεύθερη η μεταφορά και μετακίνηση αιγοπροβάτων από την ΚάσοΑίρεται η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων από την Κάσο, που είχε επιβληθεί λόγω του καταρροϊκού πυρετού, σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Π. Κουκουλόπουλου, προς στο Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση απαγόρευσης, οδηγούσε σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους του νησιού. Ο Βουλευτής είχε τονίσει ότι στην Κάσο ουδέποτε παρουσιάστηκε κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, αλλά και το γεγονός ότι το νησί δεν έχει πιστοποιημένο σφαγείο, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη μετακίνηση των αιγοπροβάτων.

Όπως επισημαίνει στο απαντητικό του έγγραφο προς τον κ. Κόνσολα, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο θα επιτρέψει την έξοδο από την Κάσο ζώντων ζώων για άμεση σφαγή, ενώ για τα ζώα που προορίζονται για πάχυνση και αναπαραγωγή θα γίνει και για αυτά άρση της απαγόρευσης αφού γίνουν πρώτα οι ορολογικές εξετάσεις, που θα επιβεβαιώνουν την απουσία του ιού.

Ο κ. Κόνσολας, με δεδομένο ότι η Κάσος στερείται κτηνιάτρου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες ορολογικές εξετάσεις, ζήτησε από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κ. Φ.Ζαννετίδη, να συνδράμει άμεσα.

Έθεσε, επίσης, το ζήτημα της αδειοδότησης και λειτουργίας σφαγείων στα μικρά νησιά, επισημαίνοντας ότι θα μειώσει το κόστος για τους κτηνοτρόφους των νησιών και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλάδου.