Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Σεισμός στα Δωδεκάνησα


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.26 το πρωί της Τρίτης στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου.
Το μεγάλο εστιακό βάθος (περίπου 70χλμ) έσωσε το νησί της Ρόδου από τα χειρότερα. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι οι σεισμοί μεγάλου εστιακού βάθους συνήθως δεν δίνουν ισχυρούς μετασεισμούς.
Η 56χρονη στην προσπάθειά της να εγκαταλείψει το σπίτι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, γλίστρησε κατεβαίνοντας τα σκαλιά και χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Στην αγκαλιά της κρατούσε το 3χρονο εγγόνι της, το οποίο τραυματίστηκε ελαφρά.
Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της.Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί της Ρόδου και στα γύρω νησιά προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και στους τουρίστες.
Ακόμα και στην Κύπρο οι κάτοικοι ένιωσαν τη δόνηση, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Πόλυς Μιχαηλίδης.
Ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός από κατοίκους της Πάφου, Πόλης Χρυσοχούς, Λευκωσίας και Λεμεσού, ενώ δεν αναφέρθηκαν ζημιές.
Όπως έγινε γνωστό από την νομαρχία Δωδεκανήσου και την αστυνομική διεύθυνση μικρή κατολίσθηση σημειώθηκε στον επαρχιακό δρόμο Λάρδου-Πυλώνας, η οποία αντιμετωπίστηκε αμέσως από συνεργείο του δήμου Λίνδου.
Ρωγμές σημειώθηκαν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Ρόδου, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά. Σοβάδες έπεσαν στο αεροδρόμιο του νησιού, ενώ μικρές διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές του νησιού.
Ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και είχε διάρκεια, ενώ για πολύ μεγάλο σεισμό έκανε λόγο και ο δήμαρχος Ρόδου Κ. Χατζηευθυμίου.
Πηγη:Newsroom ΔΟΛ