Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Δραστηριότητες Επαρχείου

Παρουσίαση του βιβλίου «Η Βαγγελίστρα της Καρπάθου και εξωκλήσια της περιοχής»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Ιουλίου 2008 και ώρα 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού της Ευαγγελίστριας Πηγαδίων Καρπάθου και παρουσία της Α.Σ. του μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου η παρουσίαση του βιβλίου του Μαν. Κασσώτη «Η Βαγγελίστρα της Καρπάθου και εξωκλήσια της περιοχής».
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Επαρχείο Καρπάθου – Κάσου στα πλαίσια της προσπάθειάς του να προβάλει τους συμπατριώτες και φίλους του τόπου μας πνευματικούς ανθρώπους που με τη δημιουργική τους ενασχόληση στις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες αναδεικνύουν και προβάλλουν την Κάρπαθο και την Κάσο.
Στην εκδήλωση προήδρευσε ο πανοσ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως κ. Ναθαναήλ. Ο έπαρχος κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος χαιρέτισε την εκδήλωση και εξήρε τη σημασία που έχουν για τον τόπο μας παρόμοια συγγραφικά πονήματα.
Την παρουσίαση έκαμε ο νομικός και συγγραφέας Μανόλης Μακρής. Αναφέρθηκε στην αρχή στην προσωπικότητα του συγγραφέα ως ένθερμου πατριώτη, ως σημαίνοντος στελέχους της ελληνικής Ομογένειας στην Αμερική και ως ερευνητή και συγγραφέα, του οποίου το ερευνητικό έργο στρέφεται γύρω στην ιστορία της Ομογένειας, στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον τόπο μας στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σε ό,τι αφορά τα παλιά Πηγάδια. Στη συνέχεια ανέλυσε το συγκεκριμένο βιβλίο, που περιέχει όλες τις πληροφορίες που διέσωσε ο συγγραφέας για τους θρύλους, την ιστορία και τα πανηγύρια των ναών και ξωκλησιών της περιοχής των Πηγαδίων.
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος συνεχάρη το συγγραφέα για το βιβλίο του και ευχήθηκε να υπάρξουν και άλλοι που να διασώσουν σε ανάλογα βιβλία την θρησκευτική ιστορία της περιοχής.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Περικλής Λαγωνικός αναφέρθηκε στην πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσει κατά τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη και την προβολή της Καρπάθου η ΑΠΕΛΛΑ ΝΟΤΑ.
Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Μαν. Κασσώτης μίλησε με συγκίνηση και νοσταλγία για την παλαιότερη εποχή που τα πανηγύρια είχαν μια ξεχωριστή γραφικότητα και για τις προσπάθειες που γίνονται για τη διάσωση και ανακαίνισή των ξωκλησιών.Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή παλιών φωτογραφιών από την εορτή της Βαγγελίστρας και των άλλων ναών. Την προβολή συνόδευε με σύντομα σχόλια ο κ. Μαν. Κασσώτης.