Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Τα προβλήματα της ακτοπλοΐας στη Βουλή

OI αυξήσεις των ναύλων και οι ελλείψεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που έγινε στη Βουλή με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δέχθηκε επικρίσεις για την απογείωση των ναύλων, που από την άνοιξη του 2006 έως σήμερα έχει φθάσει στα επίπεδα του 50% έως 60%.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Βουλγαράκης συνέδεσε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων των εισιτηρίων με τις αυξήσεις στο πετρέλαιο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το υπουργείο ασκεί συνεχείς πιέσεις, παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι απελευθερωμένες. Ο υπουργός παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το 2007 που δείχνουν σημαντική βελτίωση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και επισήμανε ότι μόνο για φέτος το υπουργείο έχει δώσει 12.000.000 ευρώ περισσότερα για τη δημόσια υπηρεσία και 20.000.000 ευρώ περισσότερα για τη μεταφορά νερού.
Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε εμφατικά και στην πρόσφατη σύσκεψη των Eυρωπαίων επιτρόπων, που με ψήφισμά τους υιοθέτησαν την ανάγκη να ενισχυθεί η ακτοπλοΐα με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμμένος αρνήθηκε ότι το υπουργείο συνάπτει συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας με μοναδικό κριτήριο την ηλικία και υπογράμμισε ότι «οι συμβάσεις αφορούν κυρίως νέα πλοία που ανήκουν σε μικρούς ακτοπλόους». Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία σε Κάρπαθο και Κάσο, διότι οι εταιρίες ζήτησαν να διπλασιαστεί η επιδότηση από τα 15.000 στα 30.000 ευρώ και γι΄ αυτό το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εκτός από την πρόσκληση που έχει απευθύνει στις εταιρείες με πλοία σε εκείνη την περιοχή, βρίσκεται σε επικοινωνία ακόμη και με αεροπορικές εταιρίες που ζητεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ναυλώσει τσάρτερ και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος μέσα στο καλοκαίρι. Ο κ. Καμμένος δεν αρνήθηκε και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Αιγαίο, ιδίως με την κατάργηση του πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» μετά τις καταγγελίες της ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ.
Ο Χρ. Παπουτσής κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για το κατά πόσο έχουν γίνει οι αναγκαίες μετασκευές στα παλαιά πλοία με βάση τη Σύμβαση της Στοκχόλμης και να απαντήσει αν οι επιθεωρήσεις γίνονται με ουσιαστικό τρόπο, για να παραλάβει από τον υπουργό τα έγγραφα για τα 19 πλοία που έχουν συμμορφωθεί με τη Συνθήκη της Στοκχόλμης. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι δέχεται ανοιχτούς εκβιασμούς από τον πρόεδρο των Ακτοπλοϊκών Εταιριών, που απειλεί ότι ή θα γίνουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων ή θα καταργηθούν οι κρατήσεις υπέρ τρίτων