Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Μια βραδιά αφιερωμένη στη σούστα στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου Ρόδου

Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Άθλησης του Δήμου Καμείρου σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου "Εργάνη Αθηνά", έχοντας ως στόχο την ανάδειξη αλλά και τη διατήρηση της παράδοσης της Δωδεκανήσου, διοργανώνει μια βραδιά αφιερωμένη στο χορό της σούστας, την Κυριακή 6-7-2008 και ώρα 20.00 στο θέατρο "Μελίνας Μερκούρη" στην τάφρο.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι ν' αναδειχθούν οι παραλλαγές του χορού της σούστας από τόπο σε τόπο έτσι όπως διαμορφώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου μέσα από την παράδοση. Θα παρουσιαστεί η καθαρά παραδοσιακή μορφή του χορού, όπως αποτυπώθηκε ως βιωματική εμπειρία στο λαό της Δωδ/σου. Για το σκοπό αυτό ζητήθηκε από τους ενδιαφερόμενους συλλόγους να εξετάσουν τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους από ομάδα χορευτών μεγαλύτερης ηλικίας που γνωρίζουν την αυθεντική μορφή του χορού της περιοχής τους.

Θα συμμετέχουν χορευτικές ομάδες απ' όλη τη Δωδ/σο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβίωση ξεχασμένων μορφών του χορού.

Συμμετέχουν:

Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου

Σορωνή
Αρχάγγελος
Απολακιά
Έμπωνας
Ασκληπειό
Μονόλιθος
Σύμη
Χάλκη
Κως
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Όλυμπος Καρπάθου
Κάσος
Τήλος
Νίσυρος
Λέρος

Οι χορευτές θα είναι ενδεδυμένοι με την τοπική παραδοσιακή φορεσιά. Ο εκπρόσωπος της κάθε χορευτικής ομάδας θα προλογίσει αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του χορού, χρησιμοποιώντας το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα. Κάθε ομάδα θα συνοδεύεται από το δικό της μουσικό σχήμα.