Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Επίσκεψη κ. Παυλίδη στην Κάσο

Την 29/7, o τ. Yπουργός μας κ. Αριστοτέλης Παυλίδης πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στην Κάσο, κατά τη διάρκεια της οποίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο, έγινε αλληλοενημέρωση για τρέχοντα σοβαρά θέματα του νησιού και ο ίδιος ο κ. Παυλίδης ανέλαβε σειρά δεσμεύσεων. Αναλυτικά, ανά θέμα συζητήθηκαν τα ακόλουθα:

Αγροτικός τομέας
Ο κ. Παυλίδης, αφού επικοινώνησε με τον κ. Σοφό στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά για την οριστική ρύθμιση της απαλλαγής των κτηνοτρόφων της Κάσου, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βοσκοϊκανότητας, από την επιβολή των κυρώσεων. Σχετικά με την κατασκευή του νέου Σφαγείου, ο κ. Παυλίδης ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις, όπου προς το παρόν δεν παρουσιάζεται πρόβλημα. Ο κ. Δήμαρχος επανέλαβε το αίτημα του διορισμού μονίμου κτηνιάτρου στην Κάσου, αφού ήδη στην Κάρπαθο υπάρχουν δύο!

Υγεία
Ο κ. Παυλίδης επικοινώνησε διαδοχικά με τον διοικητή του Νοσοκομείου
Ρόδου κ. Κοσσιώρη και με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Παπαγεωργίου, σχετικά με την επικείμενη μετάθεση του μοναδικού εξειδικευμένου ιατρού του ΠΠΙ Κάσου και την αναγκαιότητα της άμεσης αντικατάστασής του. Προς το παρόν, υπήρξε προφορική δέσμευση για προσωρινή απόσπαση ιατρού από άλλο Νοσοκομείο… Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», που λήγει την 31/8/08. Για την κατασκευή του νέου Ιατρείου, ο κ Παυλίδης μετά την επικοινωνία του με την υπεύθυνο της ΔΕΠΑΝΟΜ, ανακοίνωσε ότι η λήψη δειγμάτων χώματος (τελευταία απαιτούμενη ενέργεια πριν από την έναρξη εργασιών) θα γίνει από το συνεργείο του εργολάβου που εργάζεται αυτή την εποχή στο Φοινίκι. Ο κ. Δήμαρχος επανέλαβε το θέμα αντικατάστασης του μοναδικού και προβληματικού ασθενοφόρου του νησιού και αναφέρθηκε στο αίτημα του Δήμου για συμμετοχή εκπροσώπου του στο διοικητικό συμβούλιο του Κ. Υ. Καρπάθου.

Κατασκευή λιμανιού
Ο υπεύθυνος εργοδηγός της εταιρείας ΒΙΟΤΕΡ έκανε μια σύντομη ενημέρωση στους παρευρισκόμενους, αναφέροντας ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί στο νησί όλα τα αναγκαία μηχανήματα και το έργο προχωράει σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Σχετικά με την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος τμήματος του προσήνεμου μώλου, ο κ. Παυλίδης πρότεινε υποβολή του αιτήματος μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, λόγω αρμοδιότητας.

Νέο κτίριο Αεροδρομίου
Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Παυλίδη σχετικά με την διακοπή των εργασιών από τον υπεύθυνο εργολάβο τόσο της κατασκευής του νέου κτιρίου αεροσταθμού όσο και του τμήματος οδικού δικτύου από το Έλερος προς την Χέλατρο. Στη συνέχεια υπήρξαν κάποιες τηλεφωνικές συνεννοήσεις του κ. Παυλίδη και με τον εν λόγω εργολάβο, ο οποίος δεσμεύτηκε να έρθει στην Κάσο, μέσα στον Αύγουστο.

Ύδρευση
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα με το υπό παραλαβή νέο
δίκτυο ύδρευσης, για την αντιμετώπιση των οποίων έχει συντάξει αναλυτική αναφορά ο υδρολόγος, ο κ. Μουτέν, ο οποίος την ίδια μέρα βρισκόταν στην Αθήνα μαζί με τον Έπαρχο Καρπάθου-Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκκριτο, σε μια προσπάθεια δρομολόγησης ενεργειών επίλυσης αυτών.

Ενέργεια
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στα σοβαρότατα και μακροχρόνια προβλήματα που δημιουργούνται στην Κάσο από τις συχνές διακοπές ρεύματος, που οφείλονται στις συχνές βλάβες της σύνδεσης με το εργοστάσιο ΔΕΗ Καρπάθου με υποβρύχια καλώδια, αλλά και στο αδικαιολόγητο «πάγωμα» της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου, έργο που είχε αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών με κονδύλια της Ε.Ε., που μάλλον χάθηκαν οριστικά…

ΚΕΠ
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που οδήγησε στο κλείσιμο του ΚΕΠ Κάσου, που πέρσι είχε τρεις υπαλλήλους και σήμερα κανέναν, για το οποίο ο κ. Παυλίδης δεσμεύτηκε να το εξετάσει με τους αρμόδιους….