Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και προγραμματισμός έργων για την περίοδο

Στο Διοικητήριο (Επαρχείο) Καρπάθου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση όλων των επαγγελματικών φορέων της Καρπάθου και αντιπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, με μοναδικό θέμα συζήτησης το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Επαρχίας.
Παρόντες ήταν : ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Βασίλης Τσαμπανάκης, Μαριγούλα Χριστοδούλου, Γιώργος Νισύριος, Μιχάλης Μπαριανάκης ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπου Κώστας Τσαμπανάκης, ο λιμενάρχης Καρπάθου Μαρνίκας, ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Καρπάθου Βούρτσης, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Γ. Χατζηγεωργίου, το μέλος του Δ.Σ. Εμπ. Συλλόγου Φ.Γεωργιάδου, ο εκπρόσωπος των εστιατόρων Γ. Μαγιάφης, το μέλος του Δ.Σ. εστ. Σ. Πακάκης , εκ μέρους των τουριστικών πρακτόρων Η. Χαλκιάς, ο Μιχάλης Τσαγκάρης, ο Γ. Σκευοφύλακας, και ο Μ. Κασσώτης.
Ο Έπαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη συνάντηση που είχε μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ολύμπου με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Καμμένο Πάνο.
Κατά τη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η δρομολόγηση του πλοίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ της Blue Star Ferries για την εκτέλεση του δρομολόγιου Πειραιάς – Ηράκλειο – Κάσος – Κάρπαθος – Ρόδος με επιδοτούμενη τη γραμμή Ηράκλειο – Ρόδο. Επίσης, ο Αγούδημος θα διεκδικήσει επίσης 2 δρομολόγια την εβδομάδα από Πειραιά με προσεγγίσεις σε δύο νησιά των Κυκλάδων, τα νησιά της Επαρχίας μας και Ρόδο με επιδοτούμενο όλο το δρομολόγιο. Τα παραπάνω στάλθηκαν για επικύρωση στο Επαρχιακό Συμβούλιο Καρπάθου – Κάσου. Επίσης αντίστοιχες αποφάσεις θα ληφθούν και από τα Δημοτικά Συμβούλια Καρπάθου και Κάσου.
Στην συνεδρίαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Καρπάθου – Κάσου που ακολούθησε αμέσως μετά επικυρώθηκαν οι παραπάνω προτάσεις.
Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Επαρχίας Καρπάθου – Κάσου αποφασίστηκε να προταθούν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να δρομολογηθούν από την 1η Νοεμβρίου 2008 νεότερα και ταχύτερα πλοία από τα ήδη υπάρχοντα για την εκτέλεση του δρομολογίου Πειραιάς – 2 νησιά των Κυκλάδων - Ηράκλειο – Κάσος – Κάρπαθος – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδος δυο φορές την εβδομάδα με επιδοτούμενο το σκέλος Ηράκλειο - Ρόδος. Επιπλέον, αποφασίστηκε να προταθεί η δρομολόγηση δύο φορές την εβδομάδα πλοίου από τον Πειραιά με προσεγγίσεις σε 2 νησιά των Κυκλάδων – Κάσο – Κάρπαθο- Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδο. Προτάθηκε ακόμη να εξεταστεί από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής η σχέση κόστους των εισιτηρίων των επιβατών και των οχημάτων σε σχέση με την απόσταση.
Τέλος για το θέμα του δημοκρατικού προγραμματισμού των μεγάλων έργων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 αποφασίστηκε από το Συμβούλιο να συμπεριληφθούν τα παρακάτω έργα και να προταθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου:

1Ανάπλαση οικισμού Ολύμπου
2Βιολογικός καθαρισμός Ολύμπου
3Βιολογικός καθαρισμός Διαφανίου
4Επέκταση λιμανιού Διαφανίου
5Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου
6Αποχέτευση Καρπάθου
7Επέκταση λιμανιού Πηγαδίων Καρπάθου
8Απέρι – Σπόα (βελτίωση οδικού άξονα)
9 6θέσιο νέο δημοτικό σχολείο Κάσου
10 Χ.Υ.Τ.Α Κάσου
11 Π.Π.Ι Κάσου
12 Αποχέτευση Κάσου
13Ανάπλαση χειμάρρου Απερίου - Βωλάδας
14Κάθετο οδικό δίκτυο Σπόα – Όλυμπος (προς τις παραλίες)