Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΚΑΣΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής από τον Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο , τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ολύμπου Κώστα Τσαμπανάκη και τον κ. Mutin (τέως σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φ. Μιττεράν) αρμόδιο υδρογεωλόγο της Επαρχίας μας επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνο Καμμένο.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την πλημμελή ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Επαρχίας Καρπάθου – Κάσου , καθώς και οι τρόποι υλοποίησής τους οι οποίοι ελήφθησαν μέσα από την συνεδρίαση στο Επαρχείο με τους αρμόδιους φορείς και ΟΤΑ της Επαρχίας και τους επαγγελματικούς φορείς.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που οφείλονται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θερινής και όχι μόνο περιόδου πραγματοποιούνται 2 μόνο δρομολόγια που συνδέουν τα νησιά της Επαρχίας μας με τον Πειραιά με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου , ημεδαποί και αλλοδαποί τουρίστες, καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ημεδαπού τουρισμού .
Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι για το επόμενο δίμηνο δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή, αλλά μαζί με τη σύμφωνη γνώμη των αντιπροσώπων εταιριών προτάθηκε η δημιουργία και ο χαρακτηρισμός άγονης γραμμής με επιδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Ηράκλειο – Ρόδος με ενδιάμεσες προσεγγίσεις στα νησιά της Επαρχίας από την 1η Νοεμβρίου 2008 με 2 δρομολόγια την βδομάδα, καθώς και με 2 δρομολόγια σύνδεσης με τον Πειραιά και 2 νησιών των Κυκλάδων με προσέγγιση στα νησιά της Επαρχίας μέχρι τη Ρόδο.
Σχετικές προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν και ως αποφάσεις των Δ.Σ. και Ε.Σ. μέχρι το Σεπτέμβριο.
Το αμέσως προσεχές διάστημα ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου θα συγκαλέσει εκ νέου τους φορείς που συμμετείχαν και στην προηγούμενη συνάντηση για επανεκτίμηση της κατάστασης.
Τέλος ενέργειες γίνονται και από ιδιωτικούς κυρίως φορείς , για την αγορά κατάλληλου σκάφους που θα εξυπηρετεί την Επαρχία για μακρύ χρονικό διάστημα.