Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Έμποροι σε σαφάρι αγρίων ζώων, Αιχμαλωτίζουν σπάνια ζώα της Ελλάδας και τα πωλούν παράνομα στο εξωτερικό


Χώρα-κόμβος η Ελλάδα σπάνιων ειδών, που εισάγονται παράνομα στην Ευρώπη από την Τουρκία και θεωρούνται περιζήτητα για τους συλλέκτες

«Την πυροβόλησαν και την τραυμάτισαν με γάντζο κοντά στα γεννητικά όργανα. Μετά αφαίρεσαν με χειρουργική ακρίβεια το δέρμα από το κεφάλι, έσπασαν τον χόνδρο που το συγκρατεί και πήραν το κρανίο της. Ήταν μία από τις 300 φώκιες μονάχους μονάχους που εντοπίζονται στην Ελλάδα και ήταν έγκυος- θα γεννούσε στα τέλη του καλοκαιριού»


Η φωνή της Πέπης Λαγωνίκα από την Εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας τρέμει την ώρα που περιγράφει το έγκλημα. Η μονάχους μονάχους για την οποία μιλάει βρέθηκε νεκρή στις 27 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Σύρου, όταν το πτώμα της παγιδεύτηκε στην πλώρη ενός πλοίου της γραμμής. «Παλαιότερα τις έγδερναν για να φτιάξουν παπούτσια από το δέρμα τους και έτρωγαν το λίπος τους, αλλά αυτό έχει σταματήσει εδώ και καιρό. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω», συμπληρώνει η κ. Λαγωνίκα.
«Το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν με το κρανίο μιας μεσογειακής φώκιας είναι να το πουλήσουν σε κάποιο μουσείο», επισημαίνει η κ. Μαρία Θεσσαλού, επίκουρος καθηγήτρια της Σχολής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το πιθανότερο σενάριο είναι η πώληση του κρανίου σε μουσείο. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο», προσθέτει η Θεοδότα Νάντσου από την WWF. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τάσος Λεγάκης, υπάρχουν αρκετά ζώα στην Ελλάδα που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. «Μεγαλύτερη αξία έχει η οχιά της Μήλου, ο πληθυσμός της οποίας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από το παράνομο εμπόριο. Για να καταλάβετε, από τον αριθμό των οχιών που έχουν βγει στο εξωτερικό μπορούν πλέον να τις αναπαράγουν», λέει ο κ. Λεγάκης. Υπολογίζεται ότι η αξία της οχιάς της Μήλου σήμερα είναι πάνω από 1.500 ευρώ, καθώς ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 5.000 με 6.000 ερπετά. «Άλλα είδη που προτιμώνται είναι οι χερσαίες χελώνες marginata (κρασπεδοχελώνα- συναντάται μόνο στην Ελλάδα), graeca και hermanni, σπάνιες ενδημικές σαύρες και σαλαμάνδρες από την Κάρπαθο, την Κάσο και το Καστελλόριζο. Ιδίως οι τελευταίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Επιπλέον, ζήτηση στο εξωτερικό έχουν και τα αυγά αετών», συμπληρώνει ο κ. Λεγάκης που είναι και αναπληρωματικό μέλος της ελληνικής επιστημονικής επιτροπής για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για το εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (CΙΤΕS).

Με κεντρικό ρόλο
«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες- κόμβους σπάνιων ειδών, κυρίως αυτών που εισάγονται παράνομα στην Ευρώπη από την Τουρκία. Ανάμεσα στα είδη που έχουμε εντοπίσει να περνούν από την Ελλάδα είναι κυρίως οχιές, όπως οι vipera kaznakovi, dinniki, xanthina, renardi. Τα προαναφερόμενα είδη θεωρούνται περιζήτητα για τους συλλέκτες και εκτροφείς φιδιών. Ωστόσο, σπάνια ενδημικά ερπετά της Ελλάδας πωλούνται παράνομα σε ξένες αγορές. Πέρυσι μάλιστα εντοπίσαμε χελώνες marginata σε καταστήματα ζώων της Ιαπωνίας, καθώς και στην Αυστρία και τη Γερμανία. Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν αναφορές για Τσέχους και Σλοβένους που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο αφρικανικών χαμαιλεόντων στην Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ρίτσαρντ Τόμας, υπεύθυνος επικοινωνίας της διεθνούς οργάνωσης Τraffic που παρακολουθεί και καταγράφει τα μονοπάτια του παράνομου εμπορίου ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Λίγα εντοπίζονται ζωντανά
Ωστόσο, τα μόνα ζωντανά είδη που εντοπίστηκαν από τις αρχές κατά τη διετία 2005- 2006, ήταν μία μαϊμού- καπουτσίνος, ένα φίδι, μία αράχνη, δύο γκρι αφρικανικοί παπαγάλοι και ένας από τον Αμαζόνιο. Η μαϊμού βρέθηκε έπειτα από καταγγελίες κατοίκων σε pet shop στη Θεσσαλονίκη, στον ιδιοκτήτη του οποίου επιβλήθηκε πρόστιμο 600 ευρώ. Οι τρεις παπαγάλοι είχαν εισαχθεί από τα Αραβικά Εμιράτα, ενώ για την αράχνη και το φίδι δεν υπάρχει χώρα προέλευσης στη διετή αναφορά. Τα υπόλοιπα ευρήματα είναι μπαστούνια από κέρατα αντιλόπης, πορτοφόλια από δέρμα κροκοδείλου και φιδιών, τασάκι από κροκόδειλο και άλλα μικροαντικείμενα.

Παράνομες εισαγωγές απειλούμενων ειδών
«ΕΧΟΥΜΕ δεχθεί αρκετές καταγγελίες για απαγωγές σπάνιων ελληνικών ειδών», αναφέρει η κ. Νάντσου από την WWF. «Πέρα από αυτές, έχω και μία προσωπική εμπειρία: Σε ιατρικό συνέδριο όπου παρευρισκόμουν, έρχεται ένας Γάλλος γιατρός και μου λέει “μπορείτε να κρατήσετε για λίγο αυτό το τάπερ;”. Μέσα στο τάπερ υπήρχαν χελώνες marginata, για τις οποίες γνωρίζαμε ότι χρειαζόταν πιστοποιητικό ώστε να βγουν από τη χώρα. Τον ρώτησα αν έχει τα έγγραφα και μου είπε “ναι”. Λίγο αργότερα θυμωμένος μου άρπαξε το τάπερ και έφυγε. Τον κυνήγησα μέχρι το αεροδρόμιο για να καταφέρω να του πάρω τις χελώνες», λέει η κ. Νάντσου.
Πέρα από την εξαγωγή απειλούμενων ειδών, στην Ελλάδα εντοπίζονται και εισαγωγές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρώτα σε ζήτηση στην ελληνική αγορά έρχονται τα σπάνια ωδικά πτηνά, τα οποία είναι πολύ ακριβά. Για παράδειγμα, οι σπανιότατοι παπαγάλοι Μακάο κοστίζουν έως και 50.000 ευρώ. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι νεροχελώνες με κόκκινη βούλα και οι βουβαλοβάτραχοι, η εισαγωγή των οποίων έχει απαγορευθεί στην Ευρώπη για την προστασία της βιοποικιλότητας. «Και οι νεροχελώνες και οι βουβαλοβάτραχοι διατίθενται σε καταστήματα ζώων στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Λεγάκης.

Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα"