Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Υγεία

Δεν πέρασε μια εβδομάδα από τότε που ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αμβραμόπουλος ήλθε, με την κουστωδία του, στην Κάρπαθο για να λύσει το υγειονομικό πρόβλημα της Καρπάθου. Όμως τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας συνεχίζουν ανεμπόδιστα την πορεία τους.

Στις 27 Ιουλίου η κ. Πολιτεία Λογοθέτη, ετών 79 απόδημη εξ Αμερικής, έσπασε την λεκάνη της και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας ζήτησε από το ΕΚΑΒ την αποστολή ελικοπτέρου για την μεταφορά της σε νοσοκομείο. Όμως το ΕΚΑΒ δεν θεώρησε επείγουσα την κατάσταση της ασθενούς και συνέστησε να ταξιδέψει με ένα σκάφος επτά μέτρων(με τη λάντζα του Μανούσου) για να πάει στην Κρήτη. Με αποτέλεσμα η οικογένεια της να αναγκαστεί να νοικιάσει ειδικό αεροπλάνο, πληρώνοντας 6,500 ευρώ για να την μεταφέρει στην Αθήνα.

Την ίδια μέρα η κ. Μαρία Βασιλάκη, 85 ετών, έσπασε το πόδι της και το ΕΚΑΒ συνέστησε και σ’ αυτήν να ταξιδέψει με το ίδιο σκάφος. Μη έχουσα την οικονομική ευχέρεια ή άλλη επιλογή, πήρε το σκάφος και μετά από πέντε μισή ώρες ταξίδι έφτασε στην Σητεία με αποτέλεσμα να χειροτερέψει η κατάσταση της.

Δεν πέρασε μια μέρα και η κ. Ειρήνη Δημάρχου, ετών 94, έσπασε το πόδι της και πάλι το ΕΚΑΒ δεν θεώρησε την περίπτωση της σοβαρή για να στείλει ελικόπτερο. Η ασθενής αναγκάστηκε να περιμένει το πλοίο της γραμμής, που θα περνούσε την άλλη μέρα, για να πάει στην Ρόδο.

Στις 31 Ιουλίου ο Βασίλης Ρεΐσης, ετών 82 από το Μεσοχώρι, έκαμε εμετό με αίμα και ο αγροτικός γιατρός ζήτησε από το Κέντρο Υγείας να στείλει το ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον ασθενή στο Κέντρο Υγείας για τα περεταίρω. Όμως το ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να πάει γιατί δεν είχε βενζίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρατηριούχοι δεν δίνουν καύσιμα στο Κέντρο Υγείας με πίστωση, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Κατά τα άλλα αναμένεται να έλθει στην Κάρπαθο ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας για να διαλέξει το οικόπεδο που θα κτιστεί το νοσοκομείο, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Γενάρη του 2005, όταν επισκέφθηκε την Κάρπαθο. Αλλά όπως λέγει μια Καρπάθικη παροιμία, μέχρι να κτιστεί το νοσοκομείο, «περίμενε γάρε (γάιδαρε) μου το Μάη να φας χορτάρι».

Γεώργιος Σκευοφύλαξ
Κάρπαθος

Βίντεο από τη μεταφορά ηλικιωμένης από τη Κάρπαθο στη Σητεία με το σκάφος του Μανούσου.Εμείς να θυμίσουμε απλά ότι το 2006 ο Εμμανουήλ Κ. Μαγιορκίνος που μεταφέρθηκε στη Σητεία με το ίδιο σκάφος από τη Κάσο επειδή είχε σπάσει το πόδι του,χρειάστηκε στο τέλος να του το κόψουνε και να ζεί σήμερα με τεχνητό πόδι