Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Προτάσεις του Επάρχου για θέματα υγείας

O Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος έκανε τις παρακάτω προτάσεις, για θέματα υγείας τις Επαρχίας, κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 21 Νοεμβρίου.


Κύριε Πρόεδρε,
Μέσα στο γενικότερο χειμαζόμενο τοπίο, το σχετικό με τις παροχές υγείας ανά το Πανελλήνιο και στο Νομό μας, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η δική μας ακριτική Επαρχία.
Βέβαια το Κέντρο Υγείας Καρπάθου, παρά την παλαιότητά του, είναι ένα από τα καλύτερα στελεχωμένα - αλλά όχι εξοπλισμένα- στο Νομό μας. Η στελέχωση αυτή ωστόσο δεν καθίσταται αρκετή, για να εξαλείψει τα σοβαρά προβλήματα που γενικότερα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής μας, εξαιτίας του απαρχαιωμένου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του. .
Η απόσταση από το Κέντρο του Νομού, από το Ηράκλειο, και την Αθήνα δημιουργούν δυσεπίλυτα προβλήματα, κυρίως στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης των επειγόντων περιστατικών που αρκετές φορές είναι σε βάρος της ίδιας της ζωής των ανθρώπων.
Η ανάγκη λειτουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου που αποτελεί εξάλλου δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, κρίνεται εκ των πραγμάτων απαραίτητη. Η Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου – Κάσου, προσφέρει για τον σκοπό αυτό, την παραχώρηση του απαραίτητου χώρου, όπως η περιφέρεια μέσω του Δήμου.
Το ίδιο ισχύει για το νέο ΠΠΙ Κάσου, σε έκταση που προσφέρει ο τοπικός Δήμος. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΠΙ Ολύμπου που ενώ έχουμε ένα καταπληκτικό κτήριο, ικανό να καλύψει τις τοπικές ανάγκες και το οποίο κατασκευάστηκε με φορέα Υλοποίησης την ΝΑΔ, αυτό δεν είναι ούτε εξοπλισμένο κατάλληλα, ούτε στελεχωμένο με το απαραίτητο προσωπικό.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις δικές μας υποχρεώσεις που έχουν σχέση με την βελτίωση των παροχών υγείας όπως είναι η απασχόληση δύο νοσοκόμων με απόφαση του ΕΣ και η διαμόρφωση του αύλειου χώρου, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για την κατασκευή νέας πτέρυγας, στο υπάρχον ΚΥ Καρπάθου, εξαιτίας των αρχαιολογικής αξίας ευρημάτων.

Υγειονομικές ανάγκες Κάσου:

1. Κατασκευή νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού ιατρείου σε χώρο που έχει παραχωρηθεί για αυτό το σκοπό από τον Δήμο Κασίων .
2. Άνεση αναπλήρωση ιατρού , ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, ή παθολογίας, καθ ότι αυτός που υπηρετούσε ( Γενικής Ιατρικής) Επιμελητής Β΄, αποχώρησε εδώ και πέντε μήνες περίπου χωρίς να αναπληρωθεί.
3. Προμήθεια ξενοδοχειακού και Ιατροτεχνικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του γιατρού ο οποίος συνταγολογεί στο διάδρομο.
4. Προμήθεια μηχανημάτων: πήξης αίματος, υπερήχου για οστεοπόρωση, υπέρηχος κοιλιάς , αερίων αίματος, ακτινολογικού.
5. Προμήθεια ασθενοφόρου , σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Παπαγεωργίου.
6. Κατασκευή ακτινολογικού θαλάμου, σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη ( Τεχνική Υπηρεσία Νοσοκομείου)
7. Πρόσληψη τεχνικού για το ακτινολογικό .
8. Πρόσληψη οδηγού ασθενοφόρου.
9. Ένταξη του ιατρείου στο διαδικτυακό πρόγραμμα σύζευξης.
10. Επισκέψεις κλιμακίων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
11. Νομοθετική ρύθμιση των κινήτρων ιατρών ΕΣΥ άγονων, και προβληματικών περιοχής Α΄ Κατηγορίας