Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

O HIGH-TECH παπά Καλλίνικος

Έγινε εξπέρ στα κομπιούτερ και σήμερα διδάσκει μικρούς και μεγάλους στην Κάρπαθο καί ειδικά στις Πυλές, μεταξύ άλλων έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ online» σε ολοσέλιδο αφιέρωμά τους για τον παπα-Καλλίνικό μας ! Παρά το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση, χειμώνα- καλοκαίρι, είναι υποχρεωμένος να τελεί τη Θεία Λειτουργία, εκ περιτροπής στα 18 ξωκκλήσια του χωριού του Πυλές, ακόμα και στις 4.30 το πρωί (!) ώστε να προλάβει το μάθημά του, ο «κομπιουτεράκιας» παπα-Καλλίνικος απολαμβάνει, όπως λέει, εξίσου με τους μαθητές του τις ώρες τους στην τάξη. «… Αυτή είναι απλά η δουλειά μου! Όλα όσα διδάσκω είναι και για μένα, με χορταίνουν! Ό,τι κάνω το κάνω με την καρδιά και τη διάθεσή μου, επιπλέον χρηματικό κίνητρο δεν έχω …». ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ «έργα και ημέρες» του παπα-Καλλίνικου Μαυρολέοντος, τα τελευταία 20 χρόνια, στις Πυλές Καρπάθου –όπως γράφει το αφιέρωμα- περιλαμβάνονται:
● Η ίδρυση Μαθητικού Συνεταιρισμού του Σχολείου, το 1989, από κοινού με γονείς, μαθητές και νέους του χωριού, για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Έως σήμερα οργανώθηκαν ή λειτουργούν: βιβλιοθήκη με 3.500 τόμους, έκδοση εφημερίδας σε 3.500 αντίτυπα, βιντεοθήκη με 300 εκπαιδευτικά θέματα, αρχειοθήκη με 1.500 slides, εργαστήρια ψηφιδωτού, παραδοσιακού κεντήματος, ελεύθερου σχεδίου, αγιογραφίας, αναπαλαίωσης εικόνων και χειροτεχνίας, οικολογικές δραστηριότητες, χορευτική και θεατρική ομάδα.
● Δικτύου 160 Ελληνικών Σχολείων «Τηλέμαχος» που εγκαινίασε, το 1995, ο τότε Υπ. Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου.
● Η επιλογή-συμμετοχή του σχολείου στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Globe/Αλέξανδρος», για τη δημιουργία εθνικού δικτύου περιβαλλοντικών σταθμών, την περίοδο 1996- 2000. Ήταν το μοναδικό μονοθέσιο σχολείο της Ελλάδας που οι μαθητές του επικοινωνούσαν μέσω Ίντερνετ με χιλιάδες άλλους από 4.500 σχολεία, σε 117 χώρες.
● Η σύνδεση του Δημοτικού Πυλών δορυφορικά με άλλα 10 ολιγοθέσια σχολεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, από το 2004, στο πλαίσιο του νέου ερευνητικού προγράμματος «ΔΙΑΣ- Δορυφορικός Ιστός Απομακρυσμένων Σχολείων», με οργανωτές το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλους φορείς. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επαρχίας επισκέφτηκε τα γραφεία της Διεύθυνσης Περιφέρειας Νήσων της ΔΕΗ έχοντας μαζί της όλη τη σχετική αλληλογραφία που έχει στείλει για τα προβλήματα της Επαρχίας. Στο Υπ. Υγείας έλαβε χώρα συνάντηση με τον Υφυπ. Γ. Παπαγεωργίου.

Πηγή: www.arkasa.com