Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
"Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ", εκτιμούν οι επιστήμονες
Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου και εγρήγορσης αποτελούσαν τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του ερευνητικού έργου με αντικείμενο αφορά στους υδατικούς πόρους του νομού μας σε συνθήκες επικινδυνότητας που παρουσίασαν σήμερα ο συμπατριώτης μας νεοκλεγείς Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος με τους συνεργάτες του.
Ένα έργο που προτάθηκε από την Νομαρχία, δύο χρόνια πριν, την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στη Ρόδο, με σκοπό να δοθεί η ορθή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση ενός υπαρκτού και σοβαρού προβλήματος για την περιοχή μας.
Από την παρουσίαση των στοιχείων ενώπιον δημάρχων, φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι η κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις είναι εδώ και «απαιτούνται δράσεις και αλλαγή πολιτικών, ώστε τώρα που είναι τα δύσκολα να χαράξουμε νέα πορεία», όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος στην αρχική του τοποθέτησή του.
Το χαρακτηριστικότερο και πλέον εντυπωσιακό ίσως εύρημα της μελέτης είναι η διαπίστωση ότι ήδη καταγράφεται στην περιοχή μας αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, που γίνεται περισσότερο αισθητή από το 1992, ενώ παράλληλα μειώνονται οι βροχοπτώσεις.
Βάσει αξιόπιστων επιστημονικών μοντέλων, μέχρι το 2100 η θερμοκρασία θα αυξηθεί από 6% έως και 20%, (το δυσμενέστερο σενάριο), που μεταφράζεται από 1 έως 3,6 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα ακολουθηθούν.
Εξ ίσου ανησυχητική και η εκτίμηση για περαιτέρω μείωση των βροχοπτώσεων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για εκδήλωση φαινομένων ξηρασίας, ερημοποίησης κλπ στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.
Αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί η επιστημονική διαπίστωση ότι η ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου είναι η πλέον ευάλωτη στις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, σε εθνικό επίπεδο, και η τρίτη σε επίπεδο Ευρώπης.
Τα υδατικά αποθέματα
Εξαιρετικό ενδιαφέρον επίσης παρουσίασαν τα στοιχεία που αφορούν στις υδατικές ανάγκες και αντίστοιχα ελλείμματα ανά νησί της Δωδεκανήσου, με τους Λειψούς, τη Χάλκη και το Αγαθονήσι να αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα.
Τα μικρότερα ελλείμματα καταγράφονται σε Κάρπαθο και Κάσο, όλοι όμως συμφώνησαν πως όλα τα νησιά θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα στο εγγύς μέλλον, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες των κλιματικών αλλαγών που θα διαμορφωθούν στο νομό μας τα επόμενα χρόνια.
Ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης ευχαρίστησε τον κ. Μυλόπουλο και τους συνεργάτες του (Ε. Κολοκυθά, Επίκ. Καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., Α. Μεντές, Δρ. Πολ. Μηχανικός, Ευγενία Τραϊκάπη , Πολ. Μηχανικός, Επιστ. Συνεργάτης Α.Π.Θ), σημειώνοντας την χρησιμότητα του ερευνητικού έργου.
Από την πλευρά του, ο κ. Μυλόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει πως τα ευρήματα της μελέτης θα αποτελέσουν ένα εργαλείο για τις νέες αυτοδιοικητικές δομές που θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2010, προσθέτοντας ότι η πρώτη δημόσια παρουσία του στην Ρόδο ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελούσε για τον ίδιο συνειδητή επιλογή.
Αναρτήθηκε από
Νικήτας Καμπούρης
στις
12:44
Κατηγορία ειδήσεων
Τεχνολογία-Επιστήμες-Έρευνα