Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Χαιρετισμός του Καθηγητή Εμμανουήλ Π. Περσελή για το Ολοκαύτωμα



Eμμανουήλ Π. Περσελής

πτ. Θ. (Aθηνών), M.A. στη Θρησκευτική Aγωγή και Ph.D. (Lancaster/Aγγλία)

Kαθηγητής Θεωρίας και Πράξης της Xριστιανικής Aγωγής

Διεύθυνση: Kτήριο Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη, 157 82 Zωγράφος

Tηλ./fax: γραφείου 210 72 75 790, e-mail: epersel@soctheol.uoa.gr

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή  αυτής της εικόνας.

 width=

5 Ιουνίου 2010

Δήμαρχο Κασίων

κ. Δημήτρη Ερωτόκριτο

858 00 Κάσος

Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε,

Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στην εφετινή επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου. Υπηρεσιακές υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να ανταποκριθώ στην πρόσκλησή σας.

Εύχομαι, όμως, σε σας και δι’ υμών σε όλους και όλες τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες, καθώς και στους φίλους και τις φίλες της Κάσου, που πανηγυρίζετε στο νησί την ηρωική αντίσταση των Κασιωτών πριν από 186 χρόνια εναντίον της υποδούλωσης και του εξανδραποδισμού, να συνεχίζετε να προβάλλετε αυτό τον ηρωισμό.

Η ανάγκη για μια τέτοια προβολή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική σε περίοδο κρίσης, όπως είναι αυτή που διερχόμαστε τούτη την περίοδο στη χώρα μας. Μια κρίση που δεν πρέπει να τονίζεται μόνο η οικονομική της όψη αλλά και η αξιακή της διάσταση. Με άλλα λόγια, η οικονομική κρίση συνδέεται με διαρκή υποβάθμιση, τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες, δοκιμασμένων στο χρόνο πολιτικών και πολιτισμικών αξιών.

Το όραμα και τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού σημαντικών αξιών που για διάφορους λόγους, ως μη ώφελε, έχασαν τη σημασία τους, μάς παρέχει η σημερινή επέτειος του Ολοκαυτώματος των Κασιωτών. Οι πρόγονοί μας, δηλαδή, αψήφισαν την έλλειψη προσφοράς οικονομικής και ηθικής βοήθειας, που επίμονα ζητούσαν από τις ελληνικές αρχές του αγώνα της Ανεξαρτησίας για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, και δεν δίστασαν να πολεμήσουν με γενναιότητα και υψηλό φρόνημα με τα δικά τους πενιχρά μέσα, μέχρι τέλους, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να απωθήσουν τον εχθρό. Τέτοια παραδείγματα, όπως αυτά των ηρωικών Κασιωτών, αναμφίβολα ενισχύουν την προβολή της αρετής της φιλοπατρίας και της συνεργατικότητας για την αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών καταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τις σοβαρές ευθύνες των εντεταλμένων πολιτειακών και πολιτικών αρχών στην πρόληψη ή/και τη θεραπεία απευκταίων συνεπειών αδιαφορίας και κακοδιοίκησης.

Με τις ευχές μου για πρόοδο του νησιού μας.

Διατελώ φιλικά

Εμμανουήλ Π. Περσελής

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών