Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Με μία υπάλληλο το Ειρηνοδικείο Καρπάθου-Κάσου


Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια, και εφόσον δεν μετακινηθούν άμεσα υπάλληλοι σε αυτό, οδεύει προς κλείσιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εκατοντάδες υποθέσεις που διεκπεραιώνονται καθημερινά.
Η ειρηνοδίκης Καρπάθου κ. Καλλιόπη Ζορμά με έγγραφο της προς τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ρόδου, το οποίο στάλθηκε επίσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητά να μετατεθούν υπάλληλοι ακόμη και από τους υπό διαθεσιμότητα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.
Ειδικότερα στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
«Σας γνωρίζουμε ότι στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου υπηρετεί από το 1981 έως και σήμερα ΜΙΑ μόνο γραμματέας, η οποία όμως έχει ήδη υποβάλλει αίτηση παραιτήσεως με σκοπό τη συνταξιοδότησή της (αριθμ. πρωτ. αίτησης 167/25-9-2012) και αναμένεται η άμεση αποχώρησή της από την υπηρεσία.
Στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου εκδικάζεται μεγάλος όγκος υποθέσεων του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου, ενώ πραγματοποιούνται και μεταβατικές έδρες με υποθέσεις Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου στη νήσο Κάσο. Επίσης τέσσερις φορές το χρόνο συνεδριάζουν μεταβατικά δικαστήρια (Μονομελές Πλημ/κείο, Τριμελές Πλημ/κείο και Μονομελές Πολιτικό Ρόδου) στα οποία η παραπάνω γραμματέας εξυπηρετεί στην εκκαθάριση των ποινών και στην κατάθεση των εφέσεων.
Ήδη από την αύξηση της αρμοδιότητας λόγω ποσού (ν. 3994/2011), με την εκδίκαση των υποθέσεων του ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα), με τις προσημειώσεις που πλέον εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία και με τις αλλαγές του Ν. 4055/2012 περί «δίκαιης δίκης», το Ειρηνοδικείο γίνεται το κατ’ εξοχήν δικαστήριο της εκούσιας δικαιοδοσίας, με υποθέσεις που μέχρι σήμερα εκδικάζονταν από τα Μονομελή Πρωτοδικεία.
Έτσι η αναμενόμενη αποχώρηση της υπηρετούσας υπαλλήλου, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του Ειρηνοδικείου, με αποτέλεσμα ένας μόνο υπάλληλος να είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της υπηρεσίας, καθόσον είναι αντικειμενικά ΑΔΥΝΑΤΟΝ να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ματαίωσης και παραγραφής των ήδη προσδιορισμένων υποθέσεων, ενώ καμία διαδικαστική πράξη (κατάθεση δικογράφων, έκδοση διαταγών πληρωμής, προσημειώσεων, έκδοση πιστοποιητικών κλπ.) δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Εν όψει όλων των ανωτέρω γίνεται αντιληπτό με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ τόσο η αντικατάσταση της υπό παραίτηση γραμματέως όσο και η αύξηση των οργανικών θέσεων της γραμματείας τουλάχιστον με ένα επί πλέον υπάλληλο.
Με το πρόσφατο νόμο περί διαθεσιμότητας υπαλλήλων των ΟΤΑ, κλπ. παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να μετακινηθούν προς το Ειρηνοδικείο Καρπάθου δύο (2) τουλάχιστον υπό διαθεσιμότητα υπάλληλοι, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του, καθόσον απ’ αυτό εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών Καρπάθου και Κάσου».
Γράφει : Ελευθερία Πελλού
Πηγή:Ροδιακή www.rodiaki.gr