Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Υπογράφηκε δαπάνη για 15 νέα έργα στα Δωδεκάνησα


ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÊÔÉÑÉÏΌπως γνωστοποίησε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπογράφηκε η δαπάνη για 15 νέα έργα στα Δωδεκάνησα τα οποία εντός των ημερών θα αναρτηθούν στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και θα ακολουθήσει άμεση κατανομή χρημάτων.
Επίσης, δόθηκε έγκριση να προχωρήσουν στην υλοποίηση 2 έργα που καθυστερούσαν στα κεντρικά.
Αναλυτικά, τα έργα είναι:
Α. Έργα που καθυστερούσαν κεντρικά και δόθηκε έγκριση να προχωρήσουν στην υλοποίηση:
ΡΟΔΟΣ –(2) έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε ΟΤΑ Δ. Πεταλούδων και Δ. Καλλιθέας
Β. Έργα που υπογράφηκαν, αναρτώνται εντός των ημερών στη Διαύγεια και ξεκινά η άμεση κατανομή χρημάτων:
ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
  • Επιχορήγηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. για την επέκταση ΧΥΤΑ Αγαθονησίου, 100.000€
ΚΑΣΟΣ
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και συσκευή μηχανικής επεξεργασίας και κομποστοποίησης Δήμου Κάσου, 7.000€
ΚΩΣ
  • Αποκατάσταση και επέκτασης Αρχαιολογικού Μουσείου Κω, 110.500€
  • Περιβαλλοντική αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Κούκος του Δήμου Κω, 50.000€
  • Αποκατάσταση και στατική ενίσχυση 7ου Δημοτικού Σχολείου, 25.000€
  • Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κεφάλου, 40.000€
ΝΙΣΥΡΟΣ
  • ΧΥΤΑ Νισύρου, 150.000€
ΡΟΔΟΣ
  • Αποκατάσταση β’ κτηρίου Πανεπιστημίου Αιγαίου, 772.005
  • Επέκταση ΧΥΤΑ Β. Ρόδου, 70.000€
  • Αναπλάσεις στο Ιστορικό Κέντρο και τη Μεσαιωνική Πόλη, 50.000€
  • Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Μεσαιωνικής Πόλης, 40.000€
  • Επιχορήγηση ΔΕΥΑ Ρόδου για το έργο «Αγωγός μεταφοράς νερού στη Λάρδο Ρόδου και εξοπλισμός ποιοτικού ελέγχου νερού», 115.000€
  • Επέκταση αγωγού τροφοδότησης Λιμένα Ρόδου, 1.466€
  • ΤΗΛΟΣ
  • Βελτίωση υφισταμένων δρόμων Μ. Χωριού, 26.766€
  • Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού, 8.000€
Διαβάστε Περισσότερα...

Πρόσκληση


Διαβάστε Περισσότερα...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Από την Κρήτη στην Κάσο

Magnify Image
La Terrasse


La Terrasse: Η παράδοση συναντά τις σύγχρονες τεχνικές. Τα πρώτα δείγματα μαγειρικής γραφής της νέας εποχής των εστιατορίων του ξενοδοχείου Πεντελικόν δίνει μέσα από το εστιατόριο La Terrasse ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης. Ο νέος executive chef του Πεντελικόν ήρθε με μεταγραφή από το γνωστό εστιατόριο «Αυλή» του Ρεθύμνου, έχοντας «χτίσει» ένα καλό όνομα στα εστιατόρια της Κρήτης. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη φρέσκια πρώτη ύλη, και ιδιαίτερα σε αυτήν που έχει κρητικό διαβατήριο. Το μαγειρικό του στίγμα δίνεται από τον συνδυασμό της καλής πρώτης ύλης με τις ιδιαίτερες τεχνικές, οι οποίες έχουν καταβολές που ξεκινούν από τα γαλλικά διδάγματα και φτάνουν έως τις παρυφές της μοριακής κουζίνας. Η σάλα αποπνέει κλασική αισθητική άλλων εποχών, με το πιάνο με ουρά και τις μελωδίες του και τους γυάλινους θόλους που επιτρέπουν στο βλέμμα τα ταξιδεύει στον ουρανό. Τα προϊόντα της ελληνικής γης μεταμορφώνονται με τέχνη σε εξαιρετικές γευστικές δημιουργίες. Αρχή με amuse-bοuche, το καλωσόρισμα του σεφ, που σε βάζει στο κλίμα της μαγειρικής του. Τραγανή γκοφρέτα με σαφράν, μαύρος ταραμάς, χώμα από άγριο μανιτάρι και επάνω ελιά μανιταριού γεμισμένη με πραλίνα μανιταριού με βιολογικό φουντούκι. Ένα ωραίο παιχνίδι γεύσεων και υφών που ανοίγει την πόρτα της όρεξης. Συνέχεια με αρωματικά βραχάκια κρητικής γραβιέρας, κρέμα κρητικής γραβιέρας σε τραγανή κρούστα και από πάνω υπέροχα αρωματισμένα σπαράγγια που συνοδεύονται με απαλή κρέμα τρούφας, ενώ το πιάτο ενισχύεται τη στιγμή που έρχεται στο τραπέζι με τσιπς φρέσκιας τρούφας (€12,50). Άψογη τεχνική και γεύση φινετσάτη, όπου η πληθωρική γραβιέρα συναντά στον ουρανίσκο τη μαγεία της τρούφας. Ένα διαφορετικό ταξίδι στα βουνά της Μεγαλονήσου. Η σαλάτα ήταν ένας όμορφος μπαξές με πουρέ παντζαριού, σέλερι, καρότο, φρέσκα λαχανικά και ζουμερή καρδιά ντομάτας που συνοδευόταν από φλούδα αφυδατωμένης πατάτας και χώμα ελιάς ραντισμένο με έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο (€10,50). Τρως πρώτα με τα μάτια και μετά με το στόμα. Ακολούθησε το παιχνίδι με τις διαφορετικές υφές του παντζαριού. Η σύνθεση περιλάμβανε κίτρινο παντζάρι, μαρέγκα κόκκινου παντζαριού, παντζάρι στον φούρνο με καπνιστό ξύγαλο στο κέντρο του πιάτου και φέτα τριμμένη. Απλώς υπέροχο! Τις γευστικές εντυπώσεις έκλεψε η γεύση του ξύγαλου που άφηνε ένα ωραίο κάπνισμα και ταίριαζε με τη γλύκα του παντζαριού (€10,50). Ο μπακαλιάρος σιγομαγειρεύτηκε υπομονετικά σε ελαιόλαδο με χαμηλή θερμοκρασία και έδεσε με παχύρρευστο ζωμό χορταρικών από την Κρήτη, κρέμα πατάτας και σταφίδες κονσομέ (€24). Ενδιαφέρουσα ήταν η διακριτική πικράδα των χόρτων που ισορροπούσε όμορφα με τη γλύκα της σταφίδας. Εξαιρετικό ήταν το μοσχάρι, μαγειρεμένο σε κενό αέρος στους 58 βαθμούς, περιχυμένο με γλασέ κρεμμυδάκια, χυμό μαϊντανού και υπέροχη μπαχαρένια σάλτσα κοκκινιστού. Το κρέας, όμορφα μελωμένο, απογειωνόταν από την ευωδιαστή σάλτσα. Εύγε, σεφ! Το αλλιώτικο γαλακτομπούρεκο (€9) που ήρθε να βάλει τη γλυκιά του σφραγίδα ήταν ένα ποίημα. Τραγανά καραμελωμένα φύλλα κρούστας, Sabayon βουτύρου και παγωτό από κατσικίσιο γάλα, που στην καρδιά του έκρυβε ένα μικρό ζελεδάκι μελιού, το οποίο άφηνε τη γλύκα του στην επίγευση. Άξιο μνείας είναι το κοκτέιλ που ετοιμάζει στο μπαρ ο άξιος Χρήστος Καλαϊτζής. Εντυπωσιακό σε εμφάνιση όσο και σε γεύση το Sparkling Salmon, με προσέκο αρωματισμένο με σολομό, bitter από δεντρολίβανο με κανέλα, εσάνς από αβοκάντο με κόκκινο ξηρό βερμούτ και κλωναράκι θυμάρι.
☛ La Terrasse, ξενοδοχείο Πεντελικόν, Δηληγιάννη 66, 210 6281400

Μπακαλόγατος: Με ποιότητα στη γεύση που διαρκεί. Πολλές φορές αισθάνομαι ότι έχω κόλλημα με την ηλικία των εστιατορίων. Δοκιμάζεις ένα καινούργιο μαγαζί με προσμονή και αν ικανοποιήσει τις προσδοκίες σου, αρχίζεις να αναρωτιέσαι αμέσως πόσο θα κρατήσει έτσι. Γιατί ξέρεις ότι από τις πλέον ευμετάβλητες καταστάσεις που γνωρίζεις είναι αυτές της ποιότητας και της απόδοσης των ελληνικών εστιατορίων. Οι σεφ κάνουν τους (γρήγορους) κύκλους τους, οι βοηθοί το ίδιο, οι προμηθευτές... Ασταθείς ισορροπίες που ανατρέπονται. Εν ολίγοις, το «φρέσκο» είναι καλό, αλλά αυτό που έχει αντέξει στον χρόνο είναι καλύτερο. Οι σκέψεις αυτές έρχονται αβίαστα, έχοντας μόλις (ξανα)δοκιμάσει το φαγητό ενός εστιατορίου που έχει συμπληρώσει έξι χρόνια ζωής ως ελληνικό μεζεδοπωλείο, αλλά καταφέρνει και τώρα να σου δίνει την ίδια φρεσκάδα, την ίδια καλή διάθεση των ανθρώπων που το έχουν. Ο Μπακαλόγατος στην Κυψέλη, δημιούργημα ενός νεαρού ζευγαριού, του Γιώργου (στην κουζίνα) και της Φανής (στη σάλα), υπηρετεί με πάθος την καλή ελληνική κουζίνα, αυτήν που όταν τη δοκιμάσεις, αισθάνεσαι αβίαστα τη θαλπωρή του νόστιμου φαγητού. Όλα τα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν είναι στη θέση τους: η αναζήτηση καλής πρώτης ύλης που τηρεί την εντοπιότητα, ο μαγειρικός χειρισμός που δεν επιτρέπει άσκοπους πειραματισμούς να χαλάσουν τη δοκιμασμένη στα χρόνια προσέγγιση, το πάθος για το καλό αποτέλεσμα που διαισθητικά σχεδόν κρατά τις σωστές ισορροπίες. «Τη γεύση τη δίνει η φύση» συνηθίζει να λέει ο Γιώργος. Ο χώρος απλός, στην κλασική αισθητική γραμμή του σύγχρονου μεζεδοπωλείου, με λίγα τραπέζια στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη και άλλα τόσα στο εσωτερικό, το οποίο θερμαίνεται από την πατίνα του χρόνου και τη ζεστή υποδοχή των ανθρώπων του. Ο κατάλογος αποκαλύπτει την καταγωγή του σεφ Γιώργου Καντέλη από την Κάσο, με πολλές αναφορές και προτάσεις από την κασιώτικη παραδοσιακή κουζίνα, τις οποίες, αν ακολουθήσεις, δεν θα βγεις χαμένος. Το κασιώτικο «λαδοβρόχι» με ντομάτα, κάππαρη, θρούμπες, ανθότυρο και μπόλικο ελαιόλαδο (€5,5) απογειώνεταιχάρη στην κασιώτικη κουλούρα με μαυροκούκι, που αποτελεί τη βάση της σαλάτας, αλλά και την εξαιρετική ποιότητα των υλικών που τη φτιάχνουν. Τα ντολμαδάκια που φτιάχνονται στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων είναι θρυλικά για το πολύ μικρό τους μέγεθος και τη νοστιμιά τους. Όποια προσδοκία και να έχεις, τα κασιώτικα του Μπακαλόγατου θα την υπερβούν. Μινιατούρες μοσχαρίσιου κιμά, διπλωμένες υπομονετικά σε διαλεγμένο, τρυφερό αμπελόφυλλο και λουσμένες με αιγοπρόβειο βούτυρο (€11,5). Δυνατή και πλούσια γεύση που σε κρατά σε εγρήγορση έως ότου το βουνό από ντολμαδάκια στο πιάτο εξαντληθεί. Η σιτάκα, το τοπικό κρεμώδες τυρί, απογειώνει το επόμενο πιάτο, όπου συναντά τις μακαρούνες και το τσίκνομα κρεμμυδιού (€8) σε έναν συνδυασμό κλασικό, αλλά αξεπέραστο σε νοστιμιά. Το αποκορύφωμα του κασιώτικου ρεπερτορίου το συναντάς στο κασιώτικο πιλάφι (€12,50), όπου το ρύζι έχει βράσει σε ζωμό από κατσικάκι και αφού μελώσει ιδανικά σερβίρεται με ικανή δόση κανέλας, βουτύρου και συνοδεύεται από κοτόπουλο. Προτιμήστε την εκδοχή που στο πιάτο μπαίνει, αντί για κοτόπουλο, το κατσικάκι. Ο κατάλογος του Μπακαλόγατου δεν εξαντλείται στην Κάσο. Τα κρητικά κεφτεδάκια (€5,50) ήταν τραγανά και ευωδίαζαν δυόσμο. Η μελιτζάνα γιαρτουλού (€5,50) έβγαζε νόστιμες ισορροπίες με την ντοματένια σάλτσα και το γιαούρτι. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι πολλές σε τοπικούς μεζέδες με ονομασία προέλευσης, κρέατα στη σχάρα και ψάρια, όταν το επιτρέπει ο καιρός. Ρωτήστε αν έχει κάτι ειδικό η κουζίνα, εμείς πετύχαμε ροΐκιο, το πραγματικό άγριο σταμναγκάθι που φτιάχνεται γιαχνί με κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και πιπέρι. Ο Μπακαλόγατος είναι πραγματικά το διαμάντι της Φωκίωνος Νέγρη. Το μόνο πρόβλημα που έχεις είναι να τιθασεύσεις την αχαλίνωτη όρεξη που σου ξυπνά το φαγητό του.
☛ Μπακαλόγατος, Φωκίωνος Νέγρη 72, 210 8216598

Πηγή: www.lifo.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Ελεύθερη η μεταφορά και μετακίνηση αιγοπροβάτων από την Κάσο

Ελεύθερη η μεταφορά και μετακίνηση αιγοπροβάτων από την ΚάσοΑίρεται η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων από την Κάσο, που είχε επιβληθεί λόγω του καταρροϊκού πυρετού, σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Π. Κουκουλόπουλου, προς στο Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση απαγόρευσης, οδηγούσε σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους του νησιού. Ο Βουλευτής είχε τονίσει ότι στην Κάσο ουδέποτε παρουσιάστηκε κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, αλλά και το γεγονός ότι το νησί δεν έχει πιστοποιημένο σφαγείο, κάτι που καθιστά απαραίτητη τη μετακίνηση των αιγοπροβάτων.

Όπως επισημαίνει στο απαντητικό του έγγραφο προς τον κ. Κόνσολα, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο θα επιτρέψει την έξοδο από την Κάσο ζώντων ζώων για άμεση σφαγή, ενώ για τα ζώα που προορίζονται για πάχυνση και αναπαραγωγή θα γίνει και για αυτά άρση της απαγόρευσης αφού γίνουν πρώτα οι ορολογικές εξετάσεις, που θα επιβεβαιώνουν την απουσία του ιού.

Ο κ. Κόνσολας, με δεδομένο ότι η Κάσος στερείται κτηνιάτρου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες ορολογικές εξετάσεις, ζήτησε από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κ. Φ.Ζαννετίδη, να συνδράμει άμεσα.

Έθεσε, επίσης, το ζήτημα της αδειοδότησης και λειτουργίας σφαγείων στα μικρά νησιά, επισημαίνοντας ότι θα μειώσει το κόστος για τους κτηνοτρόφους των νησιών και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλάδου.


Διαβάστε Περισσότερα...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υπεύθυνους εκπαίδευσης και οργάνωσης στα Κέντρου Δια Βίου Εκπαιδευσης Κάσου

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη συμβάσης έργου ιδιωτικού δικαίου για τις Θέσεις ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ στα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Δήμων Στερεάς Ελλάδας & Νοτίου Αιγαίου », στους Δήμους Ερέτριας και Κάσο
Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων), στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Δήμων Στερεάς Ελλάδας & Νοτίου Αιγαίου», έχοντας υπόψη την υπ΄αριθμ. 2172/102/31.07.2014  Απόφαση του Δ.Σ. ΙΝΕΔΙΒΙΜ, απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης έργου για Υπεύθυνους Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότηταςστα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Δήμων Στερεάς Ελλάδας & Νοτίου Αιγαίου » και συγκεκριμενα στους ΔήμουςΕρέτριας και Κάσου
Προθεσμία Υποβολής Ηλεκτρονικών Αιτήσεων : 19/11/2014 (ώρα 17:00) – 28/11/2014 (ώρα 15:00)
Συνημμένα:


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα...

Ξανά στη σέντρα οι Βετεράνοι

Οι Βετεράνοι του Ολυμπιακού θα αντιμετωπίσουν εκείνους της Καρπάθου και της Κάσου, στις 5 Δεκεμβρίου, στο Star Sports Club. Πρόκειται για έναν αγώνα που είχε επαναληφθεί και πέρσι, αλλά είχε στιγματιστεί από τον θάνατο του Κώστα Παπάζογλου.

Πέρσι στις 25 Νοεμβρίου, ο συγκεκριμένος αγώνας δεν είχε τον εορταστικό χαρακτήρα που θα του ταίριαζε, καθώς λίγες μέρες πριν είχε «φύγει» από την ζωή ο παλαίμαχος άσσος του Ολυμπιακού, Κώστας Παπάζογλου, ο παίκτης που είχε σκοράρει στο πρώτο Ευρωπαϊκό παιχνίδι των ερυθρολεύκων εναντίον της Μίλαν.
Πέρασε ένας χρόνος σχεδόν από τότε και οι Βετεράνοι του Ολυμπιακού θα κατεβούν ξανά στην σέντρα για να αντιμετωπίσουν τους Βετεράνους των νήσων Καρπάθου και Κάσου. Αυτή τη φορά το κλίμα αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως εορταστικό, όπως ακριβώς ταιριάζει πάντα σε έναν αγώνα Βετεράνων του Ολυμπιακού. Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Παρασκευή 5  Δεκεμβρίου και ώρα 16.00 στις εγκαταστάσεις του Star Sports Club στην Βούλα και οι βετεράνοι απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στον κόσμο, να έρθει και να περάσει ένα όμορφο απόγευμα μαζί με τις μεγάλες δόξες του ερυθρόλευκου παρελθόντος.

Στην περσινή αναμέτρηση, οι Βετεράνοι του Ολυμπιακού επιβλήθηκαν με 11-3 σε ένα παιχνίδι υψηλών προδιαγραφών και πλούσιου θεάματος. Ο Σωτήρης Γεωργουδάκης είχε σημειώσει πέντε γκολ, από δύο οι Αλέκος Κακλαμάνος και Γιάννης Σιδέρης και από ένα οι Όλεγκ Προτάσωφ και Ανδρέας Μπονόβας.

Συνεπώς, οι λάτρεις του ποδοσφαίρου, οι φίλοι των βετεράνων και, φυσικά, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είναι καλεσμένοι σε μία ακόμα φιλική αναμέτρηση με ερυθρόλευκο χρώμα, στην οποία οι παίκτες, οι προπονητές και η διοίκηση των Βετεράνων υπόσχονται για μία ακόμα φορά ένα υπέροχο απόγευμα.

H φωτογραφία είναι από το περσινό παιχνίδι:

Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Μπουκιές Κάσου – Παραδοσιακά κασιώτικα παξιμάδια

Για να πω την αλήθεια, τα παξιμάδια ποτέ δεν τραβούσαν το ενδιαφέρον μου. Όμως, από την ημέρα που δοκίμασα από μια παλιά συνάδελφο, την Ελίνα, τα  προερχόμενα από τα Κύθηρα “Τραγανά του Καραβά”, άρχισα να βλέπω τα παξιμάδια με άλλο μάτι.
Έτσι, όταν έμαθα ότι στην Αθήνα, μπορώ να βρω παξιμάδια Κάσου, αποφάσισα να τα αγοράσω. Ένας λόγος είναι ότι θα μου δινόταν η ευκαιρία να δοκιμάσω κάτι από ένα νησί, για το οποίο, μέχρι σήμερα, δε γνώριζα το παραμικρό. Και ένας πρόσθετος λόγος ότι πολλές φορές, στους μικρούς τόπους, κρύβονται γευστικοί θησαυροί.
Οι “Μπουκιές Κάσου” έρχονται από το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων. Είναι μικρά παξιμάδια – μπουκίτσες.
Παρασκευάζονται στην περιοχή Φρυ που είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Κάσου.
Είναι τραγανά και πολύ νόστιμα.Πασπαλισμένα με μαύρο σουσάμι που τους δίνει μία γεύση ιδιαίτερη. Κλείνουν μέσα τους τον τραχύ, αλλά καθαρό χαρακτήρα του κασιώτικου τοπίου.
Φωτογραφία: Τερέζα Καράμπελα
Τα παξιμαδάκια Κάσου τρώγονται και σκέτα – μπορείτε να τα έχετε, μαζί σας, ως ένα καθημερινό σνακ. Μπορείτε να τα αφήσετε όπως είναι ή να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια και να τα χρησιμοποιήσετε ως κρουτόν σε σαλάτες και σούπες. Ή να τα φάτε με τυρί. Να τα χρησιμοποιήσετε αντί για τριμμένη φρυγανιά. Εγώ τα έτριψα στον τρίφτη, τα πρόσθεσα στη ζύμη του κιμά και έφτιαξα τα πιο αφράτα μπιφτέκια.
Μπορείτε να τα φάτε και ως πρωινό – με μέλι ή γάλα και μέλι. Δοκιμασμένο! Μια χαρά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα δημητριακά στο πρόγευμά σας!
Tις “Μπουκιές Κάσου” τις βρήκα στο ιστορικό κατάστημα “Αφοί Βασιλόπουλοι Delicatessen”, στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Στοιχεία Ετικέτας
Μπουκιές Κάσου
Χωρίς συντηρητικά
Νικήτας Ιερομόναχος
Φρυ Κάσος

Συστατικά
Αλεύρι σιταρένιο, αλάτι, λάδι, μαύρο σίσαμο, χωρίς ζάχαρη.

Βάρος
Καθαρό βάρος: 500 γραμμάρια

Τιμή
3,30 ευρώ (στο ντελικατέσεν “Αφοί Βασιλόπουλοι”)

Πηγή: http://www.gourmate.gr/
Διαβάστε Περισσότερα...

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Γεγονός το 1ο Κασιολογικό Συμπόσιο στην Κάσο

Πραγματοποιείται στην Κάσο στις 19 και 20 Αυγούστου ε. έ. το 1οΚασιολογικό Συμπόσιο
 (Διημερίδα Πολιτισμού, Ιστορίας, Λαογραφίας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Κάσου) που συνδιοργανώνεται από τηνΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου(Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου / Τομέας Πολιτισμού Δωδεκανήσου) και τον Δήμο Κασίων(ΚΟ.Δ.Ε.ΔΗ.Κ.).Το Συμπόσιο, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο τουΓυμνασίου της Κάσου, βρίσκεται υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Νοτίου ΑιγαίουΓιάννη Μαχαιρίδηκαι είναι αφιερωμένο στη μνήμη τουΚασιώτη αγωνιστή και λόγιου Νικολάου Γ. Μαυρή(1899 – 1978).
ΤηνΟργανωτική Επιτροπή του 1ου Κασιολογικού Συμποσίου αποτελούν οι:
Πρόεδρος:       Μιχάλης Εμμ. Ερωτόκριτος                               
                         Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου  
Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Εμμ. Ερωτόκριτος,                                    
                         Δήμαρχος Κάσου  
Γραμματέας:     Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης, Σύμβουλος Πολιτισμού      
                         της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου
Μέλη:              Μανόλης Νικ. Μαυρολέων,Σύμβουλος Πολιτισμού      
                         της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου
                       Γιώργος Εμμ. Κουριαντάκης, Πρόεδρος ΚΟ.Δ.Ε.ΔΗ.Κ.
                      Γιάννης Εμμ. Ζαχαριάδης, Πρόεδρος του Συλλόγου               
                         των εν Ελλάδι Κασίων
                      Βασίλης Κων. ΠερσελήςΠρόεδρος της Κασιακής
                         Αδελφότητας Αμερικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»     
                         Νίκος Ιωάν. Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου
                         Κασίων Ρόδου «Ο ΧΑΔΙΩΤΗΣ»
                         Θέκλα Μανούσου – Κυριάκου, Πρόεδρος                                        
                         του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου
                         Αγίας Μαρίνας Κάσου
                        Μαίρη Λιόντα – Φραγκούλη, Πρόεδρος  
                         του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρβανιτοχωρίου Κάσου
                        Ιουλία Δασκαλάκη – Διαμαντίδη  
                         Σταματίνα Χαλκιά – Ασπρά
                       
Στη διοργάνωση του Συμποσίου συνεργάζονται οι ακόλουθοι φορείς:
1.
Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Κάσου (ΚΟ.Δ.Ε.ΔΗ.Κ.)
2.
Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων
3.
Κασιακή Αδελφότητα Αμερικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»      
4.
Σύλλογος Κασίων Ρόδου «Ο ΧΑΔΙΩΤΗΣ»
5.
Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας Κάσου
6.
Πολιτιστικός Σύλλογος Αρβανιτοχωρίου Κάσου
7.
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νεολαίας Κάσου
8.
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Κάσου
9.
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Κάσου
Το αναλυτικό πρόγραμμα του 1ου Κασιολογικού Συμποσίου έχει ως εξής:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ου ΚΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014
ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
Ώρα 10:00
Εγγραφές και υποδοχή Συνέδρων
Ώρα 10:30
Καλωσόρισμα από τους:
α. Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου κ. Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτο
β. Δήμαρχο Κάσου κ. Δημήτρη Εμμ. Ερωτόκριτο
Προσφωνήσεις των:
α. Συμβούλου Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου –
   Κάσου κ. Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη
β. Προέδρου του Δ.Σ. της ΚΟ.Δ.Ε.ΔΗ.Κ.                                                              
   κ. Γιώργου Εμμ. Κουριαντάκη
Χαιρετισμοί από τους:
α. Αρχιερατικό Επίτροπο Κάσου
   πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Κωνσταντίνο Νερατζούλη
βΕκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων
γ. Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού Δωδεκανήσου Εντεταλμένη
   Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Ειρήνη Σβύνου.
ΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΟκ. Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτο
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 – πρωΐ 11:30
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μανώλης Περσελής, καθηγητής Πανεπ/μίου Αθηνών
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ιωάννης Φραγκούλης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων
                               
1.
Νίκος Κωνσταντινίδης: «Νικόλαος Μαυρής»
2.
Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων: «Οσία Κασσιανή η υμνογράφος και η σχέση της με την Κάσο»
3.
Μίνος Κομνηνός: «Η επιρροή της Κάσου στην παγκόσμια ναυτιλία»  
4.
Γιάννης Αράπης: «Λαϊκή ιατρική και μαιευτική στην Κάσο τον 19οαιώνα» .
5.
Βάσω Χριστοφιλάκη: «Φορολογική πολιτική την περίοδο της Ιταλοκρατίας στην Κάσο 1912 – 1944»
6.
Σήφης Παπαδόπουλος: «Ήπια ανάδειξη του νησιού Αρμάθια»
Συζήτηση.  
Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 – απόγευμα 18:00  
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σοφία Αυγερινού – Κολώνια, καθηγήτρια Ε.Μ.Π.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δημήτρης Εμμ. Ερωτόκριτος, Δήμαρχος Κάσου
1.
PierreMutin: «Lesbasesd’ undéveloppement de Kasos pour les prochaines décennies:                                                                                       1 – La protection et le développement des ressources en eau                    2 – La protection des ressources halieutiques par la création d’ un parc maritime européen incluant l’ Ouest de Karpathos et Kasos                                  3 – L’exploitation de l’ énergie éolienne entre Skafi et Agios Mamas»
2.
Μανώλης Περσελής:«Πολιτισμός και ανάπτυξη. Μια σύγχρονη προοπτική για την Κάσο»
3.
Σοφία Αυγερινού – Κολώνια: «Υπεύθυνος τουρισμός για έναν νησιωτικό μικρόκοσμο: Την Κάσο»
4.
Μάρω Φιλίππου: «Η αρχαία Ελληνική αρμονία και η παραδοσιακή    Κασιώτικη μουσική»
5.
Νίκος Γεωρ. Μαστροπαύλος: «Τα ομαδικά συμπόσια της χαράς και του γλεντιού στην Κάσο»
6.
Λίλα Μαστρομανώλη: «Η ιστορία μιας μαντινάδας»
7.
Γιάννης Φραγκούλης: «Η φροντίδα των ηλικιωμένων, μέγιστη ηθική υποχρέωση και στην Κάσο»
         Συζήτηση.
ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 – πρωΐ 10:30
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:Μανόλης Μελάς, αναπ.καθηγητής Πανεπ/μίου Θράκης
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Καλλίνικος Μαυρολέων, Αρχιμανδρίτης
                                                     Ι.Μ. Καρπάθου και Κάσου
1.
Μανόλης Μελάς: «Η Κάσος στα Νεολιθικά, Μινωϊκά και Κλασσικά χρόνια»
2.
Γιώργος Μπαραλής: «Μαθηματικά και Κασιώτικη τέχνη»
3.
Δημήτρης  Κατσαπρακάκης: «Υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κάσο με ταυτόχρονη αξιοποίηση για παραγωγή πόσιμου νερού με αφαλάτωση»
4.
Μιχάλης Σκουλιός: «Δωδεκανησιακό Ημερολόγιο 1923 – 32 και
     ο Παντελής Καστρουνής»
5.
Γιώργος Τσαμπανάκης: «Η Κασιώτικη ρίζα και οι κλάδοι της πιο σημαντικής οικογένειας Δημογερόντων της Ολύμπου Καρπάθου, της οικογένειας Σακελλάρη»
6.
Γιάννης Τσέρκης: «Η αγιογράφηση του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές της Κάσου – Εικονογραφικό πρόγραμμα»
7.
Νίκος Κωνσταντινίδης – Γιάννης Χατζηβασίλης: «Το έργο του Ολυμπίτη λαϊκού καλλιτέχνη Μορφινού (Νικολή Βασ. Χατζηβασίλη) και του γιου του Βασίλη Νικ. Χατζηβασίλη στο νησί της Κάσου» / Προβολή.
Διαβάστε Περισσότερα...