Τετάρτη 2 Μαΐου 2007

Παρασκήνια από την επίσκεψη του Καραμανλή...


(Αναδημοσίευση από την στήλη "Ο ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ" της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Τετάρτη 2 Μαίου 2007)

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ εκδρομή στην Κάσο έκανε ο Πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής έφθασε στις επτά το απόγευμα της Δευτέρας οδικώς στον Σκαραμαγκά. Εκεί επιβιβάστηκε σε ταχύπλοο του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο πήγε στον Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα, όπου τον περίμενε το «Κ/Φ Κάσος Ρ57». Με αυτό ο Πρωθυπουργός άρχισε το δεκατετράωρο νυχτερινό ταξίδι μέχρι το ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων. Το «Κάσος» δεν έχει κληρωτούς, αλλά μόνιμο προσωπικό. Συνταξιδιώτες του Καραμανλή, πέραν του κυβερνήτη και του πληρώματος, ήταν ο υπουργός Άμυνας Μεϊμαράκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χηνοφώτης, ο αρχηγός ΓΕΝ Γούσης και ο αρχηγός Στόλου Χωριανόπουλος . Το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού ο Πρωθυπουργός το πέρασε στη γέφυρα του πλοίου. Εκεί έλεγε διαρκώς ανέκδοτα και ιστορίες από τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό το 1977, όταν είχε υπηρετήσει στο αντιτορπιλικό «Σαχτούρης».

Τέντζερης και καπάκι
ΤΗΝ ΩΡΑ που ο Καραμανλής ήταν εν πλω, στην Κάσο καιγόταν το πελεκούδι. Είχε φθάσει ήδη από τις δύο το μεσημέρι της Δευτέρας με τη γραμμή της Ολυμπιακής ο Γιάννης Βαληνάκης . Ο υφυπουργός Εξωτερικών λαμβάνει το βάπτισμα του σταυρού στα Δωδεκάνησα. Στις πέντε το απόγευμα κατέφθασε ελικοπτεράτος ο υπουργός Αιγαίου Τέλης Παυλίδης, που νιώθει την πίεση της υποψηφιότητας Βαληνάκη. Τη Δευτέρα το μεσημέρι και το βράδυ είχαμε αλληλοδιάδοχα υπουργικά τσιμπούσια στο νησί. Δεν σας λέω το μενού- από μπαρμπούνια μέχρι παϊδάκια, από ντολμαδάκια μέχρι μακαρούνες κι από γλυκά μέχρι ξυλικόπιτες- σας αναφέρω όμως τις μαντινάδες. Ο ανταγωνισμός Γιάννη και Τέλη έχει γίνει αντιληπτός στο νησί.
«Όμορφα που ταιριάξατε Παυλίδη-Βαληνάκη,
εκύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι...»,
ήταν το ένα άσμα που ακούστηκε. Αισθάνομαι όμως ότι ο Τέλης είναι ολίγον ώριμο φρούτο στα Δωδεκάνησα.
«Εγώ θα πω μια μαντινά με τα δικά μου χείλη,
τριάντα χρόνια βλέπουμε στην Κάσο τον Παυλίδη...»,
ήταν το άλλο τραγούδι που είπαν οι λυράρηδες.
Έφαγε μισό γλυκό
ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ. Αυτοί έβραζαν στο ζουμί τους από τη Δευτέρα. Ο Καραμανλής έφθασε στην Κάσο στις εννιά το πρωί της Τρίτης. Πήγε κατευθείαν στο Δημαρχείο, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Ο νομάρχης Δωδεκανήσων Μαχαιρίδης του ενεχείρισε τις οκτώ εκδόσεις της Νομαρχίας. Ο Πρωθυπουργός στάθηκε σε αυτήν που είχε τίτλο «Γεύσεις της Δωδεκανήσου», λέγοντας: «Αυτήν θα την τιμήσω». Παραμένει, πάντως, προσεκτικός με τη δίαιτά του, γεγονός κρίσιμο, αφού όσοι τον ξέρουν επιμένουν πως πρόκειται για ένδειξη ότι ετοιμάζεται για εκλογές. Κατά τη βόλτα που έκανε μετά, πήρε ένα γλυκό που του έδωσαν στο ζαχαροπλαστείο «Ζαντάνα», το έκοψε στη μέση και έφαγε το μισό.

Δύο ωρίτσες
ΕΝΝΙΑ το πρωί έφθασε ο Καραμανλής στην Κάσο. Έντεκα και πέντε είχε φύγει! Δύο μόλις ώρες κράτησε η επίσκεψη στο νησί. Ο Πρωθυπουργός πήγε με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα στη Ρόδο, όπου τον περίμενε το κυβερνητικό αεροσκάφος για να τον φέρει πίσω στην Αθήνα. Δηλαδή πριν καλομεσημεριάσει, ήταν σπίτι του.