Πέμπτη 17 Μαΐου 2007

Η Κάρπαθος τιμάει τον ηρωικό σμηναγό


Με την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτεράρχου κ. Γιάγκου, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 23 του μήνα στην Κάρπαθο, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη θυσία του ηρωικού Έλληνα πιλότου στα νερά της Καρπάθου, κατά την αερομαχία που έγινε τότε με Τούρκικο μαχητικό, ο δήμος Καρπάθου θέλησε να τον τιμήσει, κατασκευάζοντας ένα μνημείο και δίνοντας παράλληλα το όνομά του στον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας του νησιού όπου και βρίσκεται το μνημείο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στις εκδηλώσεις θα παραστεί και η σύζυγος του σμηναγού που θα έρθει από την Κρήτη, ενώ και πολλά μέσα ενημέρωσης θα καλύψουν το γεγονός. Εκτός των καθιερωμένων ομιλιών και της επιμνημόσυνης δέησης, οι αρχές και οι επίσημοι θα μεταβούν στο σημείο όπου έπεσε με το αεροπλάνο του ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, για να ρίξουν στεφάνι στη θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το μνημείο κατασκευάστηκε από το δήμο Καρπάθου και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το οποίο ανέλαβε και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:

• 12.00: Άφιξη προσκεκλημένων.

• 12.15: Πέρας άφιξης προσκεκλημένων.

• 12.20: Άφιξη επισήμων.

• 12.25: Επιμνημόσυνη δέηση.

• 12.35: Ομιλία δημάρχου.

• 12.45: Αποκαλυπτήρια μνημείου

• 12.50: Ομιλίες.

• 13.00: Τελετή ονομασίας οδού “Ηρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη”. Ρίψη στεφάνου στη θαλάσσια περιοχή του ατυχήματος.

• 13.15: Παράθεση καφέ - τοπικών εδεσμάτων.

• 14.30: Πέρας εκδήλωσης.


ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Το μνημείο, θα είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης, διαφορετικό από ότι μέχρι σήμερα είχε δημιουργηθεί για τους Έλληνες πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έδωσαν τη ζωή τους στο καθήκον. Δεν θα περιλαμβάνει την προτομή του ήρωα, όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα, παρά θα είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που θα συμβολίζει την... «μετάβαση» του σμηναγού από τον αέρα στη θάλασσα.

Το σχέδιο του μνημείου έγινε από τον πτέραρχο ε.α. κ. Νίκο Ήμελο, ο οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να δώσει μία άλλη διάσταση στη θυσία του ήρωα, σχεδιάζοντας ένα πραγματικά μοναδικό και πρωτότυπο μνημείο.

Βρίσκεται στο τέρμα του υπερυψωμένου κεντρικού παραλιακού δρόμου, στην πρωτεύουσα του νησιού, τα Πηγάδια, και «βλέπει» τη θάλασσα ενώ από το σημείο εκείνο διέρχεται μεγάλος αριθμός ντόπιων και ξένων.

Το μνημείο θα είναι πετρόχτιστο, θα εκτείνεται σε δύο επίπεδα και στην ουσία θα τα ενώνει ένα κυματιστό επίπεδο σαν χαρτί, που θα δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για κύμα που ξεκινά από τον ουρανό και καταλήγει στη θάλασσα η οποία βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω του θα χαραχτεί το έμβλημα της μοίρας στην οποία υπηρετούσε ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, ακριβώς πιο κάτω το περίγραμμα του νησιού της Καρπάθου ενώ θα γραφτούν και οι δύο μαντινάδες που θα επιλεγούν στο πλαίσιο διαγωνισμού ο οποίος ολοκληρώθηκε στα τέλη του Απρίλη.

ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ

Σημειώνεται ότι στις 30 του Απρίλη ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός μαντινάδας, που είχε διοργανώσει το Πνευματικό Κέντρο Καρπάθου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Έλληνα πιλότου.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε Κρήτη και Κάρπαθο και υπήρξαν συνολικά 103 συμμετοχές. Οι 45 ήταν από την Κάρπαθο και οι υπόλοιπες 58 από την Κρήτη. Θα γίνει επιλογή της καλύτερης από κάθε νησί, και κατόπιν αυτές, θα γραφούν πάνω στο μνημείο.

Η διαδικασία ξεκίνησε από την επιτροπή, ήδη πριν μερικές μέρες, και όποτε την ολοκληρώσει, τότε θα γίνει και η αποτύπωσή των μαντινάδων στο μνημείο.

Την επιτροπή αποτελούν 9 μέλη, και συγκεκριμένα: 2 εκπρόσωποι του Πνευματικού Κέντρου Καρπάθου, 2 δημοτικοί σύμβουλοι, 4 δημότες Καρπάθου, και 1 εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρητών Καρπάθου.

Πηγή: Εφ. Η ΡΟΔΙΑΚΗ