Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Εντεκα πλοίαρχοι - φύλακες άγγελοι

Πλοίαρχοι-φύλακες άγγελοι για τον άγνωστο συνάνθρωπο που κινδυνεύει στις θάλασσες δίνουν το «στίγμα» της ελληνικής ναυτοσύνης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.Αυτή η ανθρωπιστική προσφορά του Ελληνα πλοιάρχου τιμήθηκε χθες, για ακόμα μία χρονιά, από την Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) στο πρόσωπο 11 πλοιάρχων, οι οποίοι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς διέσωσαν περισσότερους από 64 ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα ή έδωσαν «χέρι βοήθειας» ακόμα και σε κατοίκους φλεγόμενων περιοχών στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Η βράβευση έγινε στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΠΕΝ, όπου δόθηκαν και ειδικοί έπαινοι σε πλοιάρχους που αρίστευσαν στις εξετάσεις για την απόκτηση ανώτερου διπλώματος.
Ο νέος πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ κ. Γιώργος Βλάχος στην ομιλία αναφέρθηκε στην παράδοση, τη ναυτοσύνη, στο φιλότιμο του Ελληνα, που κρατούν, εδώ και χρόνια, στην πρώτη θέση την ελληνική ναυτιλία.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Βλάχος έθεσε και τα αιτήματα των πλοιάρχων σχετικά με την αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, το συνταξιοδοτικό, την «εξισορρόπηση της φορολογίας των συνταξιούχων με τους εν ενεργεία» κ.ά.
Από πλευράς υπουργείου Ναυτιλίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επερχόμενες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό δεν θα επιφέρουν αλλαγές για τους ναυτικούς.
Μεταξύ εκείνων που βραβεύτηκαν ήταν ο Κασιώτης Πλοίαρχος του «Spartia» Μηνάς Ηλία Καπεταδημήτρη της Neda Maritime για την διάσωση δύο επιβατών ιστιοφόρου που κινδύνευε να βουλιάξει βορειοδυτικά της Αυστραλίας.
Αναλυτικά η απονομή τιμητικών διακρίσεων και βραβείων για τις διασώσεις στη θάλασσα έγινε στους εξής πλοιάρχους:
Γιάννης Καράδης, Μηνάς Καπεταδημήτρης, Θόδωρος Μητρόπουλος, Γιώργος Καρράς, Γιώργος Καμπούρογλου, Ευστάθιος Λίτσας, Γιώργος Αρβανίτης, Βασίλης Δεληγιάννης, Βασίλης Πασχάλης (του Ιεράπετρα Λ. της ΛΑΝΕ ), Γιώργος Καραβίδας και Νικόλαος Καραβόλος.
Ως αριστεύσαντες στην απόκτηση διπλωμάτων τιμήθηκαν για το πτυχίο πλοιάρχου Α τάξης οι Κων. Σαπουνάς, Υπάτιος Κυρτάτας και Νίκος Σδούγκος, και για το πτυχίο πλοιάρχου Β τάξης οι Κων. Κουνέλης και Παντ. Λίνας.
Πηγή :ΕΘΝΟΣ