Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2008
Κάρπαθος και Κάσος, δύο προορισμοί μετ΄εμποδίων για τον επιβάτη που θα επιχειρήσει να μεταβεί από την Αθήνα, λόγω του κακού προγραμματισμού των θερινών πτήσεων της Ολυμπιακής που ακυρώνει το μέτρο της επιδότησης και αποκαλύπτει την αστοχία της πολιτικής του Υπουργείου ως προς την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, επισημαίνει ο Δωδεκανήσιος βουλευτής Γιώργος Νικητιάδης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Μεταφορών.

Ο κ. Νικητιάδης επισημαίνει ότι: «συμφώνως, με τον θερινό προγραμματισμό της Ο.Α., η ώρα αναχώρησης από την Ρόδο θα μεταφερθεί στις 06:00 το πρωί. Όμως το δρομολόγιο Αθήνα – Ρόδος φτάνει στην Ρόδο στις 06:30 δηλαδή μισή ώρα μετά. Εδώ εντοπίζεται και η ακύρωση στην πράξη του μέτρου της επιδότησης αφού, ο προγραμματισμός των πτήσεων δεν έλαβε υπόψη του την αλληλεξάρτηση των δυο προαναφερθέντων πτήσεων, με αποτέλεσμα η πτήση από Αθήνα να προσγειώνεται στη Ρόδο μισή ώρα μετά την αναχώρηση της πτήσης προς Κάρπαθο και Κάσο. Συνεπώς ο προερχόμενος εξ Αθηνών επιβάτης με προορισμό την Κάρπαθο ή την Κάσο υποχρεούται να διανυκτερεύσει στην Ρόδο προκειμένου να πάρει την πρωινή πτήση της επομένης μέρας και να φτάσει μετά από 24 ώρες στον τελικό προορισμό του».

Καταλήγοντας ο κ. Νικητιάδης τονίζει στην ερώτησή του: «είναι σαφές ότι υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν βρίσκεται κανείς που να επιθυμεί να ζήσει μια τέτοια περιπέτεια χάριν του «ελληνικού μεγαλείου», οι δε επιδοτήσεις παραμένουν γράμμα κενό περιεχομένου και ευλόγως προκαλούνται διάφοροι συνειρμοί» ενώ «σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός των θερινών πτήσεων ακυρώνει το μέτρο της επιδότησης και αποκαλύπτει την αστοχία της πολιτικής του Υπουργείου ως προς την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα» και καλεί τον Υπουργό Μεταφορών να μεριμνήσει αμέσως ούτως ώστε ενόψει των θερινών δρομολογίων να αποκατασταθεί αυτό το ατόπημα το οποίο ουσιαστικώς αποτελεί εμπόδιο στις μετακινήσεις των επιβατών από Αθήνα προς Κάρπαθο και Κάσο».


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Νικητιάδη έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η


Προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

ΘΕΜΑ: Επιδότηση άνευ αντικρίσματος του αεροπορικού εισιτηρίου προς

Κάρπαθο και Κάσο

Κύριε Υπουργέ

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των μεταβάσεων σε απομακρυσμένα νησιά προβλέπεται επιδότηση του αεροπορικού εισιτηρίου της Ολυμπιακής για τους επιβάτες που έχουν προορισμό την Κάρπαθο και την Κάσο από και προς την Αθήνα.

Το κατ’ αρχήν θετικό αυτό μέτρο της συγκεκριμένης επιδότησης, ακυρώνεται στην πράξη λόγω του κακού προγραμματισμού των πτήσεων κατά τη θερινή περίοδο.

Συγκεκριμένως, ο επιβάτης ο οποίος επιθυμεί να μεταβεί από την Αθήνα στην Κάρπαθο ή στην Κάσο, θα πρέπει να μεταβεί στην Ρόδο και στην συνέχεια αλλάζοντας αεροσκάφος με τη πτήση Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος - ΗΡΑΚΛΕΙΟ να μεταβεί στα νησιά αυτά.

Σήμερα, το ανωτέρω δρομολόγιο αναχωρεί από την Ρόδο στις 7:15 το πρωί, γεγονός που επιτρέπει σήμερα στους επιβάτες από Αθήνα να προλαβαίνουν την ανταπόκριση, αφού η πρωινή πτήση αναχωρεί από την Αθήνα στις 5:30.

Συμφώνως, με τον θερινό προγραμματισμό της Ο.Α., η ώρα αναχώρησης από την Ρόδο θα μεταφερθεί στις 06:00 το πρωί. Όμως το δρομολόγιο Αθήνα – Ρόδος φτάνει στην Ρόδο στις 06:30 δηλαδή μισή ώρα μετά.

Εδώ εντοπίζεται και η ακύρωση στην πράξη του μέτρου της επιδότησης αφού, ο προγραμματισμός των πτήσεων δεν έλαβε υπόψη του την αλληλεξάρτηση των δυο προαναφερθέντων πτήσεων, με αποτέλεσμα η πτήση από Αθήνα να προσγειώνεται στη Ρόδο μισή ώρα μετά την αναχώρηση της πτήσης προς Κάρπαθο και Κάσο.

Συνεπώς ο προερχόμενος εξ Αθηνών επιβάτης με προορισμό την Κάρπαθο ή την Κάσο υποχρεούται να διανυκτερεύσει στην Ρόδο προκειμένου να πάρει την πρωινή πτήση της επομένης μέρας και να φτάσει μετά από 24 ώρες στον τελικό προορισμό του.

Επειδή είναι σαφές ότι υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν βρίσκεται κανείς που να επιθυμεί να ζήσει μια τέτοια περιπέτεια χάριν του «ελληνικού μεγαλείου», οι δε επιδοτήσεις παραμένουν γράμμα κενό περιεχομένου και ευλόγως προκαλούνται διάφοροι συνειρμοί,

Επειδή σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός των θερινών πτήσεων ακυρώνει το μέτρο της επιδότησης και αποκαλύπτει την αστοχία της πολιτικής του Υπουργείου ως προς την παροχή κινήτρων ενίσχυσης της σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα,

Ερωτάστε

  • τι και ποιους εξυπηρετεί μια άνευ αντικειμένου επιδότηση;
  • γιατί δεν έχει γίνει η απλούστατη ρύθμιση των ωρών, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση ανταπόκριση των πτήσεων;
  • Θα μεριμνήσετε αμέσως ούτως ώστε ενόψει των θερινών δρομολογίων να αποκατασταθεί αυτό το ατόπημα το οποίο ουσιαστικώς αποτελεί εμπόδιο στις μετακινήσεις των επιβατών από Αθήνα προς Κάρπαθο και Κάσο;