Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

60 χρόνια ελεύθερα Δωδεκάνησα


Με εκδηλώσεις στα σχολεία της Κάσου ξεκινά ο εορτασμός της 60ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την μητέρα Ελλάδα. Η μαθητική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί.
Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν αύριο στη Ρόδο θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Βαληνάκης την Νέα Δημοκρατία ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Λευτέρης Ζαγορίτης, το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Ζωίδης και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιωτής.
Το ΠΑΣΟΚ στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου θα το εκπροσωπήσουν στη Σύμη ο αντινομάρχης Φώτης Χατζηδιάκος, στην Κάσο ο αντινομάρχης Στάθης Κουσουρνάς, στην Κάρπαθο ο Γιώργος Πεταλιώτης, στην Κω ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, στην Κάλυμνο ο Χρήστος Αηδόνης και στην Λέρο οι Γιάννης Μαγκριώτης και Γιώργος Κασσάρας.

Αρχείο και υλικό
Εν τω μεταξύ χθες παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μάνου Κόνσολα το ανέκδοτο αρχειακό υλικό που συντηρήθηκε από το δήμο και αναφέρεται στην επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για δύο συγχαρητήρια μηνύματα για την ενσωμάτωση που απέστειλαν στο δήμο Ροδίων στις 9 Μαΐου 1946 ο δήμος Ηρακλείου και στις 7 Ιουλίου 1946 ο δήμος Αθηναίων.
Ο κ. Κόνσολας χαρακτήρισε σημειολογική την χθεσινή ημέρα καθώς τα δύο συγχαρητήρια μηνύματα ανασύρθηκαν από το αρχείο του δήμου και διασώθηκαν. Μεταξύ άλλων ο κ. Κόνσολας επισήμανε τα εξής: «Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη χαρμόσυνη ημέρα κατά την οποία ύστερα από ξενικό ζυγό αρκετών αιώνων, η Δωδεκάνησος ενώθηκε με την Ελλάδα. Είναι σπανιότατο, ίσως και το μοναδικό φαινόμενο, μεταξύ των λαών όλου του κόσμου, μια τέτοια μακρόχρονη ξενική κατοχή να μην επιφέρει και την ελάχιστη αλλοίωση της εθνικής συνείδησης, της γλώσσας και της θρησκείας των κατοίκων μιας περιοχής κατακερματισμένης γεωγραφικώς σε τόσο μικρές ενότητες.
Η 7η Μαρτίου κατά πρώτο λόγο, αποτελεί έκφραση τιμής και εκδήλωση χρέους προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν με ξεχωριστή πνοή ανθρωπισμού και ελευθερίας, για να αποκτήσουν περιεχόμενο ζωής, συλλογικά οράματα και κοινωνικές αξίες του λαού μας. Κατά δεύτερο λόγο, όμως αποτελεί πρόκληση αυτογνωσίας για όλους μας, πρόκληση αυτοσυνείδησης και διορατικότητας για την πορεία του ελληνικού λαού κατά την ιστορική εξέλιξη των εποχών».
Τα δύο αυτά έγγραφα όπως είπε ο κ. Χατζηευθυμίου που συντηρήθηκαν από τον συντηρητή έργων Χρήστο Καλογήρου θα μπουν σε κορνίζα και θα αναρτηθούν στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δήμου Ροδίων. «Υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευσή μας να αναδείξουμε τα έγγραφα που βρίσκονται στο υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου» υπογράμμισε ο κ. Χατζηευθυμίου.

Θα εκδοθεί τόμος
Το έργο της διάσωσης του Ιταλικου αρχείου συντονίζει ο ίδιος ο δήμαρχος και όπως ανακοίνωσε θα εκδοθεί τόμος με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκείνης της εποχής.
«Οι λαοί που δεν σέβονται και τιμούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον» κατέληξε ο κ. Χατζηευθυμίου χαρακτηρίζοντας την ανάσυρση των δύο εγγράφων από το αρχείο του δήμου ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές του.
Ο κ. Κόνσολας χθες έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή που του απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Βρούχος στις 24 Μαρτίου 2007 με αφορμή την εξεύρεση των σχετικών συγχαρητηρίων - ψηφισμάτων.
Ο Γεώργιος Βρούχος στην επιστολή που σύνταξε σκιαγραφεί το ιστορικό κείμενο της περιόδου εκείνης.
Η επιστολή του Γεώργιου Βρούχου είναι η εξής: «Με μεγάλη χαρά παρακολούθησα στην τηλεόραση και διάβασα στον τοπικό τύπο για την αξιέπαινη πρωτοβουλία σας να τακτοποιήσετε το αρχείο του δήμου μας. Σχετικά με την περγαμηνή που περιέχει το ψήφισμα του Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων, επιτρέψατέ μου να σας εκθέσω τα ακόλουθα: Στις 27 Ιουνίουν 1946 στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Σοβιετικής Ενώσεως και Γαλλίας, ο Μολότωφ που μέχρι τότε κρατούσε παρελκυστική στάση συγκατατέθηκε, με μια ξαφνική και απροσδόκητη μεταστροφή, στην επίλυση του δωδεκανησιακού ζητήματος, καταπλήσσοντας τους υπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας Ernest Bevin και των ΗΠΑ James Byrnes ο οποίος σημείωσε στο ημερολόγιό του ότι ζήτησε μια διακοπή δύο λεπτών για να συνέλθει.
Τότε ο δήμος Αθηναίων θεωρώντας ότι η Ενσωμάτωση είχε συντελεστεί, έστειλε στον δήμο μας μια ελληνική σημαία και την ως άνω περγαμηνή.
Κατόπιν επιμόνων διαβημάτων του τότε δημάρχου Αθανασίου Καζούλλη η Βρετανική Στρατιωτική Διοίκηση έδωσε την άδεια να υψωθεί η ιστορική αυτή σημαία στο δημαρχιακό μέγαρο.
Η πανυγηρική τελετή της επάρσεως έγινε στις 16 Ιουλίου 1946 μέσα σε παραλήρημα χαράς του λαού της Ρόδου. Ήταν η πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε σε δημόσιο κτίριο. Αν δεν με απατά η μνήμη μου η σημαία αυτή φυλασσόταν και ίσως φυλάσσεται ακόμη στο Δημαρχείο.
Όμως η Δωδεκάνησος, ως γνωστόν, παρέμεινε υπό την Βρεταννική Στρατιωτική Διοίκηση μέχρι τις 31 Μαρτίου 1947.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1946 στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι, εγκρίθηκε ομόφωνα η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφτηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των Συμμάχων και της Ιταλίας με την οποία «η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρη κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου».
Ακολούθησε η εγκατάσταση της Ελληνική Στρατιωτικής Διοικήσεως υπό τον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη στις 31 Μαρτίου 1947 και στις 7 Μαρτίου 1948 έγινε η τυπική προσάρτηση με την τελετή της Ενσωμάτωσης.

Πηγή: Εφ. "Η ΠΡΟΟΔΟΣ"

Το σημερινό πρόγραμμα
Αναλυτικά το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Ώρα 11.00: Εκδηλώσεις στα σχολεία της Κάσου για την επέτειο.
Γενικός σημαιοστολισμός της ογδόης πρωινής ώρας της 5ης μέχρι και της δύσης του ήλιου της 8ης Μαρτίου 2008, όλων των δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων των ΝΠΔΔ, τραπεζών, ιδιωτικών καταστημάτων, των οικείων και των πλοίων που θα βρίσκονται στο λιμάνι.
• Φωταγώγηση των δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 6ης και 7ης Μαρτίου 2008.

Παρασκευή 7 Μαρτίου
Ώρα 11.00: Δοξολογία στον Άγιο Σπυρίδωνα ,κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον και μαθητική παρέλαση