Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Στη Νέα Υόρκη ο Γ. Νικητιάδης για την επέτειο της ενσωμάτωσης

Με έντονα πατριωτικά συναισθήματα γιορτάστηκε από όλους τους Έλληνες της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας των Η.Π.Α. και του Καναδά, στη Νέα Υόρκη, η 60η επέτειος από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην μητέρα Ελλάδα. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε φέτος ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής την Κυριακή 9 Μαρτίου, μετά την πανηγυρική δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Αστόρια.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου ήταν παρόντες μεταξύ άλλων, η γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κυρία Αγνή Μπαλτά, ο διακεκριμένος επιχειρηματίας και υποψήφιος δήμαρχος Νέας Υόρκης Τζον Κατσιματίδης, όλοι οι πρόεδροι των Δωδεκανησιακών Σωματείων της Ομογένειας, εκπρόσωποι της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, αλλά και εκατοντάδες ομογενείς συμπατριώτες μας.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νικητιάδης αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα και των υπολοίπων μελών του Κοινοβουλίου, πραγματοποίησε μια ιστορική διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο περιδιαβαίνοντας τα νησιά από το βορειότερο, την Αστυπάλαια, μέχρι το νοτιότερο, το ακριτικό Καστελόριζο, επισημαίνοντας με παραστατικό τρόπο της ελληνικότητά τους και το σκληρό αγώνα που έδωσαν οι έλληνες της Δωδεκανήσου μέχρι να καταφέρουν να ενταχθούν στον Εθνικό κορμό. Αναφερόμενος

«…Σκεφθείτε αλήθεια είπε ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής, εξακόσια πενήντα χρόνια, όχι απλώς σκλαβωμένοι, αλλά κυρίως χωρίς πατρίδα, ορφανοί. Εμείς δεν αγωνιζόμασταν μόνο για να γίνουμε ελεύθεροι. Αγωνιζόμασταν για να αποκτήσουμε ξανά στην δική μας πατρίδα. Την Ελλάδα… Αγωνιζόμασταν για να μείνουμε Έλληνες και τα καταφέραμε. Και πως θα μπορούσε να’ ναι όμως αλλιώς; Που αλλού θα μπορούσες να συναντήσεις μια τέτοια ιστορία γεμάτη Ελλάδα; Ένα τέτοιο πολιτισμό γεμάτο Αιγαίο;»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά των ομογενών, εκείνα τα δύσκολα χρόνια της φτώχιας και της ξενιτιάς. Τότε που με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, σε μια βαλίτσα ξεκινούσαν για μια καινούργια ζωή. Ολοκληρώνοντας αυτή την …εξομολόγηση από βάθους καρδίας προς τους συμπατριώτες του, ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης εξήρε τα επιτεύγματα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων ΗΠΑ και Καναδά και τόνισε: «…Στα χρόνια που ακολούθησαν εργασθήκαμε και προκόψαμε. Όλοι όσοι παρέμειναν στα νησιά με την συνεχή πολύτιμη υποστήριξη των ομογενών συμπατριωτών μας οι οποίοι αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, όλοι από κοινού, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και δώσαμε τον νέο αγώνα, για την πρόοδο του τόπου μας, των νησιών μας για τον πολιτισμό και τον εκσυγχρονισμό και πετύχαμε πολλά… Εμείς οι ομογενείς είμαστε πάντα εδώ, όρθιοι και έτοιμοι να προσφέρουμε. Είμαστε πάντα στις επάλξεις, όχι μόνο για τα νησιά μας, όχι μόνο για τη Μακεδονία αλλά για κάθε σπιθαμή Ελληνικής γης που δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε σε κανέναν.»