Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

«60 χρόνια ελεύθερα Δωδεκάνησα»


Σημεία ομιλίας Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Βαληνάκη, στην εκδήλωση «60 χρόνια ελεύθερα Δωδεκάνησα» της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς.

«Για όλους τους Δωδεκανήσιους η επέτειος της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό είναι ιστορικό ορόσημο μνήμης, χαράς και υπερηφάνειας. Το μήνυμά της είναι αυτό του αδιαπραγμάτευτου αγώνα και της ανιδιοτελούς αγάπης για την πατρίδα. Μήνυμα εξίσου επίκαιρο και σήμερα» είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Βαληνάκης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς για τα 60 χρόνια ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό.

«Χρέος αλλά και πρόκληση για τη δική μας τη γενιά είναι τα Δωδεκάνησα να εισπράξουν τα οφέλη που αναλογούν στην προσφορά τους και να ανέβουν ψηλότερα. Και πράγματι με ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα να ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο, συλλογικό κυβερνητικό έργο στα νησιά μας προκειμένου να μπουν γερές βάσεις για δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη. Στο κέντρο της πολιτικής μας ήταν και είναι πάντα ο συμπατριώτης μας και οι ανάγκες του» τόνισε ο κ. Βαληνάκης και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη ανακοίνωση του νέου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.

Αφού εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον κ. Σουφλιά, καθώς, όπως είπε «μέσα από το νέο νομοσχέδιο επέδειξε πραγματικά την ιδιαίτερη ευαισθησία του για τις αναπτυξιακές ανάγκες των νησιών μας», μίλησε για τη σημασία του: «Το Εθνικό Χωροταξικό σχέδιο, μαζί με τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια συνιστουν μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές για τη χώρα μας και μάλιστα απ αυτές που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες. Κι αυτό γιατί προσδιορίζει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη κάθε συγκεκριμένης περιοχής για πολλές δεκαετίες αλλά και το μερίδιο και τον ρόλο που αναλογεί σε κάθε μία από τις περιοχές μέσα στον εθνικό σχεδιασμό».

«Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω, όλο το προηγούμενο διάστημα, στον Υπουργό και στους άμεσους συνεργάτες του τη φωνή και το αίτημα των συμπατριωτών μας και των συλλογικών φορέων του τόπου μας. Για την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας για τα Δωδεκάνησα. Και τούτο διότι ο τόπος μας λόγω αφενός του διεθνούς εξωστρεφούς ρόλου του ως γέφυρας ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης στο πλαίσιο νέων ευρωπαϊκών πολιτικών και αφετέρου της σημαντικής συμβολής του στην εθνική οικονομία, δικαιούται ρυθμίσεων που συνεισφέρουν στην παραπέρα ανάπτυξη και στην άρση των μειονεκτημάτων λόγω της μεγάλης απόστασης από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας» επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.

«Πετύχαμε την αναβάθμιση της Ρόδου σε εθνικό πόλο ανάπτυξης, καθώς και άλλες ρυθμίσεις που εγγυώνται μόνιμα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα για τα νησιά μας. Η ένταξη της Ρόδου στους εθνικούς πόλους ανάπτυξης στο ίδιο επίπεδο με τις έδρες περιφερειών σημαίνει αναβάθμιση των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών της και προώθηση δράσεων καινοτομίας, με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του παραγωγικού της δυναμικού. Ο πόλος αυτός είναι ουσιαστικά όλης της Δωδεκανήσου αφού περιλαμβάνει ως κύρια αναπτυξιακή ενότητα και την Κω και την Κάλυμνο τις οποίες αναβαθμίζει σε σημαντικά κέντρα» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης και διευκρίνισε ότι: «όλα αυτά περιμένουμε να εξειδικευθούν πιο αναλυτικά και με τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια έτσι ώστε τα οφέλη να επεκταθούν παντού».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στην αναγνώριση από το νέο σχέδιο, ως ζωτικής σημασίας, της επέκτασης της πολιτικής της επιδότησης των άγονων νησιωτικών γραμμών (για πλοία, αεροπλάνα, υδροπλάνα), με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια που θα εξασφαλίζουν δωδεκάμηνη εξυπηρέτηση. «Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο δίνουμε κι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στον καλό φίλο και συνάδελφο Πάνο Καμμένο, ο οποίος ήδη με τη δουλειά του έχει δώσει καινούργια πνοή στην επίλυση του ακτοπλοϊκού και της ενδονησιωτικής επικοινωνίας» δήλωσε ο κ. Βαληνάκης, ενώ έκανε ειδική μνεία στην εξαιρετικά σημαντική αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου σε Λιμένα Διεθνούς Ενδιαφέροντος και Εθνικής σημασίας που, όπως τόνισε «ανοίγει νέες δυνατότητες για να αποκτήσει επιτέλους η Ρόδος το μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι που δικαιούται».

«Έχουμε τώρα όλοι μια αυξημένη ευθύνη» είπε με έμφαση ο Υφυπουργός Εξωτερικών και εξήγησε: «Όπως ενώσαμε όλοι ιδέες και προτάσεις για να διεκδικήσουμε την ένταξή μας στους Εθνικούς πόλους ανάπτυξης – και εδώ πρέπει να κάνω μνεία της συμβολής του ΤΕΕ, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Νομαρχιακού Συμβουλίου και του Δήμου Ροδίων – έτσι πρέπει και να συνεχίσουμε. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να μην αφήσουμε αναξιοποίητη καμιά ευκαιρία. Ο δρόμος του διαλόγου και της συνεργασίας είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος προς την επιτυχία και αυτό αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά. Όπως επίσης αποδεικνύεται ότι τις πόρτες πρέπει να τις χτυπάμε έχοντας στα χέρια μας μελετημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις. Διότι τότε οι πόρτες ανοίγουν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά».

Κλείνοντας ο κ. Βαληνάκης τόνισε: «Είμαστε στην αφετηρία ενός αγώνα, και δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι αγώνας αντοχής. Είμαι όμως βέβαιος πως βάζοντας τα δυνατά μας και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους. Το αξίζει άλλωστε ο τόπος μας και το χρωστάμε στα παιδιά μας».