Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Τα προβλήματα της Κάσου στη Βουλή από τον Γιώργο Νικητιάδη

Τα προβλήματα της Κάσου, που κατέγραψε στη διάρκεια της πρόσφατης τετραήμερης επίσκεψης του στο νησί, ανέδειξε στη Βουλή, ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης, με δύο ερωτήσεις που κατέθεσε προς τους αρμοδίους Υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη.

Οι σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο της Κάσου, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου, έχουν δημιουργήσει φθορές που αποτελούν επικίνδυνες παγίδες για τους οδηγούς του νησιού. Τα χρήματα που απαιτούνται (20 000 ευρώ) για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών δεν υπάρχουν στα ταμεία του δήμου. Η οικονομική συνδρομή της Κάσου από τα ειδικά κονδύλια του Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τονίζει ο κ. Νικητιάδης στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Την ίδια ώρα στην Κάσο παραμένει κλειστό το αρχαιολογικό μουσείο, από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την συνταξιοδότηση του μοναδικού αρχαιολόγου στο νησί. Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης, ρωτάει τον Υπουργό Πολιτισμού αν και πότε προτίθεται να καλύψει αυτό το κενό ώστε οι επισκέπτες του νησιού να μπορούν να θαυμάσουν τα σπάνια και μοναδικά εκθέματα του μουσείου.

Το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων του κ. Νικητιάδη είναι το εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Μ. ΛΙΑΠΗ

ΘΕΜΑ: Φύλαξη Αρχαιολογικού Μουσείου Κάσου

Στην Κάσο της Δωδεκανήσου, νησί πλούσιο σε αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, εδώ και έξη μήνες δεν υπάρχει αρχαιολόγος. Το Μουσείο της Κάσου από τον περασμένο Οκτώβριο παραμένει κλειστό. Ο αρχαιολόγος του νησιού και μοναδικός εκπρόσωπος της Αρχαιολογίας έχει συνταξιοδοτηθεί. και έκτοτε δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόθεση πλήρωσης του εν λόγω κενού, παρότι πλησιάζει η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Θα προβείτε στην άμεση και ταχεία κάλυψη της κενής θέσης του Αρχαιολόγου πριν υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες τόσο για το κύρος της χώρας μας στους ξένους επισκέπτες όσο και για τον τουρισμό της Κάσου;

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2008 Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Νικητιάδης



ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση οδικού δικτύου του νομού Κάσου

Κύριε Υπουργέ,

Mε την από 588/22-5-2008 έγινε γνωστό στην Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας που υπάγεται στο Υπουργείο σας αίτημα της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου σχετικώς με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Κάσου. Το οδικό δίκτυο του νομού έχει υποστεί καταστροφή σε μεγάλη έκταση λόγω κακών καιρικών φαινομένων τα οποία σημειώθηκαν πριν από 20 ημέρες. Οι προκληθείσες φθορές σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου σε συνδυασμό με την έλλειψη μεταλλικών στηθαίων (ή άλλου είδους) προστατευτικών τοιχίων ευθυγράμμισης των οδών αυξάνει δραματικώς τον κίνδυνο ατυχημάτων. Κρίνεται συνεπώς επιβεβλημένη η άμεση αποκατάστασή του δεδομένου ότι απειλείται η ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και πέραν τούτου επηρεάζεται δυσμενώς η τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ο δήμος της Κάσου έχει προβεί στην καταγραφή των ζημιών ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 20.000,00 Ευρώ. Αυτή η έκτακτη δαπάνη είναι αδύνατον να καλυφθεί από κάποιο κωδικό αριθμό του τρέχοντος προϋπολογισμού. Ως εκ τούτου απαιτείται η άμεση συνδρομή της πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών με την μορφή της επιχορήγησης. Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1) Θα συνδράμετε στην έκτακτη δαπάνη η οποία ανέρχεται στο ποσό των 20.000,00 Ευρώ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του νομού της Κάσου;

Αθήνα, 7-3-2007 Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Νικητιάδης