Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Επέτειος ενσωμάτωσης

«Σήμερα είναι μία μέρα μνήμης, χαράς και τιμής για όλους εμάς τους Δωδεκανήσιους» δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους χθεσινούς εορτασμούς για τα 60 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό. «Είναι μία ημέρα που όλοι θυμόμαστε τους αγώνες εκείνων που έπεσαν και αγωνίστηκαν για να είναι σήμερα τα Δωδεκάνησα ελεύθερα. Η χώρα μας ήταν τότε σε μία κρίσιμη κατάσταση μετά από μία περίοδο καταστροφών και εμφυλίου πολέμου. Σήμερα είναι μία χώρα ισχυρή, μέλος της ΕΕ, μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος όλων των ισχυρών οργανισμών. Μία χώρα η οποία δίνει το παράδειγμα σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης και αναφέρθηκε στο στρατηγικό στόχο της χώρας μας για τη μετατροπή της γειτονιάς μας σε μία ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης και συνεργασίας. «Ταυτόχρονα όμως» διευκρίνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών «στέλνουμε και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας σε όλους εκείνους που συνεχίζουν μία αδιάλλακτη πολιτική. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Τα Σκόπια αν συνεχίσουν την αδιάλλακτη πολιτική τους, δεν έχουν θέση στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική τάξη. Δεν έχουν θέση στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ. Αυτό είναι και το μήνυμα που στείλαμε από τις Βρυξέλλες. Η επίτευξη της αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να προσκληθούν και να ενταχθούν στους οργανισμούς αυτούς».

Ο κ. Βαληνάκης στις δηλώσεις του τόνισε, επίσης, την ανάγκη να σταλεί «ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τα Δωδεκάνησα» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Το αύριο θα είναι καλύτερο για τον τόπο μας. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία νέα αναπτυξιακή πνοή, για μία νέα αναπτυξιακή δυναμική για τον τόπο μας. Όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς προσπάθεια. Οι προσπάθειες όμως καταβάλλονται και το όραμα, ο στόχος για τα Δωδεκάνησα του 21ου αιώνα, πιστεύω ότι είναι ένας στόχος φιλόδοξος μεν, αλλά εφικτός. Και είναι ταυτόχρονα ένα χρέος της δικής μας γενιάς απέναντι σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, ώστε σήμερα να κυματίζει η γαλανόλευκη στον τόπο μας».

Ημέρα της Γυναίκας

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών στις 8 Μαρτίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τα γραφεία της διεθνούς οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», όπου είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη. Η Πρόεδρος των «Γυναικών Χωρίς Σύνορα» ενημέρωσε τον κ. Βαληνάκη για τους σκοπούς, τη δράση και τις πρωτοβουλίες της οργάνωσης και εκείνος από την πλευρά του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για το πλούσιο και σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που επιτελείται και την ανάγκη να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι προσπάθειές τους. Μάλιστα, ο Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διεθνή διάσταση της οργάνωσης, την οποία χαρακτήρισε «γέφυρα συνεργασίας» της χώρας μας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Βαληνάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τις γυναίκες τόσο ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της οργάνωσης όσο και γενικότερα στη θέση της γυναίκας στη σημερινή ελληνική κοινωνία. «Η γυναίκα μπορεί και πρέπει να βγει μπροστά. Στην κοινωνία, στην παραγωγή, στην επιχειρηματικότητα, στην πολιτική» επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό και απαιτητικό ρόλο της σύγχρονης Ελληνίδας.

Χωροταξικό

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις αντιδράσεις και τις αμφισβητήσεις που έχουν διατυπωθεί για το Νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ο κ. Βαληνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχω πει πολλές φορές το πολιτικό μου πιστεύω. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι η συνεργασία, η συλλογικότητα, οι κοινές δράσεις. Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά οφέλη για τα νησιά μας. Η μεμψιμοιρία και οι τακτικισμοί για λόγους εντυπώσεων δεν οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Οδηγούν στο χθες, οδηγούν στις χαμένες ευκαιρίες του χθες. Εμείς είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε κέρδη για τα νησιά μας για το σήμερα και το αύριο».