Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Δελτία τύπου

...του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νικητιάδη

Αναχώρησε σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης προκειμένου να εκπροσωπήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία των Η.Π.Α. και του Καναδά για τον εορτασμό της 60ης επετείου από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

Ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής κ. Γιώργος Νικητιάδης θα κηρύξει την έναρξη των τετραήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνονται στη Νέα Υόρκη στις 7, 8, 9 και 10 Μαρτίου 2008 ενώ παράλληλα θα είναι ο βασικός ομιλητής στον πανηγυρικό εορτασμό που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου 2008 μετά την δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Η.Π.Α. και Καναδά περιλαμβάνει:

  1. επισκέψεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ σε ελληνικά σχολεία του Νιού Τζέρσει, στα οποία φοιτούν παιδιά πολλών Δωδεκανήσιων οικογενειών της ομογένειας,
  2. συνεντεύξεις σε ελληνόφωνα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με θέμα τον ελληνικό τουρισμό και τα Δωδεκάνησα

    Ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Νικητιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του προς την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων ΗΠΑ και Καναδά τονίζοντας ότι «…58 χρόνια μετά την ίδρυσή της, με επικεφαλής την Πρόεδρο και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. συνεχίζει και σήμερα το μεγάλο έργο, σκύβοντας πάνω από τα εθνικά και κοινωνικά θέματα της ομογένειας και διατηρώντας παραλλήλως επαφές με αξιωματούχους της Αμερικανικής κυβέρνησης έτοιμη να παρέμβει πάντοτε υπέρ της Ελλάδας. Αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή να εκπροσωπήσω το Εθνικό Κοινοβούλιο στα 60χρονα της ενσωμάτωσης της ιδιαίτερης πατρίδας μου με τον εθνικό κορμό.».

Ερώτηση Νικητιάδη για τα αγοραία ταξί της Καρπάθου

Συμπαριστάμενος στους ιδιοκτήτες αγοραίων ταξί της Καρπάθου και στα προβλήματα που τους δημιουργεί η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (17561/131/2007), να τοποθετήσουν όλοι ταξίμετρα έως την 1η Ιουνίου 2008, ο Δωδεκανήσιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία επισημαίνει τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή στους επαγγελματίες οδηγούς της Καρπάθου.

Το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες αγοραίων ταξί της Καρπάθου και άλλων ενδεχομένως μικρών νησιών, είναι η τοποθέτηση, η επισκευή και η συντήρηση των ταξιμέτρων καθώς στην Κάρπαθο δεν λειτουργούν αντίστοιχα καταστήματα πώλησης, εγκατάστασης ή συντήρησης των ταξιμέτρων αυτών. Το ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ερώτησης του βουλευτή κ. Νικητιάδη, είναι τι θα απογίνουν οι επαγγελματίες οδηγοί της Καρπάθου σε περίπτωση βλάβης του ταξίμετρου ακόμα και αν καταφέρουν να το τοποθετήσουν αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκευής ούτε αυθημερόν ούτε σε δύο ή τρεις μέρες;

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι το ακόλουθο:

Κύριε Υπουργέ,

Με το από 13.2.2008 ενημερωτικό δελτίο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων έγινε γνωστό ότι δυνάμει της υπ’ αριθμ. 17561/131/2007 απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΦΕΚ 132/30-1-2008) μέχρι 1η Ιουνίου 2008 θα πρέπει όλα τα αγοραία να έχουν τοποθετήσει ταξίμετρο εγκεκριμένου τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω θα αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του ΕΔΧ.

Η ως άνω γνωστοποίηση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Σωματείου Ταξί και Αγοραίων της Καρπάθου. Πέραν τούτου όμως δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας των επαγγελματιών ταξί και αγοραίων και σε άλλα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της Δωδεκανήσου.

Η εν λόγω απόφαση του Υ.Μ.Ε. με την οποία επιβάλλεται η καθολική επιβολή ταξίμετρων σε αγοραία, δίχως την πρόβλεψη εξαιρέσεων λόγω ειδικών συνθηκών εργασίας, δημιουργεί πολλά προβλήματα στους επαγγελματίες μικρών νησιών του νομού της Δωδεκανήσου, καθ’ ότι στα μικρά νησιά ή ακόμη και μεγαλύτερα, όπως η Κάρπαθο δεν υπάρχουν καταστήματα πώλησης, εγκατάστασης και επιδιόρθωσης ταξίμετρων, τα οποία όπως απαιτεί ο νόμος πρέπει να είναι συμβεβλημένα με το Υπουργείο Ανάπτυξης Έτσι δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση βλάβης του ταξίμετρου, ακόμη και να έχει τοποθετηθεί, θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα εωσότου επισκευασθεί από τα αρμόδια συνεργεία τα οποία είναι συμβεβλημένα με το προαναφερθέν Υπουργείο Ανάπτυξης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ;

1) Πως θα λειτουργήσει το αγοραίο ταξί υπό αυτές τις συνθήκες;

2) Με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η μεγάλη οικονομική ζημία αυτών των επαγγελματιών που ζουν και εργάζονται σε απομακρυσμένα νησιά της Δωδεκανήσου αν αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τα ταξί τους;

3) Προτίθεσθε όπως έχουν ζητήσει οι ιδιοκτήτες ταξί της Καρπάθου να δώσετε τριετή παράταση όσον αφορά την υποχρεωτικότητα τοποθέτησης ταξίμετρου;



Αθήνα, 6-3-2007 Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Νικητιάδης