Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Με την κάρτα ανάληψης κάνετε διακοπές σε κάθε γωνιά της χώρας

Ακόμη και σε πολύ μικρά νησιά έχουν τοποθετήσει οι τράπεζες ΑΤΜ

Του Αλεκου Λιδωρικη*

Περισσότερα από 1.000 ΑΤΜ πρόσθεσαν στο δίκτυό τους τα τελευταία δύο χρόνια οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 7.600 μονάδες, καλύπτοντας γεωγραφικά σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας.

Οπως προκύπτει από επικοινωνία της «Κ» με αρμόδια τμήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής και εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών μας και σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, ΑΤΜ έχουν εγκατασταθεί ακόμη και σε πολύ μικρά σε έκταση και σε πληθυσμό νησάκια, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους εναπομείναντες μισθωτούς και κυρίως συνταξιούχους να λαμβάνουν τον μισθό και τη σύνταξή τους μέσω των ΑΤΜ, χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις.

Επίσης, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες του καλοκαιριού όχι μόνον να ταξιδεύουν χωρίς μετρητά, παρά μόνον με την κάρτα ανάληψης στο πορτοφόλι τους, αλλά και να πληρώνουν από την παραλία μια σειρά υποχρεώσεων που ξέχασαν ή δεν πρόφτασαν πριν φύγουν για τις διακοπές, όπως δόσεις δανείων, καρτών, λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ. λπ. Επίσης, μπορούν να μεταφέρουν ποσά από λογαριασμούς τους ή να μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων, όπως μελών της οικογένειάς τους ή φίλων που ο λογαριασμός τους έμεινε από μετρητά.

Στις Κυκλάδες

Εν όψει λοιπόν της επικείμενης μαζικής εξόδου των πολιτών από τα αστικά κέντρα λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα πολύ μικρών νησιών στις Κυκλάδες με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων που διαθέτουν πλέον ΑΤΜ: είναι τα νησάκια Ηρακλειά, Σχοινούσα και Δονούσα (ΑΤΜ της ΑΤΕbank). Στα Δωδεκάνησα, με πρωτοβουλία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των ΕΛΤΑ εγκαθίσταται ΑΤΜ στο Αγαθονήσι, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, με μόνιμο πληθυσμό 160 κατοίκων περίπου και έκταση 14 τ. χλμ.

Στις Κυκλάδες, εκτός από τα πολύ μικρά νησιά που προαναφέρθηκαν, ΑΤΜ διαθέτουν και όλα τα υπόλοιπα μικρότερα σε μέγεθος νησιά, όπως η Ανάφη, η Αντίπαρος, η Θηρασιά, η Κίμωλος, η Κύθνος, τα Κουφονήσια, η Σίκινος, η Φολέγανδρος. Στα υπόλοιπα μεγαλύτερα νησιά οι τράπεζες, ειδικότερα σε εκείνα που δέχονται σημαντικό αριθμό τουριστών όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, ανταγωνίζονται ποια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ που απλώνεται πλέον σχεδόν παντού, σε παραλίες, σούπερ μάρκετ, κεντρικούς δρόμους, εμπορικά κέντρα κ.λπ.

Στα Δωδεκάνησα, με τη συμβολή και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, ΑΤΜ υπάρχουν και στα μικρότερα σε μέγεθος νησιά όπως στη Νίσυρο, το Καστελλόριζο, τη Λέρο, την Αστυπάλαια, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Σύμη, την Τήλο, τη Χάλκη και τους Λειψούς. Πλήρη κάλυψη ΑΤΜ υπάρχει και για τα νησιά του Ιονίου, του Βόρειου και Ανατολικού.

Ανεφοδιάζονται συνεχώς

Σύμφωνα με στοιχεία που μας δίνει η επικεφαλής του Τομέα ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας Γεωργία Μπότσικα, η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση ΑΤΜ το καλοκαίρι σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες στη νησιωτική Ελλάδα παρατηρείται στις Κυκλάδες με ποσοστό αύξησης 246% και ακολουθούν τα νησιά του Ιονίου με ποσοστό αύξησης 52% και τα Δωδεκάνησα με 49%. Οπως αναφέρει η κ. Μπότσικα, παρά τη σημαντική αυτή αύξηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας να αδειάσουν τα ΑΤΜ από μετρητά, καθώς διαθέτουν ειδικό σύστημα εντοπισμού χαμηλού υπολοίπου, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες ανεφοδιασμού τους.

Η Εθνική τράπεζα με 1.493 ΑΤΜ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα μας. Ακολουθούν η ΑΤΕbank με 961, η Eurobank με 850, η Alpha Bank με 846, η Εmporiki Bank με 760, η Τράπεζα Πειραιώς με 700, η Millennium Bank με 277, η Marfin Εγνατία Τράπεζα με 244, η Tράπεζα Κύπρου με 214, η Geniki Bank με 199, το Τ. Τ. με 184, η Citibank επίσης με 184, η Πανελλήνια Τράπεζα με 174 (περιλαμβάνει και το δίκτυο ΑΤΜ των συνεταιριστικών τραπεζών - μελών της), η Probank με 170, η Παγκρήτια Συνεταιριστική με 81, η Aspis Bank με 80, η HSBC με 40, η Proton με 38, η Ελληνική με 27, η FBB με 23 και η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας με 6 ΑΤΜ.

Το σύστημα ΔΙΑΣ

Το δίκτυο των ΑΤΜ όλων των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας συνδέεται με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές να σηκώνουν μετρητά από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ της τράπεζας από την οποία έχει εκδοθεί η κάρτα τους δεν υφίστανται καμιά επιβάρυνση.

Διαφορετικά, όταν χρησιμοποιούν την κάρτα τους για να σηκώσουν μετρητά από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι χρεώσεις κυμαίνονται από 1 ευρώ περίπου μέχρι 4,50 ευρώ το ανώτερο, ανάλογα με το συνολικό ποσό ανάληψης.

*εφ. "H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"