Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

"Κενά" στα σχολεία-Κατάληψη στο Γυμνάσιο Κάσου

Mε πολλά προβλήματα, κενά, καταλήψεις και κινητοποιήσεις ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά στην περιοχή μας.

Ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Καραγιάννης, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του την έντονη δυσαρέσκειά του, περιγράφοντας την μέχρι τώρα διαμορφωθείσα κατάσταση στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής:«Ενώ υπάρχει σαφής εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας να μην επιτρέπονται πάνω από 20 άτομα σε τμήματα Γυμνασίων και Λυκείων -λόγω της γρίπης και λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς- η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πιέζει για να συσταθούν τμήματα με 30 μαθητές. Προσωπικά, δηλώνω ότι φέρουν ευθύνη όσοι προχωρούν σε τέτοιες αποφάσεις...».

Την ίδια ώρα, πολλές είναι και οι ελλείψεις που καταγράφονται σε καθηγητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Α' ΕΛΜΕ Δωδ/σου 3 μόνον μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, καταγράφτηκαν πάνω από 120 αποσπάσεις καθηγητών, παρά τα κενά που υπήρχαν.«Ανέκαθεν αυτή η περιοχή υφίσταται τις συνέπειες των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτή τη φορά, ενώ γνώριζαν τα κενά που υπήρχαν στα νησιά διαπιστώσαμε ότι έγιναν πάνω από 120 αποσπάσεις καθαρά ρουσφετολογικού χαρακτήρα. Αυτό για μας, αποτελεί "μη ορθολογική διαχείριση προσωπικού" και μόνο με προσλήψεις αναπληρωτών μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Δυστυχώς, η κάθε ημέρα που περνάει στην εκπαίδευση, δεν αναπληρώνεται» λέει ο κ. Καραγιάννης.


Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περιοχή ευθύνης της Α' ΕΛΜΕ (νότιο συγκρότημα Δωδεκανήσου) καταγράφονται τα εξής κενά:




- περισσότεροι από 15 φιλόλογοι
- περισσότεροι από 10 μαθηματικοί
- περισσότεροι από 6 φυσικοχημικοί
- περισσότεροι από 5 θεολόγοι
- περισσότεροι από 15 καθηγητές πληροφορικής
- περισσότεροι από 15 καθηγητές Αγγλικών.


Αυτή την περίοδο υπολειτουργούν τα Τεχνικά Σχολεία και τα ΕΠΑΛ λόγω μεγάλης έλλειψης τεχνικών ειδικοτήτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθυστερούν τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για προσλήψεις καθηγητών σε όλες τις ειδικότητες ενώ μοναδική λύση προτείνεται η πρόσληψη αναπληρωτών.



Κατάληψη στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κάσου


Σε τριήμερη προειδοποιητική αποχή από τα μαθήματα τους,προέβησαν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λ.Τ Κάσου.Κύρια αιτήματα των μαθητών είναι: ο άμεσος διορισμός καθηγητών,η άμεση αποστολή βιβλίων.Επίσης ζητούν και την άμεση αποκατάσταση των φθορών του κτιρίου του σχολείου,που αντιμετώπιζει σοβαρά προβλήματα.