Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Η επίσκεψη Ερωτόκριτου στην Αμερική (video)


Από τις 22 Απριλίου, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο έπαρχος Καρπάθου-Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, με σκοπό να αντιπροσωπεύσει την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου στην Εμπορική Έκθεση Ερμής που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα τελευταία 20 χρόνια, στο Atlantic City, NJ.

Σκοπός της έκθεσης, την οποία επισκέπτονται χιλιάδες ομογενείς και άλλοι Αμερικάνοι, είναι να προβάλει τα ελληνικά προϊόντα και να προσελκύσει επενδυτές στην Ελλάδα. Φέτος έγινε ιδιαίτερη προβολή της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα της Καρπάθου και Κάσου.

Παράλληλα, ο κ. Έπαρχος ήλθε σε επαφή με τους Δωδεκανησίους της Αμερικής και πιο ειδικά με τους Καρπάθιους και Κασιώτες για να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ερχόμενοι στην Ελλάδα και τα διάφορα έργα που γίνονται στα νησιά.

Γι’ αυτό τον σκοπό, συναντήθηκε, στις 25 Απριλίου, με τους Καρπάθιους στο «Καρπάθικο Σπίτι» στο Union, NJ και, στις 27 Απριλίου, με τους Κασιώτες στο «Κασιώτικο Σπίτι» στο Bronx, NY.

Στο Κασιώτικο Σπίτι παρευρέθηκε και η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Ματίνα Κουτσού με το δ.σ. και με τα προεδρία των άλλων δωδεκανησιακών συλλόγων.

Και στις δυο συγκεντρώσεις προσφέρθηκαν γλυκά καφές και αναψυκτικά, ιδιαίτερα στο Κασιώτικο Σπίτι υπήρχε πλούσιος μπουφές, που δεν έλειπαν τα κασιώτικα ντολμαδάκια και άλλα παραδοσιακά φαγητά της Κάσου.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Ερωτόκριτου στην Αμερική, παρέδωσε αναμνηστικά ψηφίσματα του Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου προς τιμή του Καρπάθιου και Κασιώτη μετανάστη.

Επίσης εκ μέρους του Επαρχείου έδωσε στην Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία και στον Σύλλογο Κασιωτών από ένα αντίτυπο της σημαίας που χρησιμοποίησαν οι Κασιώτες στην Επανάσταση του 1821.

Κατά το διάστημα της παραμονής του κ. Έπαρχου στην Νέα Υόρκη του δόθηκε η ευκαιρία, μέσω των ΜΜΕ, να έλθει σε επαφή με την Ομογένεια. Συνοδευόμενος από τους Μανώλη Κασσώτη και Δημήτρη Ζανάκη επισκέφθηκε και έδωσε συνεντεύξεις στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης, στο Greek News TV του Δημήτρη Καστανά και στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Cosmos FM.

Σ’ αυτές τις συνεντεύξεις δεν περιορίστηκε σε θέματα που αφορούν τα Δωδεκάνησα και ειδικά την Κάρπαθο και Κάσο αλλά επεκτάθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την επίδραση που έχουν στα Δωδεκάνησα.

Η επίσκεψη του κ. Έπαρχου στην Αμερική είχε και ένα τρίτο σκοπό. Στις 29 Απριλίου πήγε στον Παναμά για να τιμήσει την μνήμη του Νικήτα Μαυράκη, ενός Κασιώτη ναυτικού, που το όνομα του είναι συνδεδεμένο με την χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής και την Διώρυγα του Παναμά.

Όταν το 1881, οι Γάλλοι άρχισαν το άνοιγμα της Διώρυγας πήραν μαζί τους πολλούς εργάτες που δούλεψαν στην διώρυγα του Σουέζ, μεταξύ αυτών και αρκετούς Κασιώτες.

Οι Γάλλοι απέτυχαν στην προσπάθεια τους επειδή πολλοί εργάτες αρρώσταιναν και πέθαναν από ελονοσία. Όσοι επέζησαν γύρισαν στην πατρίδα τους ή μετακόμισαν στην Αμερική.

Ορισμένοι απ’ αυτούς, μεταξύ των οποίων και Κασιώτες, επέστρεψαν στον Παναμά, όταν, το 1904, οι Αμερικάνοι ανέλαβαν την διάνοιξη της Διώρυγας.

Στις 15 Αυγούστου 1914 τελείωσε η σύνδεση του Ατλαντικού με τον Ειρηνικό ωκεανό και οι Αμερικάνοι διάλεξαν για τα εγκαίνια το ατμόπλοιο Ancon με καπετάνιο τον Νικήτα Μαυράκη.

Ο Μαυράκης γεννήθηκε το 1859 στην Κάσο, αλλά άλλαξε το όνομα του σε John Constantine, γιατί οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να παραπέμπει η τιμή σε άλλη χώρα, μετά από τόσες προσπάθειες που κατέβαλαν.

Σήμερα η προτομή του Νικήτα Μαυράκη βρίσκεται στην λέσχη των πιλότων της Διώρυγας του Παναμά.

Σημείωση: Όταν στην διετία 1960-62, υπηρετούσα με τον αμερικανικό στρατό στην τότε Panama Canal Zone, γνώρισα το μεγαλοεπιχειρηματία Ταγαρόπουλο και άμισθο πρόξενο της Ελλάδας στον Παναμά, από την Κύμη της Ευβοίας.

Ο Ταγαρόπουλος έφτασε στον Παναμά την εποχή που οι Αμερικάνοι είχαν πια αναλάβει την διάνοιξη της Διώρυγας και όπως μου διηγούταν ήταν παρών στα εγκαίνια, είχε προσωπική γνώση του περιστατικού και γνώρισε τον Μαυράκη.

* Του Εμμανουήλ Κασσωτή


Πηγή : Ροδιακή