Κυριακή 3 Απριλίου 2011

“Σεισμός που δεν δίνει τσουνάμι ούτε μεγάλους μετασεισμούς…”

Ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων τριών ετών στον ελλαδικό χώρο, ο οποίος έγινε αισθητός από το Κάιρο μέχρι την Μάλτα, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, οι οποίο κάνουν λόγο για έναν σεισμό ενδιάμεσου βάθους ο οποίος δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι ή να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα του λεγόμενου «ελληνικού τόξου». Ειδικοί σεισμολόγοι, μιλώντας στο protothema.gr, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και αρνούνται πως ο σεισμός που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο, είναι συνέπεια του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Ιαπωνία.


«Το κύριο χαρακτηριστικό του σεισμού είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν σεισμό ενδιαμέσου βάθους, με εστία γύρω στα 70 χιλιόμετρα», υπογραμμίζει μιλώντας στο protothema.gr ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, και συνεχίζει «Οι σεισμοί μεγάλου βάθους δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία ή έχουν υποβαθμισμένη μετασεισμική ακολουθία . Είναι μια κι έξω. Ο σεισμός αυτού του είδους είναι το κύριο γεγονός. Σαν σεισμός αρκετά μεγάλου βάθους δεν προκαλεί τσουνάμι, το ρήγμα δεν φθάνει στον πυθμένα. Δεν έχει καμία σχέση με την Ιαπωνία και δεν επηρεάζει άλλα επιφανειακά ρήγματα.

Αντίστοιχες απόψεις εκφράζει και ο κύριος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής ερευνών Γεωδυναμικού του Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Ο σεισμός αυτός έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι ενδιάμεσου βάθους» δηλώνει στο protothema.gr «Αν υπάρξουν μετασεισμοί θα είναι λίγοι και μικρής έντασης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο, ενώ η σχέση αυτού του σεισμού με αυτόν της Ιαπωνίας είναι μια απλή επιστημονική εικασία. Το ότι έγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό των σεισμών αυτού του είδους». 

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr