Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη Κάσο

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:29 στο θαλάσσιο χώρο 49 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου και 361 χλμ. νοτιανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σεισμός της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:22 στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και στην Κάσο. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν περίπου 50 χιλιόμετρα και γι αυτό έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση έως και την πρωτεύουσα και σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική, τη Ρόδο και άλλες περιοχές της χώρας, ενώ μικροζημιές (κυρίως σπασμένες τζαμαρίες και ζημιές σε αυτοκίνητα) έχουν αναφερθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- σε Κάρπαθο, Κάσο αλλά και το Ηράκλειο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Η δόνηση διήρκησε αρκετή ώρα και αρκετοί πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους.

Λίγη ώρα αργότερα στις 5 πάρα τέταρτο άλλη μια σεισμική δόνηση 4,6 ρίχτερ που είχε το ίδιο επίκεντρο καταγράφηκε από τους σεισμογράφους του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Μέχρις ώρας δεν έχουν καταγράφει ζημιές. Όπως λένε οι σεισμολόγοι πρέπει να περάσουν 48 ώρες για να βεβαιωθούν ότι ο σεισμός των 6,2 ρίχτερ ήταν και ο κύριος.

Η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κάσο και την Κάρπαθο πάντως, έχει δώσει ακόμη πιο ισχυρούς σεισμούς κατά το παρελθόν. Το γεγονός όμως ότι το επίκεντρο βρίσκεται στη θάλασσα και σε μεγάλο βάθος προφυλάσσει τους κατοίκους από πιθανές ζημιές.

Σταυρακάκης: «Αναμενόμενος ο σεισμός. Τον παρακολουθούμε»

Στο Ηράκλειο, και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, βρισκόταν –σύμφωνα με το Cretalive- ο ευρωβουλευτής και γνωστός σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης όταν εκδηλώθηκε ο σεισμός.

Ο κ. Σταυρακάκης τόνισε ότι ο σεισμός ήταν αναμενόμενος καθώς πρόκειται για σεισμογενή και πρόσθεσε ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά το θέμα.

«Είναι ένας σεισμός 6 ρίχτερ μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και είναι σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς. Τον παρακολουθούμε» είπε σύμφωνα με το κρητικό portal αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Καθησυχαστικός ο Χουλιάρας: «Ουδεμία σχέση με το σεισμό της Ιαπωνίας»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Αξίζει να το δεις».

«Είναι καθησυχαστικό το γεγονός πως είχε βάθος γύρω στα 80 χλμ. κάτι το οποίο δικαιολογεί και το ότι δεν υπήρξαν ζημιές» τόνισε ο κ. Χουλιάρας ο οποίος στη συνέχεια φάνηκε κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να συνδέεται ο σεισμός αυτός με τον μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας.

«Προσωπικά το αποκλείω. Δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Ιαπωνίας. Η περιοχή είναι σεισμογενής και περίπου μία φορά το μήνα μας δίνει ένα “πεντάρι”. Απλά τις περισσότερες φορές δεν είναι ιδιαίτερα αισθητοί οι σεισμοί λόγω βάθους» εξήγησε ο κ. Χουλιάρας.

seismos geodunamiko from NewsKosmos.com on Vimeo.