Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Το Επαρχείο ενημερώνει

«Ενημερωτική συνάντηση με τον Έπαρχο Καρπάθου - Κάσου»
Στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στην Δωδεκανησιακή Εστία, προκειμένου ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος να παρουσιάσει τον απολογισμό του έργου του 2007 καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις θεμάτων που απασχολούν την Κάρπαθο και την Κάσο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν πολλά μέλη και εκπρόσωποι όλων των παροικιακών φορέων της Αττικής, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Επάρχου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η αγάπη όλων για τα νησιά Καρπάθου και Κάσου δεδομένη.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλεξιάδης, η τ. Νομάρχης Πειραιά Μαίρη Σορώτη Τσανάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κάσου Γιώργος Πυλωνίτης, η Προέδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων Φραγκίσκη Σταυράκη, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, Φίλιππος Καλλούδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μενατιατών Αττικής Ηλίας Χαλκιάς ,ο τ. Πρόεδρος Ολύμπου Γιώργος Σακέλλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκασιωτών Αττικής Νίκος Προικής, , η Πρόεδρος του Συλλόγου Πηγαδιωτών κ. Ειρήνη Λάμπρου, η Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λίνα Χαραλαμποπούλου, μέλη Δ.Σ. Ομοσπονδίας, εκπρόσωποι της Αδελφότητας Ολυμπιτών Αθηνών – Πειραιώς « Η ΔΗΜΗΤΡΑ», τα μέλη του Συμβουλίου του Συλλόγου Κασίων Ντίνος Ζαχάρης και κ. Γιώργος Στρατιώτης, τα μέλη της εταιρίας Κασιακών Μελετών Σοφίας Μαστοράκου και Μανόλης Μαυρολέων.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν εκ μέρους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών και Πειραιώς η Πρόεδρος κ. Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Φραγκούλης.

Παίρνοντας το λόγο, ο Έπαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στην σημασία της τακτικής ενημέρωσης που προσπαθεί να πραγματοποιεί τόσο στην παροικία της Αττικής, όσο και σε αυτές της Αμερικής και της Ρόδου. Αναλυτικό απολογισμό του έργου του, έχει ήδη εκδώσει το Επαρχείο σε έντυπη μορφή, ο οποίος διενεμήθη στους παρευρισκόμενους και εστάλη σε όλους τους φορείς. Ο κ. Έπαρχος αναφέρθηκε και στο καλό κλίμα συνεργασία τόσο μεταξύ των Επαρχιακών Συμβούλων Καρπάθου, των Δήμων Κάσου και της Κοινότητας Ολύμπου.

Στη συνέχεια ο κ. Ερωτόκριτος έκανε μια αναφορά στα κυριότερα θέματα ανά τομέα ( Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Συγκοινωνία. Αθλητισμός κλπ.) , καθώς και στις συναντήσεις που πραγματοποίησε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες στην έδρα της Ε.Ε. Τέλος υπήρξαν σύντομες τοποθετήσεις αρκετών παρισταμένων καθώς και ερωτήσεις πάνω σε τρέχοντα θέματα , στις οποίες ο Έπαρχος έδωσε απαντήσεις , διευκρινίζοντας ότι θα ήθελε πολύ να είχε τη δυνατότητα το Επαρχείο να δίνει και λύσεις σε πολλά περισσότερα θέματα, τα οποία δεν είναι στην αρμοδιότητα του, αλλά προσπαθεί να συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού στην επίλυσή τους και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Επαρχίας Καρπάθου – Κάσου.

«Όλυμπος Πολτιστική πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου»

Το Επαρχιακό Συμβούλιο Καρπάθου, στην συνεδρίασή του, της 22 Φεβρουαρίου 2008 προκειμένου το χωριό Όλυμπος Καρπάθου, να χαρακτηριστεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου» με την υπ αριθ 3 απόφασή του, όρισε ομόφωνα τα εξής:

«Την χρηματοδότηση μελέτης από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και την ανάθεσή της σε ομάδα ατόμων με καταγωγή από την Όλυμπο, και εξειδίκευση στο θέμα. Η μελέτη θα έχει σαν κύριο στόχο την μετά από έρευνα τεκμηρίωση του Χαρακτηρισμού της Κοινότητας Ολύμπου, ως «Πρωτεύουσας Λαϊκού Πολιτισμού». Θα βασίζεται στην πολιτιστική προσφορά, και τη λαϊκή της παράδοση του χωριού.

Εν συνεχεία, βάσει της εκπονηθείσας μελέτης να αποφασιστούν οι δομές που θα πρέπει να δημιουργηθούν προκειμένου η Κοινότητα Ολύμπου της νήσου Καρπάθου, να αναδείξει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, τον πολιτιστικό της πλούτο, και την σημαντική λαϊκή της παράδοση».

Προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή, με την σύμφωνη γνώμη του Επαρχιακού Συμβουλίου Καρπάθου- Κάσου, και της Κοινότητας Ολύμπου, η οποία απαρτίζεται από τους εξής:

  1. Μακρή Νικόλαο, του Μιχαήλ.
  2. Τσέρκη Ιωάννη του Γεωργίου,
  3. Διακομανώλη Εμμανουήλ του Νικολάου,
  4. Μηνατσή Ιωάννη του Μηνά.
  5. Χατζηβασίλη Ιωάννη του Βασιλείου.
  6. Παπά Μηνά Ερνία του Μιχαήλ.
  7. Τσαμπανάκη Γεώργιο του Νικολάου.
  8. Χαλκιά Αντώνιο του Γεωργίου.
  9. Καρανικόλα Παύλο του Ιωάννη