Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Αρνιά Κάσου.....από τη Τουρκία!


Η εφημεριδα <<ΕΘΝΟΣ>> την Τρίτη 15 Απριλίου αποκάλυψε ότι έφθασε στην Κρήτη (Σητεία), προκειμένου να «κρητικοποιηθεί» το πρώτο φορτίο με 316 αρνιά από τη Κάσο και να σφαγούν στο σφαγείο Ηρακλείου. Εκφράζονται φόβοι πως πρόκειται για μέρος μεγάλης παρτίδας ζωντανών αρνιών Τουρκίας που μέσω Δωδεκανήσου (κυρίως Κάσου) θα διοχετευθούν και στην Κρήτη.Επισημαίνει δε σχετικά ότι παρότι το φορτίο διέθετε όλα τα νόμιμα παραστατικά και η φόρτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε παρουσία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, αυτά τα φορτία είναι κατ αρχήν ύποπτα ως προελεύσεως Τουρκίας λόγω:
1) Του χαμηλού κόστους αγοράς
2) Του υψηλού κόστους μεταφοράς
3) Των κινδύνων θνησιμότητας κατά τη βασανιστική θαλάσσια μεταφορά τους στην Κρήτη
4) Της πρόθεσης για «κρητικοποίηση» και διάθεσης αυτών στην Αθήνα.

Προς την κατεύθυνση της «ελληνοποίησης» τουρκικών αρνιών κινούνται και τα εξής ερωτήματα των κτηνοτρόφων Ηρακλείου Κρήτης:
α.Οταν ο τελικός προορισμός αυτών των ζώων είναι η αγορά της Αθήνας, γιατί να μεταφέρονται ζωντανά στην Κρήτη επιβαρυνόμενα με τριπλάσιο κόστος μεταφοράς και δεν μεταφέρονται απ ευθείας στην Αθήνα σε σφαγεία με χαμηλότερο κόστος σφαγής και καλύτερη ποιότητα;
β.Οταν στην Κρήτη υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πράγμα που επιβάλλει την εξαγωγή σημαντικών ποσοτήτων προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κρητική αγορά, γιατί εισάγονται στο νησί αρνιά και μάλιστα ζωντανά;
Οταν ακόμη οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη είναι οι χειρότερες και οι εξευτελιστικότερες στη χώρα.
Εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κατά την πασχαλινή περίοδο έδωσε χθες ο επί της Ανάπτυξης υφυπουργός Γιώργος Βλάχος.

Επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Κρήτης

Επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνους» για τα «βαφτίσια» τουρκικών αρνιών ως Κάσου ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηρακλείου Κ. Καράτζης, ο οποίος καταγγέλλει τη δράση «καρτέλ» κρέατος και γάλακτος στην Κρήτη. Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων λένε ότι γίνονται παράνομες σφαγές και ελληνοποιήσεις σε βάρος των ντόπιων παραγωγών που «μπαίνουν μέσα» οικονομικά καθώς δεν μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους και να καλύψουν τα έξοδα των ζωοτροφών.
«Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ο κλάδος από τους κερδοσκόπους και τη δράση του καρτέλ του κρέατος και γάλακτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Καράτζης.

Ο ίδιος μάλιστα κατήγγειλε τη μεταφορά στην Κρήτη από την Κάσο 316 ζωντανών αρνιών τα οποία, όπως είπε, πιθανότατα έφτασαν από την Τουρκία, σφάχτηκαν στο Ηράκλειο και στη συνέχεια προωθήθηκαν τα αρνιά στην Κάσο.
«Αραγε γιατί έπρεπε να έρθουν στην Κρήτη, για να βαφτιστούν κρητικά ως ενδιάμεσος σταθμός για την Αθήνα»; αναρωτιέται με νόημα ο κ. Καράτζης.

Όλα εντάξει με τα 316 αμνοερίφια από την Κάσο λέει η Νομαρχία Ηρακλείου
Νόμιμα έφτασαν στην Κρήτη, τα αρνιά από την Κάσο, υποστηρίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της και με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για την ελληνοποίηση τουρκικών αμνοεριφίων και με στόχο την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, η Ν.Α.Η Ηρακλείου ανακοινώνει τα εξής:

1) Η παρτίδα των 316 αμνοεριφίων φορτώθηκαν στην Κάσο παρουσία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.
2) Συνοδεύονται από πιστοποιητικά (από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Δωδεκανήσου) τα οποία ταυτοποιούν απολύτως τα αμνοερίφια. (βλέπε συνημμένα)
3) Τα συγκεκριμένα ζώα ανήκουν σε έξι ιδιοκτήτες τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στα πιστοποιητικά.
4) Η εκφόρτωση των ζώων έγινε στο λιμάνι της Σητείας παρουσία της Κτηνιατρικής και Λιμενικής Υπηρεσίας του Νομού Λασιθίου.
5) Η σφαγή των ζώων έγινε σε σφαγείο του Νομού Ηρακλείου παρουσία κτηνιάτρου της Ν. Α. Ηρακλείου, έπειτα από λεπτομερή κτηνιατρικό έλεγχο προ σφαγής και ταυτοποίηση των ζώων.

Από τα παραπάνω δεν προκύπτει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση μεταφοράς αμνοεριφίων από την Κάσο στην Κρήτη, συνιστά ελληνοποίηση τουρκικών ζώων. Εξ άλλου κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα διακινούνται 1000-2000 αμνοερίφια από την Κάσο στην Κρήτη.

Πηγή: εφ. <<ΕΘΝΟΣ>> και <<Αγροτικά νέα>>