Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Το βιολί τους...οι γείτονες

Για το θέμα των αμνοεριφίων της Κάσου

Την αγωγή ύψους 500.000 ευρώ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου (Νομάρχη κ. Μαχαιρίδη) εις βάρος του προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) και εκπροσώπου της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής των κτηνοτροφικών συλλόγων, καταδικάζουν με σχετικό ψήφισμα οι Σύλλογοι Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Κρήτης.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Λασιθίου καταδικάζουν επίσης, την, όπως αναφέρει το ψήφισμα, επικριτική παρέμβαση του Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου , (Έπαρχου κ. Ερωτόκριτου).
Αναλυτικά, το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Οι Σύλλογοι Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Κρήτης χαρακτηρίζουν τις παραπάνω ενέργειες επιεικώς απαράδεκτες, προκλητικές και ύποπτες.
Είναι προφανές ότι οι αρχές της Δωδεκανήσου επιχειρούν κίνηση αντιπερισπασμού απειλώντας με μηνύσεις και αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Παρά ταύτα θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Νομάρχης κ. Μαχαιρίδης παραπληροφορήθηκε για το νόημα της παρέμβασης της παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής των κτηνοτροφικών συλλόγων. (Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Έπαρχο).
Ευθύνεται όμως ούτως ή άλλως γιατί δεν φρόντισε να επικοινωνήσει έστω τηλεφωνικά με τους φορείς των κτηνοτρόφων στην Κρήτη, προκειμένου να ενημερωθεί καλύτερα για το θέμα πριν ανακοινώσει την όποια απόφαση του.
Εάν δεν ισχύει αυτή η εκδοχή τότε ο κλάδος των κτηνοτρόφων πρέπει να προβληματιστεί ακόμη περισσότερο για τις δυνατότητες και την θρασύτητα των οικονομικών συμφερόντων να παρεμβαίνουν στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
Η ποινικοποίηση του αγροτικού συνδικαλισμού όπως διαπιστώνεται είναι η νέα μέθοδος εκδημοκρατισμού του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.
Εάν η ΕΝΑΕ και χωριστά οι λοιπές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας υιοθετούν αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές, ας τον χαίρονται τον θεσμό τους. Εμείς απλώς λυπούμαστε για την κατάντια του!
Ως παγκρήτια συντονιστική επιτροπή δηλώνουμε ευθαρσώς ότι ο επιχειρούμενος εκφοβισμός των στελεχών του κτηνοτροφικού κινήματος δεν θα περάσει, το μέτωπο και η αντίσταση κατά της κερδοσκοπίας δεν θα καμφθεί .
Η παρέμβαση των κτηνοτρόφων της Κρήτης έγινε βάσει πληροφοριών και συγκεκριμένων στοιχείων με στόχο να αποτραπεί κύμα εισαγωγής μεγάλου αριθμού ζώντων ζώων παραμονές του Πάσχα ύποπτης προέλευσης με τελική κατάληξη στην αγορά της Αθήνας.
Ζητήσαμε παράλληλα από την Πολιτεία και τις Λιμενικές Αρχές αυξημένες περιπολίες στις ακτές της Κρήτης όπου η ανταπόκριση του Υ.Ε.Ν υπήρξε άμεση και ικανοποιητική.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΟΓ κ. Φάσας προθυμοποιήθηκε να στείλει ιδιωτική security για να φυλάξει σημεία.
Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η πρωτοβουλία να ζητηθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης και να ενταθούν τα μέτρα ελέγχου παραμονές Πάσχα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η ζήτηση των ντόπιων αμνοεριφίων στην αγορά της Κρήτης παρά την υπερπαραγωγή ήταν πρωτοφανής με συνέπεια να διατεθούν όλα τα αποθέματα.
Αυτή η ζήτηση συνεχίζεται ακόμη και μετά το Πάσχα λόγω των σχέσεων εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκαν με τους καταναλωτές για το ντόπιο κρέας και την ποιότητα του.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανταπόκριση της πολιτείας στην εντατικοποίηση των ελέγχων, επιβεβαιώνουν περίτρανα την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.
Είναι επίσης γνωστό ότι ως χώρα διαθέτουμε ελλειμματική παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Ακόμη ότι οι καταναλωτές σύμφωνα και με την έρευνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προτιμούν το ελληνικό κρέας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%.
Συνεπώς δεν υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός παρά μόνον συναδερφική αλληλεγγύη και βεβαίως δεν προκύπτει ουσιαστικό πρόβλημα από τα 316 αρνιά που ήρθαν στην Κρήτη ούτε συνολικά από την ασήμαντη παραγωγή των κτηνοτρόφων της Κάσου, παρά μόνον μια μεγάλη απορία:
Που βρίσκονται τόσες χιλιάδες αρνιά όλο τον χρόνο στην αγορά της Βαρβακείου από νησιά με μικρή κτηνοτροφία και μάλιστα σε τιμές λιανικής με 4,99 ευρώ το κιλό οι οποίες αυτοδικαίως παραπέμπουν σε τιμές παραγωγού 2-2,5 ευρώ που δεν ισχύουν για τη ντόπια παραγωγή.
Η Νομαρχιακή Αρχή Δωδεκανήσου προκαλεί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Το Παγκρήτιο Κτηνοτροφικό Κίνημα δηλώνει απερίφραστα ότι:
- δεν κάνει συμβιβασμούς και εκπτώσεις στον αγώνα για την εξυγίανση της αγοράς και την προστασία των συμφερόντων παραγωγών και καταναλωτών.
- Και τέλος στηρίζει τον εκπρόσωπό του Κώστα Καράτζη»
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ
Στο όλο θέμα παρενέβη και το παράρτημα Kρήτης του Γεωτεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος, το οποίο απευθύνει προς τον νομάρχη κ. Γ. Mαχαιρίδη την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή:
Kύριε Nομάρχη,
H Δ.E. του Παραρτήματος Kρήτης του Γεωτεχνικού Eπιμελητηρίου αισθάνθηκε έκπληξη και απορία όταν πληροφορήθηκε την πρόθεση για κατάθεση μήνυσης και αγωγής εκ μέρους σας σε βάρος του προέδρου του ΣEKNH και εκπροσώπου της Παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής των κτηνοτροφικών συλλόγων της Kρήτης κ. Kαράτζη.
Eκπληξη γιατί η προσπάθεια ποινικοποίησης και αδιέξοδου εκφοβισμού του συνδικαλισμού δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αρχές και δεν ταιριάζει σ� έναν δημοκρατικά εκλεγμένο εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης. Aπορία γιατί δεν ταιριάζει σε μια τοπική αρχή και εξουσία η απουσία κατανόησης της δράσης του συνδικαλισμού που αγωνίζεται να διαφυλάξει τα συμφέροντα της τοπικής αγροτικής οικονομίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, αλλά και των καταναλωτών από ένα πανελληνίως γνωστό πρόβλημα, όπως είναι αυτό των Eλληνοποιήσεων. Aπορία επίσης γιατί στον αγώνα αυτό οι Nομαρχιακές αρχές από τη μια και ο συνδικαλισμός των αγροτών από την άλλη, δεν μπορεί παρά να είναι σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι. Στα πλαίσια αυτά, η κάθε Nομαρχιακή Aρχή οφείλει να διερευνά τις καταγγελίες και να αξιοποιεί τις υποψίες που διατυπώνει ο συνδικαλισμός, γιατί αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα πριν απ� όλα των καταναλωτών αλλά και των κτηνοτρόφων, όχι μόνο της Kρήτης, αλλά και της Δωδεκανήσου.
H Δ.E. του ΓEΩT. E.E./Π.Kρήτης επισημαίνει, ότι στη σημερινή συγκυρία όπου οι τιμές των τροφίμων βάζουν φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών, χωρίς να ωφελούνται ούτε στο ελάχιστο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και όπου η ποιότητα των τροφίμων πλήττεται από τα απανωτά διατροφικά σκάνδαλα, κάθε τοπική συλλογική προσπάθεια που στοχεύει στην προστασία των Eλληνικών Aγροτικών Προϊόντων δεν είναι μόνο επιθυμητή, αλλά υποχρεωτική και πρέπει να τυγχάνει της στήριξης όλων. Kαμιά "τοπικιστική" αντίληψη, και κανένα μεμονωμένο συμφέρον δεν είναι ικανά να αντιστρατευτούν τη παραπάνω αρχή.
Tέτοια χαρακτηριστικά συλλογικότητας έχει η προσπάθεια των κτηνοτρόφων της Kρήτης. Σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται εναντίον των κτηνοτρόφων της Δωδεκανήσου. Στρέφεται μόνο εναντίον εκείνων (όπου και αν βρίσκονται) που εκμεταλλευόμενοι τη τάση των Eλλήνων καταναλωτών προς το ντόπιο κρέας κερδοσκοπούν σε βάρος και των Eλλήνων κτηνοτρόφων (όπου και αν βρίσκονται) και των καταναλωτών.
Eπειδή η Δ.E. του Eπιμελητηρίου μας θέλει να πιστεύει ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις αποτελούν και δικές σας αρχές αντιλαμβάνεται τις κινήσεις σας μόνο ως λάθος μέσα στη πολυπλοκότητα των καθηκόντων σας και ελπίζει στην διόρθωση με την ανάκλησή τους.

Για τη Δ.E. του
ΓEΩT. E.E./Π.Kρήτης
O Πρόεδρος
Kώστας Kαμπιτάκης

ΠΗΓΗ:ΕΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ