Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Οι αποφάσεις της Έκτακτης Γενικης Συνέλευσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάσου

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 7.30μμ συνήλθαν τα μέλη του ΑΣ Κάσου σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με την απόφαση πρακτικού Νο 8 Γενικής Συνέλευσης 19/9/12, προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση ή μη λειτουργίας του ΑΣ Κάσου. Σύμφωνα με τον κατάλογο των μελών, βρέθηκαν παρόντα 16 επί συνόλου μελών με δικαίωμα ψήφου 84. Η μικρή προσέλευση μελών,  σε κάθε προγραμματισμένη συγκέντρωση, αποτελεί τον κυριότερο λόγο καθυστέρησης λήψης σημαντικών αποφάσεων. Συγκεκριμένα στη Γενική Συνέλευση της 19/9/12 παραβρέθηκαν 30 μέλη, στην ενημερωτική συνάντηση της 4/12/12 παραβρέθηκαν 12 μέλη και στην ενημερωτική συνάντηση της 22/2/13 παραβρέθηκαν 10 μέλη.

Στην αρχή ο διαχειριστής κ. Γιάννης Φραγκούλης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα την νομικό σύμβουλο της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Άννα Μητροπούλου και τον συμπατριώτη μας κ. Γιώργο Κασσάρα, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση να παρευρεθούν στη Συνέλευσή μας, λόγω της  κακής κατάστασης του Συνεταιρισμού μας, που επιβάλλει την λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος κα Μαρία Νικολάκη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην παρουσία του Δημάρχου κ. Δ. Ερωτόκριτου, του αντιδημάρχου κ. Γ. Κουριαντάκη και των Δημοτικών συμβούλων κκ. Μ. Φραγκούλη, Ε. Δημητρίου, Μ. Ιερομόναχου και Εμμ. Σοφίλλα και εξέφρασε την πικρία και την αγανάκτησή της για την προκλητική αποχή των μελών του Συνεταιρισμού από κάθε δραστηριότητα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που θέλουν να ζητήσουν βοήθεια. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός, ότι στη Συνέλευση της 20/4, από τα πέντε μέλη του ΔΣ, παραβρέθηκαν μόνο τα τρία (Νικολάκη Μαρία, Φραγκούλης Γιάννης, Χατζηβασίλης Αντώνης) ενώ τα άλλα δυο (Σεβαστός Αντώνης, Φιλιππής Φίλιππος) δεν παραβρέθηκαν, ενώ ήταν στην Κάσο.

Αμέσως μετά, ο λόγος δόθηκε στην κ. Μητροπούλου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του Συνεταιρισμού για τη σημασία και την αναγκαιότητα της συνέχισης λειτουργίας του ΑΣ Κάσου καθώς και για τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα Νομοθεσία. Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό και σημαντικό για τη Συνέλευσή μας, η παρουσία της κ. Μητροπούλου, γεγονός που έγινε κατανοητό κυρίως από τους εκτός Κάσου! Συγκεκριμένα, την παραμονή της άφιξής της στην Κάσο, η ΕΑΣΔ «εκμεταλλεύτηκε» την ολιγόωρη παραμονή της κ. Μητροπούλου στη Ρόδο και έκανε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, ώστε τα μέλη του να ενημερωθούν για τον τρόπο αντιμετώπισης των σοβαρότατων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν.

Η κ. Μητροπούλου, αφού ευχαρίστησε όλους τους Κασιώτες για τη θερμή φιλοξενία τους, επανέλαβε προφορικά, μεταξύ άλλων, τις Συνεταιριστικές Αρχές, όπως μας τις είχε διατυπώσει και στην προ διμήνου επιστολή της: εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή, δημοκρατική διοίκηση εκ μέρους των μελών, οικονομική συμμετοχή  των μελών, αυτονομία και ανεξαρτησία, εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και πληροφόρηση, συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών και ενδιαφέρον για την κοινότητα.

Στα αναφερόμενα της κ. Μητροπούλου, ο κ. Φραγκούλης σχολίασε ότι τα μέλη του ΑΣ Κάσου δεν εφαρμόζουν σχεδόν καμία από τις Συνεταιριστικές Αρχές, γεγονός που οδηγηθήκαμε στο σημερινό αδιέξοδο και απαιτείται άμεσα απόφαση για έμπρακτη ανάληψη ευθυνών, εάν τα μέλη επιθυμούν τη συνέχιση λειτουργίας του. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, υπήρξε σχετική ένταση και εκφράστηκε για άλλη μια φορά αγανάκτηση για την ατιμωρησία των σφαλμάτων του παρελθόντος.

Με προτροπή της κ. Μητροπούλου αποφασίστηκε ομόφωνα η  πραγματοποίηση

οικονομικού, διαχειριστικού και λογιστικού ελέγχου του ΑΣ Κάσου, για τα προηγούμενα 10 χρόνια. Επιπλέον, αποφασίστηκε όπως η πραγματοποίηση του ελέγχου να ζητηθεί αρχικά από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση σε εύλογο χρονικό διάστημα, να γίνει ανάθεση σε κατάλληλο άτομο, που έχει ξανασχοληθεί με το αντικείμενο και βέβαια πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις. Μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω ελέγχου και με βάση το πόρισμα, θα συγκληθεί άμεσα Γενική Συνέλευση, όπου θα αποφασιστεί από τα μέλη του ΑΣ Κάσου η συνέχιση λειτουργίας του, η οποία προϋποθέτει ικανοποίηση των αποδεδειγμένων οικονομικών εκκρεμοτήτων, από και προς τον ΑΣ Κάσου.

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος προς συζήτηση, η πρόεδρος κ. Μαρία Νικολάκη ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και η Γενική Συνέλευση έληξε.