Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Εορτασμός 66ης Επετείου Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου (φώτο & video)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Υψηλάντου 143-145, 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ. 6972264011, 
Email: yianfrag@otenet.gr, omospo12@otenet.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς ολοκλήρωσε τον εορτασμό της 66ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου την Κυριακή 30 Μαρτίου, με μια λαμπρή πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, παρουσία εκπροσώπων Πολιτικών Αρχών καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής. 
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε φέτος με την προβολή ενός ιστορικού βίντεο – ντοκουμέντου, από γεγονότα της περιόδου 1943 – 1948, που ετοίμασαν οι συμπατριώτες μας Ευδοκία Βουβάλη και Νίκος Παπαδόπουλος από την πολιτιστική ομάδα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» και ήταν εξαιρετικό. Στη συνέχεια,μέσα σε ένα ήδη συγκινησιακό περιβάλλον, οι κοπέλες με τις παραδοσιακές φορεσιές των νησιών μας, έκανανι την είσοδό τους στη σκηνή. 
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μιχάλης Χατζηνικήτας, Τηλιακής καταγωγής, 
υπεύθυνος της ροής του προγράμματος, μαζί με την κ. Πένυ Νικητάδη, Καρπαθιακής καταγωγής και την κ. Νιννέτα Μανούση Κωακής καταγωγής, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για την επέτειό μας. 

Ακολούθησε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της επετείου και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την νεολαία της παροικίας μας, που κάθε χρόνο δίνει το δυναμικό της παρόν σε όλες τις Δωδεκανησιακές εκδηλώσεις, σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες και αντιξοότητες. 
Ο πρόεδρος τόνισε την ευτυχή συγκυρία της επιστροφής της Ομοσπονδίας μας στο Δημοτικό Θέατρο, αμέσως μετά την ανακαίνισή του, εορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο, την 66η επέτειο της Ενσωμάτωσης και τα 30 χρόνια (1984-2014), από την επίσημη ίδρυση της Ομοσπονδίας μας. 
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε για ένα χαιρετισμό τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου, σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, 
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε μια σύντομη αναφορά 
στο ιστορικό της ίδρυσης της Δωδεκανήσου, οι ενέργειες για την οποία άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 70, με την συγκρότηση 9μελούς συντονιστικής επιτροπής, η οποία μετά από διαβουλεύσεις αρκετών χρόνων, κατάφερε να υπογραφεί το καταστατικό της Ομοσπονδίας μας την 15η Μαρτίου 1984 και να συγκροτηθεί το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο. Στο σημείο αυτό, έγινε προβολή ενός ακόμη βίντεο – ντοκουμέντου, από τον 1ο εορτασμό της επετείου της Ενσωμάτωσης, που οργάνωσε η νεοϊδρυθείσα Ομοσπονδία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Και αυτό το βίντεο . επιμελήθηκε η πολιτιστική ομάδα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», στηριζόμενοι στο αρχείο του αγαπητού συμπατριώτη Κώστα Πάχου, Λεριακής καταγωγής, ο οποίος με ιδιαίτερη προθυμία, συνέβαλε καθοριστικά για την πραγματοποίηση της όλης εκδήλωσης. 
Μετά την προβολή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε στην σκηνή, όσους από τους πρωτεργάτες της ίδρυσής της, ήταν παρόντες στο Δημοτικό Θέατρο για να τους αποδοθεί τιμητικό δίπλωμα. Την απονομή των τιμητικών διπλωμάτων έκαναν οι συμπατριώτες μας βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, Πειραιά κ. Κατσαφάδος (Καρπαθιακής καταγωγής) και ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Φίλιππος Καλλούδης. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο, όταν οι περισσότεροι τιμηθέντες έλαβαν τον λόγο και αναφέρθηκαν στο παρελθόν, αλλά κυρίως στην ανάγκη συνέχειας της δράσης της Ομοσπονδίας μας. Οι τιμηθέντες, με αλφαβητική σειρά, ήταν : Βογιατζής Εμμανουήλ (Αστυπάλαια), Γρύλλης Εμμανουήλ (Πάτμος), Κακομανώλης Ιωάννης (Κάσος), Κοκκίνη Λιλίτσα (Χάλκη), Λαμπετίδης Κων/νος (Κάρπαθος), Λογοθέτης Ιωάννης (Νίσυρος), Μαστρομηνάς Νικόλαος (Κάρπαθος), Μούζακ – Φοινικιώτου Μαίρη (Καστελλόριζο), Τάλαρος Παναγιώτης (Κως), Χαραλαμποπούλος Θεμελίνα (Δωδεκανησιακή Μέλισσα), Χατζηκωνσταντή Αικατερίνη (Ρόδος).
Ακολούθησε η παρουσίαση χορών από όλα τα νησιά μας, η οποία ήταν όπως 
πάντοτε μοναδική. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι επιζώντες από το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», Τσιμούρης Αντώνης και Μαγκασιανός Βασίλης και ο κ. Στούμπος Νικόλαος, εύζωνας στο “Βωμό της Πατρίδος” στη Ρόδο τo 1948, κατά τον 1ο εορτασμό της Ενσωμάτωσης.