Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Μιχάλης Ερωτόκριτος: "δεν υπάρχει παρθενογένεση, γνωρίζουμε πολύ καλά τους αντιπάλους"

Έχει και ο Μαχαιρίδης τον "Ιταλό" του, είναι ο σημερινός εντεταλμένος περιφεριακός σύμβουλος Καρπάθου Μιχάλης Ερωτόκριτος. Που έχει μια μακριά πορεία στους θεσμούς της περιφέρειας.

Ο Μιχάλης Ερωτόκριτος γεννήθηκε, μεγάλωσε και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη Ρόδο. Έχει όμως ρίζες και ο ίδιος είναι παθιασμένος με τη Κάσο, απ' όπου κατάγεται ο πατέρας του. Είναι παντρεμένος με την Μαίρη Χατζηφώτη που κατάγεται από την Σύμ
η και την Κάσο και έχει δύο γιούς. Κι αυτός "Ιταλός", όμως διαφορετικής πολιτικής και ιδεολογικής πορείας.

Ξεκίνησε να σπουδάζει χημικός στη Γαλλία, κατέληξε στη φαρμακευτική της Γένοβας. Παρόλο το πτυχίο, το πάθος για τον αθλητισμό και τη διατησία, τον άφησαν μακριά από συνταγές και φάρμακα. Ωστόσο στα πολιτικά παραμένει πάντα ενεργός, από τον Ρήγα Φεραίο, πέρασε στο ΚοΔηΣο και από εκεί στο ΠασοΚ. Δεν είναι από εκείνους που κρύβονται για το παρελθόν τους, ούτε και διεκδικεί το αλάθητο. Επιμένει να δηλώνει κέντρο-αριστερός, και δεν το θεωρεί ειδικό προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συνδυασμός πολιτικού και ρέφερι, είναι περίεργο μίγμα, όσο ήρεμο και χαλαρό βλέπεις τον Ερωτόκριτο, τόσο δίνει μάχη, για να κρατήσει το παιγνίδι μέσα στα όρια και προσπαθεί να περιβάλλει με στοιχεία κάθε του κίνηση και απάντηση. Ενώ φροντίζει να αποφύγει την ομίχλη στους αντιπάλους, είναι διακριτικός, παρόλα αυτά δεν θέλει να αφήνει κενά! Μιλάει για όλους και για όλα, παίρνει θέση ακόμη και για την "χαλαρή" σχέση της περιφέρειας με το Δήμο Καρπάθου. Και αποσαφηνίζει ότι ο Δήμος του νησιού, θα έπρεπε να παραχωρήσει εργαζόμενους στην περιφέρεια και όχι το αντίθετο, όπως έχει ακουστεί.

Πρώτα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μια δική μου, κουραστική απορία, μπερδεύτηκα με τις περιφέρειες, τα εντεταλμένα πρόσωπα και όλους αυτούς τους τίτλους, που όσο κι αν μπαίνουν στα ονόματα και τις θέσεις, δεν αλλάζουν τις ανάγκες και τους ρόλους. Το ενδιαφέρον που έμαθα είναι ότι με δική του πρόταση, πολύ σύντομα, με το επόμενο νομοσχέδιο, θα αλλάξουν και θα ξαναχρησιμοποιήτε ο τίτλος έπαρχος και επαρχείο!

Πάμε στην ουσία, έχει ρόλο ο περιφερειακός σύμβουλος, παράγει έργο; διεκδικεί; μήπως πρόκειται για έναν ρόλο μαριονέτα; Ο Μιχάλης Ερωτόκριτος, ήρθε στη συνάντηση μας με ένα φορτωμένο ντοσιέ από πληροφορίες, στάθηκε στο παραγόμενο έργο και δεν παρέλειψε να τονίσει την εντύπωση, που του έκανε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Παρίσι, εκεί βρέθηκε λόγω της διεθνούς εκθέσεως τουρισμού που για πρώτη φορά, πήραν μέρος τα δικά μας νησιά.

Εντυπωσίασε τον κ. Ερωτόκριτο τόσο ο πολιτισμός, όσο και η συνείδηση των Γάλλων πολιτών και των πολιτικών. Και ο ίδιος θα ήθελε, τις δικές μας εκλογές, σε ανάλογους ρυθμούς και τόνους. Ο προβληματισμός του παραμένει ανοιχτός, όμως ούτε οι Γάλλοι δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τα δικά τους θέματα, ωστόσο εμείς πόσο ικανοί είμαστε, για να ξεχωρίσουμε τους περισσότερο άξιους; πότε θα αντιληφθούμε ότι οι πολιτικοί, δεν έχουν τσιφλίκια, εργάζονται στη βάση συλλογικών και όχι προσωπικούς στόχων; Και αυτό που καθορίζει το παιγνίδι είναι οι πολιτικές θέσεις, οι ιδεολογικές γραμμές και όχι οι φυσιογνωμίες των υποψηφίων.

Ο λόγος στον κ. Μιχάλη Ερωτόκριτο:

Ερωτ. Σας κατηγορούν για ανυπαρξία της περιφερειακής ενότητας. Μάλιστα ακούστηκε, ακόμη και μέσα σε δημοτικό συμβούλιο, η άποψη ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους στην περιφέρεια είναι καλύτερα να "μετακομίσουν" στον Δήμο για να προσφέρουν έργο. Τι απαντάτε σε τέτοιες σκέψεις-προτάσεις;

Απαντ. Η απάντηση στο ερώτημα είναι δύο μαγικοί αριθμοί 72 και 24!

Οι αριθμοί είναι αυτοί που αποδεικνύουν την πραγματικότητα και δεν αφήνουν περιθώρια για κουβέντες, ούτε καν στα καφενεία. Στην Κάρπαθο, έχουμε εκτελέσει και εκτελούμε, 72 έργα, συνολικού ύψους 40.000.000 ευρώ! Και στη Κάσο έχουμε εκτελέσει 24 έργα συνολικού ύψους 6.000.000 ευρώ. Αν τα προσθέσετε και συνυπολογίσετε το σύνολο του πληθυσμού, θα δείτε ότι το μερίδιο της Καρπάθου-Κάσου, φτάνει τα διπλάσια ποσοστά, από εκείνα που διετέθησαν σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Πάνω από τα μισά έργα αφορούν το περιβάλλον, δρόμους, αντιπλημμυρική προστασία, συνολικού ποσού 24 εκ. Για τη παιδεία φτάσαμε τα 2,4 εκ., ενώ για το περιβάλλον 6 εκ., την υγεία 7 εκ. ακόμα και τον αθλητισμό αγγίξαμε τα 700.000 ευρώ.

Ξέρω και κατανοώ το θέμα των μπερδεμένων αρμοδιοτήτων στους μικρούς τόπους. Καταλαβαίνω αυτή την επικάλυψη θεματικών ρόλων και σε σχέση πάντα με το Δήμο, αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις περιφέρειες. Στη δικιά μας περιοχή, τη Κάρπαθο, θα έλεγα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο δομών, έχουν επιπλέον χαλαρώσει και όχι με δική μας ευθύνη. Αυτοί οι δεσμοί, τα λίνκ επικοινωνίας, ανάμεσα στην περιφέρεια και με το Δήμο Καρπάθου, στένεψαν και αδυνάτισαν από το 2010 και μετά, όμως επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εμείς, η περιφέρεια, η αιτία που "χαλάρωσαν" αυτές οι σχέσεις. Πάντως συνεργασία υπάρχει, μέσω των προγραμματικών συμβάσεων, άλλωστε ο Δήμος έχει τα αναγκαία μηχανήματα έργων. Και ναι, είναι αλήθεια, θα μπορούσε η μεταξύ μας σχέση, να είναι πολύ καλύτερη.

Όταν ανέλαβα το επαρχείο είχαμε 7 υπαλλήλους, και φτάσαμε τους 28 εργαζόμενους. Ήταν εποχές που όλα έργα ήταν στο φόρτε τους και δεν υπήρχε μαχαίρι στις προσλήψεις (μονίμων και συμβασιούχων). Σήμερα η περιφέρεια έχει 15 εργαζόμενους και λειτουργούν 6 τμήματα. Τμήμα τεχνικών έργων, που βοηθά με απόφαση του περιφερειάρχη, ακόμα και τον Δήμο Καρπάθου, το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης που μάλιστα περιμένουμε να έρθει και νέος γεωπόνος, το τμήμα κτηνιατρικής που και σε αυτό, περιμένουμε τη στελέχωση του στο τέλος του μήνα, αφού διαχειριζόμαστε ολόκληρο το ζωικό κεφάλαιο Καρπάθου Κάσου, ακόμη και οι επιδοτήσεις, είναι στα χέρια μας. Το τμήμα με την επόπτρια υγείας, που κάνει τους ελέγχους στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχουμε τμήμα μεταφορών και επικοινωνιών, στελεχωμένο με δύο μηχανικούς που έχουν σχέση με έκδοση αδειών Ι.Χ., αγοροπωλησίες, τα θέματα ΚΤΕΟ, και το τμήμα διοικητικής υποστήριξης, με έναν οδηγό που εκτελεί και χρέη κλητήρα. Και ας μην αφήνουμε πίσω τα θέματα πολιτισμού και τουρισμού, στα οποία προσπαθούμε για να έχουμε ένα πραγματικά ζωντανό και δυναμικό ρόλο. Υπάρχει λοιπόν αληθινό αντικείμενο, για όλους τους ανθρώπους, που στελεχώνουν την υπηρεσία στη Κάρπαθο.

Μάλιστα φτάσαμε να ζητήσουμε από το υπουργείο εσωτερικών, τη μετακίνηση διοικητικών υπαλλήλων του Δήμου Καρπάθου στις τάξεις μας. Αφού σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, ο Δήμος παρουσιάζει πλεόνασμα. Το δικό μας, σοβαρό έλλειμμα, εντοπίζεται στον τομέα επικοινωνίας και προβολής της δουλειάς μας, είναι αυτό που μας κοστίζει πολύ περισσότερο.

Ερωτ. Επανέρχομαι με τους "καλοθελητές" που υποστηρίζουν ότι η περιφέρεια στη Κάρπαθο δεν έχει προσφέρει σπουδαίο έργο, τι τους απαντάτε; Για παράδειγμα τι γίνεται με το θέμα των περιβόητων σφαγείων στη Κάρπαθο;

Απαντ. Αυτοί που τα λένε, έχουν άγνοια της πραγματικότητας, και εγώ πριν αναλάβω τη θέση αυτή, ίσως να έλεγα τα ίδια, από εκεί και πέρα αφήνουμε πίσω τα λόγια, που δεν κοστίζουν, και προσγειωνόμαστε στο σκληρό παρόν, την καθημερινότητα. Εκεί διεκδικούμε όσα περισσότερα μπορούμε. Και ναι υπάρχει ένα έλλειμα στην ενημέρωση των πολιτών, δεν περισσεύουν εργαζόμενοι για να προβάλλουν το έργο που αναλάβαμε να εκτελέσουμε και για αυτό κρινόμαστε. Στο θέμα του σφαγείου, πήραμε ομόφωνη απόφαση του τότε επαρχειακού συμβουλίου, για τη δημιουργία σφαγείου δύο γραμμών στη Κάρπαθο, την απόφαση θέσαμε υπόψη της Νομαρχίας και περιμέναμε να βρεθεί ένας χώρος, για να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη κατασκευή. Δεν έγινε, δεν το αφήσαμε, επανήλθαμε στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, που είναι σύμφωνος για τη δημιουργία των σφαγείων, αλλά πρέπει να βρεθεί ο συγκεκριμένος χώρος, τα κονδύλια είναι έτοιμα και ακόμη κάθονται και περιμένουν. Και εδώ να πω ότι γίνονται πολλά, που είτε δεν παρουσιάζονται, είτε περνούν αθόρυβα. Δύο φορές το χρόνο, έρχεται σε Κάρπαθο και Κάσο, κλιμάκιο από γιατρούς, υπάρχουν συγκεκριμένοι ασθενείς που παρακολουθούνται με φακέλους και γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια, όχι με φουσκωτά και φιλότιμες απόπειρες δίχως εξέλιξη. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το κόστος η κάθε τέτοια αποστολή φτάνει τα 15.000 ευρώ.

Ερωτ. Όμως γιατί δεν καταφέρατε να κρατήσετε την ψυχολόγο, που έκανε τόσο έργο στον τόπο που τα ψυχοφάρμακα φτάνουν με κούτες;

Απαντ. Λέτε να μην θέλαμε να παραμείνει η Αφροδίτη; εμείς τη φέραμε. Και κάναμε ότι ήταν δυνατόν, τη κρατήσαμε με νύχια και με δόντια. Ακόμη και τη στιγμή που τελείωσε η σύμβαση της, ανανεώσαμε πέρα από διαδικασίες και με δική μας ευθύνη, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε ακόμη και το κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας, και βάλαμε μια θέση ψυχολόγου, για να αναπληρωθεί με μόνιμο προσωπικό, όμως δεν τα καταφέραμε. Αυτό είναι το δικό μου παράπονο και η στεναχώρια, ενώ θέλεις να κάνεις κάποια πράγματα, κολλάς στη γραφειοκρατία και στην άρνηση μιας συγκεκριμένης, σκληρής κεντρικής πολιτικής που ακολουθείτε τα τελευταία χρόνια.

Ερωτ. Ας μιλήσουμε μέσα από έργα, με νούμερα και αριθμούς. Μπορείτε να μας δώσετε μια συνοπτική εικόνα του ρόλου σας;

Απαντ. Από το 2003 μέχρι το 2010 η εφηρμοσμένη τακτική μας ήταν η καθημερινότητα, να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη, τότε υπήρχε σταθερή, αμφίδρομη επικοινωνία με τον Δήμο Καρπάθου. Από το 2010 και μετά ο ρόλος της περιφέρειας αλλάζει, γίνεται πιο στρατηγικός και αναλαμβάνει τα μεγάλα έργα ουσίας. Πρώτα των υποδομών και στη συνέχεια τα αναπτυξιακά. Όπως το δίκτυο ύδρευσης Καρπάθου, με 900.000 ευρώ, τα έργα περιβάλλοντος, ολοκλήρωση του 2ου κυττάρου ΧΥΤΑ Καρπάθου, πρ. 1.100.000 ευρώ, η αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη στο Σάνταλο, 1.100.000 ευρώ, ακόμη και η οργάνωση φορέα διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας, με προυπ. 2.500.000 ευρώ. Και δεν θέλω να ξεχάσω τα νέα κτήρια, το γυμναστήριο και οι αίθουσες στο σχολικό συγκρότημα Απερίου, συνολικού προυπολ. 950.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα μας έχουμε εντάξει ακόμη και την κατασκευή του νοσοκομείου Καρπάθου, και ελπίζουμε ότι ο τρίτος διαγωνισμός, μετά την αύξηση του ποσού, θα είναι γόνιμος και θα έχει ανάδοχο. Επίσης η μελέτη για την επέκταση του λιμανιού των Πηγαδίων, που υπέγραψε ο ίδιος ο περιφερειάρχης κος Μαχαιρίδης αφού και εκείνος θεωρεί ότι είναι έργο ζωτικό και απαραίτητης εξέλιξης για το νησί. Ας μην πιάσουμε τα μικρότερα έργα, ανάσες, που γίνονται σε κάθε χωριό της Καρπάθου και της Κάσου. Οι συντοπίτες μας γνωρίζουν και δεν χρειάζονται ταμπέλες, που όμως κι αυτές είναι απαραίτητες, για να μην υπάρχουν μπερδέματα και παρανοήσεις. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω μερικά μικρά, όμως τόσο απαραίτητα έργα καθημερινότητας που χρεώνονται στη περιφέρεια. Είναι ο ελαστικός χλοοτάπητας, που θα τοποθετηθεί στο γήπεδο Πηγαδίων, το γήπεδο 5Χ5 στο Μεσοχώρι, που έχει εγκριθεί η δαπάνη κατασκευής και περιμένουμε το Δήμο να μας υποδείξει τον χώρο, είναι ο ηλεκτροφωτισμός στον Αφιάρτη, οι συντηρήσεις των δεκάδες δρόμους, είναι οι συντηρήσεις (ακόμη και η θέρμανση σε Όλυμπο και Απέρι) σε σχολικά συγκροτήματα, ή μήπως πρέπει να υπενθυμίσω ότι ακόμη και η μελέτη επέκτασης του Κέντρου Υγείας Καρπάθου ήταν ένα δικό μας έργο; Μάλιστα θα πρέπει να αναφέρω και άλλους τομείς, που έχουμε εμπλοκή, στο θέμα της ουσιαστικής τουριστικής ανάπτυξης της Καρπάθου. Ετοιμάζουμε διαδρομές αναρριχητικού τουρισμού, έχουμε καταγράψει τις κατάλληλες διαδρομές των βουνών και σε συνεργασία με τον Δήμο και με την ένωση ξενοδόχων, που ήταν και δική τους ιδέα, προχωράμε πιάνουμε άμεσα και αυτόν το στόχο. Κι αν κάποιοι βιάζονται να ξέρουν ότι το παλεύουμε.

Ερωτ. Ποιό είναι το όραμα σας σε σχέση με τη κρίση;

Απαντ. Όλοι ζούμε μέσα στη κρίση, ποιός είναι αυτός που δεν το βιώνει και δεν το γνωρίζει; Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με ειλκρίνια, είναι να βελτιώσουμε τη παροχή υπηρεσιών. Μέσα από τις υπηρεσίες μας να διεκδικήσουμε πόρους, ώστε να επιτύχουμε μια ανάκαμψη ευκολότερη και περισσότερο προσεδοφόρα, για τους κατοίκους της περιφερειακής μας ενότητας. Και δεν είναι τυχαίο, αυτό που παρουσιάζει μια τελευταία δημοσκόπηση, που φέρνει τον κ. Μαχαιρίδη, να έρχεται πρώτος στις Κυκλάδες, αφού του αναγνωρίζουν τον αγώνα και την προσπάθεια να φέρει κονδύλια και να ολοκληρώσει μια σειρά από μικρά και μεγάλα έργα. Και πρέπει να τονίσω ότι δεν στεκόμαστε πίσω από γραμμές ρόλων, αντίθετα βγαίνουμε μπροστά και προσφέρουμε σε όλους τους τομείς, που παρουσιάζουν κενά ή δυσλειτουργεία στα δύο νησιά μας, τη Κάρπαθος και η Κάσος.

Ερωτ. Τελικά η ψήφος στη περιφέρεια θα έχει κομματικό χαρακτήρα ή θα επηρεαστεί από τα μνημόνια;

Απαντ. Είναι φανερό ότι επιδιώκεται και θα υπάρχει μια πολιτική αντίδραση απέναντι στα μνημόνια, που ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση, θα κανεί παντιέρα και θα προσπαθήσει να τη καρπωθεί στη κάλπη. Ωστόσο αυτή είναι μια πλευρά θεωρητικής πραγματικότητας, μοιάζει με ασκήσεις στα χαρτιά. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά το βάρος στη κρίση και τη τελική αξιολόγηση, από τους ψηφοφόρους, θα μετρήσει η φανερή δουλειά και το έργο μας. Φαίνεται από τον ίδιο, το περιφερειάρχη, που σήμερα ξεκίνησε να σηκώνει τη προσπάθεια της προβολής και της ενημέρωσης των πολιτών, και μάλιστα σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Ας μην ξεχνάμε ότι η δικιά μας περιφέρεια, είναι η πρωταθλήτρια απορρόφησεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Οι αριθμοί δεν σφάλλουν, είμαστε μπροστά και από τις δεκατρείς περιφέρειες, ας σταθούμε λοιπόν στην ουσία.

Ερωτ. Στην ατζέντα των διεκδικητών μπαίνουν προεκλογικά οι "μαχητικοί αγώνες δρόμου", πόσο ουσιαστικές είναι για εσάς τέτοιες δράσεις;

Απαντ. Εκτιμώ ότι αυτά, τα παχιά λόγια, που ακούγονται τελευταία για αγώνες πεζοδρομίου δεν είναι παρά μια μορφή μεταμορφωμένου λαϊκισμού. Να κλείσεις τα γραφεία, έπειτα να αποκλείσεις και το λιμάνι, ποιός θα πληρώσει τη νύφη; Όλα αυτά είναι σε βάρος του πολίτη. Δεν είμαστεω καθόλου αδρανείς, κάνουμε διαμαρτυρίες, παραστάσεις, και δεν κρυβόμαστε. Και στη κατάργηση της ΔΟΥ, και την υποβάθμιση του ΙΚΑ Καρπάθου, ανεβήκαμε στην Αθήνα, αρκετές φορές μάλιστα, με τον ίδιο τον περιφερειάρχη, ακόμα και με τον κ. Κρεμαστινό. Συναντηθήκαμε με τον διοικητή του ΙΚΑ, προσπαθούμε, έχουμε κάνει αρκετές παραστάσεις, όμως δεν εξαρτάται από εμάς. Κοντράρουμε κι εμείς, όμως δεν έχουμε την ίδια εκτίμηση, ούτε την ίδια πολιτική με εκείνους που μοιάζει να έχουν λύσει το ζωνάρι έτοιμοι για μάχη. Η πεμπτουσία του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων πάνω στα νησιά, αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό παλεύουμε. Και έχουμε καθάρη συνείδηση για τις πράξεις μας.

Ερωτ. Γιατί ο Μαχαιρίδης είναι καλύτερος από τους αντιπάλους του;

Απαντ. Γνωρίζω τον Μαχαιρίδη από το 1985, όταν διορίστηκε ως Νομάρχης Δωδεκανήσου, ήρθε νέος και άφησε καθαρά δείγματα γραφής. Ήμουν από τους πρώτους μαζί με τον κ. Χατζηδιάκο, που φύγαμε από το αντάρτικο του ΠΑΣΟΚ και ενταχθήκαμε στις δυνάμεις του Μαχαιρίδη. Ήταν η εποχή που διεκδικούσε την αιρετή Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου. Πρόκειται για έναν άντρα πεισματάρη, απαιτητικό και σκληρό διεκδικητή.

Ο Μαχαιρίδης ξεκίνησε στη πρώτη εκλογική αναμέτρηση από πολύ χαμηλά, ξεκίνησε από ποσοστά που άγγιζαν το 10% και έφτασε να πάρει με 49,5%, και από τη πρώτη Κυριακή τις εκλογές. Από τότε και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, κόβει το νήμα από τη πρώτη Κυριακή. Ωστόσο αναγνωρίζω ότι σήμερα υπάρχει η φθορά της εξουσίας, που είναι αναπόφευκτη και ειδικά στα Δωδεκάνησα και όχι στις Κυκλάδες, που έχει εκτιμηθεί το έργο του και πάει αρκετά καλά. Πιστεύω ότι οι πολίτες στο δεύτερο γύρο θα μας δείξουν την εμπιστοσύνη τους και θα ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε δρομολογήσει.

Όσο για τις άλλες παρατάξεις, και συγκεκριμένα τον κ. Μπενέτο και τον κ. Χατζημάρκο, όλοι γνωρίζουμε από που ξεκινούν και τη δυναμική τους, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν έχουν πείσει, δεν μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στη διαχείριση της περιφέρειας.

Πηγή: www.verena.gr