Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Τα Δωδεκάνησα στην έκθεση τουρισμού Θεσσαλονίκης

Ο Αντώνης Καραγιαννάκης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στην Φιλοξένια 2007, αφουγκράστηκε και κατέγραψε την αγάπη, τη νοσταλγία του κάθε Δωδεκανήσιου για το νησί του. Ακουσε τους προβληματισμούς, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματατου κάθε νησιού, όπως μας τα παρουσίασαν οι εκπρόσωποί τους. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για ανάπτυξη και επενδύσεις στα νησιά μας.
ΡΟΔΟΣ Ο κύριος Χαράλαμπος Παλογιαννίδης, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Προώθησης του Ροδιακού Τουρισμού μας λέει: «Νομίζετε ότι ξέρετε τη Ρόδο, αλλά έχει πολλά ακόμα να σας δείξει και να σας δώσει. Όσο τη ζείτε και την επισκέπτεστε τόσο πιο πολύ την αγαπάτε και την επιζητάτε. Είναι ο Τουριστικός «φαντομάς» της Μεσογείου με την έννοια ότι συνέχεια ανακαλύπτετε νέα πράγματα στο σμαραγδένιο νησί.Από το 2005 και έπειτα η Ρόδος παρουσιάζει συνέχεια ανοδική πορεία στην κίνηση εγχώριου αλλά και διεθνούς τουρισμού. Η συγκοινωνία ωστόσο πρέπει να βελτιωθεί.
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ Ο κύριος Κωνσταντίνος Ψαρρής εκπρόσωπος του Δήμου Αστυπάλαιας είπε μεταξύ άλλων: «Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων και των Ελλήνων τουριστών για το νησί μας. Προσπαθούμε η τουριστική σεζόν να μεγαλώσει και να μην είναι μόνο 25 μέρες και η φουλ σεζόν μόνο 10. Υπάρχει καλή υποδομή για να υποδεχθεί τους επισκέπτες, ενώ η συγκοινωνία είναι κάπως καλύτερη το τελευταίο διάστημα». Η Αστυπάλαια λέει: «Όμορφη διαμονή για όλους»
ΚΑΣΟΣ Ο κ. Γιάννης Φραγκούλης «Στην Κάσο το νοτιοανατολικότερο νησί της Δωδεκανήσου θα βρείτε, φιλοξενία, αγνά προϊόντα, ανθρώπους ανοιχτούς, απλούς και εγκάρδιους, παράδοση, γλέντια, πανηγύρια, παραδοσιακά εδέσματα, ανθρώπινη ζεστασιά και χαμόγελο!»
ΚΑΡΠΑΘΟΣ Η Κάρπαθος έχει να δώσει τα πάντα στον επισκέπτη μας λέει η κυρία Μαρίνα Λεντάκη. «Ελάτε σας περιμένουμε!». Η κυρία Καλλιόπη Σκευοφύλακα μας λέει μαντινάδες: «Κάρπαθο που δεν άφησες, ο χρόνος να σε φθείρει, από της Σαρίας τα στενά και μέχρι το Ακρωτήρι». «Τα έθιμα και οι ομορφιές σε όλο τον κόσμο αρέσει κι άξια στην παράδοση πήρες τη πρώτη θέση».
ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Η κυρία Μαρία Κόκαλα Δημοτικός σύμβουλος μόνιμος κάτοικος στο νησί μας λέει ότι υπάρχει τουριστική υποδομή με στόχο να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στο άμεσο μελλον. Θέλουμε όμως καλύτερη συγκοινωνία. Πριν 4 χρόνια είχαμε καλύτερη συγκοινωνία, σήμερα έχουμε γυρίσει 20 χρόνια πίσω».
ΧΑΛΚΗ Ο Λύσανρος Πασπαλάκης μας ξεναγεί στις όμορφες παραλίες της Χάλκης ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στη γραφικότητα του νησιού, στα μοναστήρια. Υπάρχει μας λέει το ψηλότερο καμπαναριό στα Δωδεκάνησα, αυτό του Αγίου Νικολάου. Μειονέκτημα στο νησί: «Θα μπορούσε να έχει καλύτερη νυχτερινή ζωή» μας λέει ο κύριος Πασπαλάκης.
ΣΥΜΗ Λεμονιά Τσιριμώνα «Η ανάπτυξη του νησιού πρέπει να συμβαδίζει με τον πολιτισμό. Όχι μόνο να τον συντηρούμε, αλλά και να τον αναπαραγάγουμε και να δημιουργούμε. Η μοναδική αρχιτεκτονική του νησιού είναι το ισχυρό μας «όπλο». Η καλή ποιότητα των καταλυμάτων μας και φυσικά το Φεστιβάλ Σύμης, που έγινε πλεον θεσμός μετά από 12 συνεχόμενα χρόνια ! Μειονέκτημά μας τα πολλά αυτοκίνητα.
ΝΙΣΥΡΟΣ Ο δήμαρχος Νισύρου κύριος Νίκος Καρακωνσταντίνου μας λέει: «Ελάτε στο αγνό και παραδοσιακό νησί της 12/νήσου. Πολλοί είναι οι μετανάστες του νησιού που είναι στα πέρατα του κόσμου, αλλά δεν ξεχνούν το νησί. Το βοηθούν όμως όποτε και όπως μπορούν. Έχουμε συλλόγους στη Ρόδο, Αθήνα, Νέα Υόρκη, Φλώριδα, Καναδά και Αυστραλία. Όλοι έρχονται όποτε μπορούν κυρίως το καλοκαίρι. Πρόβλημα μας οι ιαματικές μας πηγές που πρέπει να αξιοποιηθούν μέσα σε αυτή την τετραετία».
ΚΑΛΥΜΝΟΣ Στο περίπτερο της Καλύμνου μυρίσαμε σφουγγάρι, θυμάρι και μερμιτζέλι. Το κάλεσμα είναι ανοικτό για όλους από τις κυρίες Μαρία Βεζυροπούλου-διακοσμήτρια- και Ειρήνη Χαλκίτη Αντιπρόεδρος Δημοτικού Οργανισμού Τουρισμού της Καλύμνου., η οποία μας λέει ότι το νησί προσφέρεται για αναρρίχηση και για κατάδυση. Υπάρχουν πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού στην Κάλυμνο. Ελάτε να τα δοκιμάσετε, Σας περιμένουμε
ΛΕΡΟΣ Ο κύριος Δημήτρης Καρανικόλας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου «Ελάτε στο πανέμορφο νησί μας. Όποιος το επισκευτεί μια φορά, γίνετε λάτρης του και επιστρέφει. Είμαστε το 3ο πιο πράσινο νησί της Δωδεκανήσου, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Υπάρχει ο περιπατιτικός τουρισμός στο νησί μας..
ΠΑΤΜΟΣ Η κυρία Σμαράγδα Μουλιάτη δημοσιογράφος εκπρόσωπος των Ξενοδόχων της Πάτμου- αναφέρεται στην μοναδική και κατανυκτική ατμόσφαιρα που ζει ο επισκέπτης όταν βρεθεί στην Πάτμο.Τα μοναστήρια, το Σπήλαιο του Μ. Ιωάννη δίνουν μια ιδιαίτερη ζεστασιά και βαρύτητα. Εκτός όμως από την κατάνυξη ο επισκέπτης ζει και το σήμερα, με τις παραλίες, τη διασκέδασή του με το καλό φαγητό και την καλή υποδομή που υπάρχει στο νησί, για όλα τα γούστα. Ποιότητα, κατάνυξη και διασκέδαση. Ελάτε να το ζήσετε λέει η κυρία Σμαράγδα Μουλιάτη.
ΛΕΙΨΟΙ Ο κύριος Γεώργιος Λουντός δημοτικός υπάλληλος μας λέει για τους Λειψούς: «Είναι ένα ήσυχο και αγνό νησί, με φρέσκο ψάρι, καθαρή θάλασσα και όμορφες παραλίες. Η συγκοινωνία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μας. Εδώ όμως ζούμε ανθρωπινά και είναι το πλεονέκτημα μας. Σύνθημα μας: «Απολαύστε την ονειρική γαλήνη του Αρχιπελάγους»!

Αντώνης Ε. Καραγιαννάκης