Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Απόπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο Γεράσιμος Αγούδημος

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Όπως έγινε γνωστό, στην προσπάθειά του να φύγει από τη ζωή πήρε μεγάλη ποσότητα χαπιών.

Διακομίστηκε άμεσα στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου υποβλήθηκε σε πλύση στομάχου. Όλη τη νύχτα εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ για το αν ο εφοπλιστής παρέμεινε για νοσηλεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ή αν μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο της οικογένειας σε ιδιωτική κλινική.

Επισήμως, δεν διευκρινίζεται πού βρίσκεται ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας. Ανεπιβεβαίωτες όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική στην περιοχή της Γλυφάδας.

Ο κ. Αγούδημος δραστηριοποιείται επί δεκαετίες στο χώρο της ακτοπλοΐας και τελευταία αντιμετώπιζε προβλήματα.

Η zougla.gr αποκαλύπτει τη συνομιλία που είχε το απόγευμα της Κυριακής ο Γεράσιμος Αγούδημος με τον ρεπόρτερ της zougla.gr Μάνο Νιφλή.

Λίγο πριν…

Ήταν νωρίς το απόγευμα, λίγο πριν ο Γεράσιμος Αγούδημος αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Στη zougla.gr έχει έρθει η πληροφορία ότι τη Δευτέρα θα απολύσει 450 υπαλλήλους της εταιρίας του. Σηκώνω το ακουστικό και καλώ τον εφοπλιστή για να διασταυρώσω την πληροφορία.

Ο Γεράσιμος Αγούδημος στην αρχή «παγώνει» και αμέσως μετά, όχι απλώς επιβεβαιώνει την πληροφορία, αλλά μου μιλά για 600 εργαζόμενους με τους οποίους δεν ήξερε τι να κάνει.

Από το σημείο αυτό αρχίζει να «λύνεται» και να μου μιλά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

«Με πήρες στην πιο δύσκολη ημέρα της ζωής μου. Δεν ξέρω τι θα κάνω αύριο με τους εργαζόμενους, αν θα υπάρχω».

Τι εννοείτε, τον ρωτάω και δεν παίρνω απάντηση. «Έφτασα στην καταστροφή, όχι μόνο οικονομική αλλά και ηθική, ντρέπομαι να κυκλοφορήσω στο λιμάνι, χρωστάω λεφτά στους ναυτικούς μου και για όλα αυτά φταίει ο Παπαληγούρας».

Τον ρωτώ τι είναι τόσο σοβαρό, αυτό που τον έχει οδηγήσει έστω και να σκεφτεί να αυτοκτονήσει. «Έχασα τα πάντα, έχουν καταστρώσει ένα μεγάλο παιχνίδι εξόντωσής μου».

Ο καπετάν Γεράσιμος μου μίλησε για τα χρήματα που ισχυρίζεται ότι του χρωστάει το Υπουργείο από τις περιόδους που τα καράβια του δούλευαν στην άγονη γραμμή. «Είναι 9 εκ. ευρώ», μου λέει, και προσπαθώ να εκμαιεύσω περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν και πολύ δύσκολο, ο Γεράσιμος Αγούδημος φαινόταν αποφασισμένος για όλα, είχε έρθει η στιγμή για να μιλήσει -και όχι μόνο, όπως αποδείχθηκε μερικές ώρες αργότερα.

«Για όλα φταίει ο Παπαληγούρας, στην αρχή νόμιζα ότι στο παιχνίδι είναι και ο Καμένος, αλλά την προηγούμενη Παρασκευή πείστηκα ότι δεν έχει καμία σχέση. Ο Παπαληγούρας με ανάγκασε να πουλήσω ένα οικόπεδο για να «μπω» στην άγονη γραμμή το χειμώνα και τώρα που ήρθε το καλοκαίρι με πέταξαν έξω. Έχω αφήσει εντολή να έρθουν στα χέρια σας όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχετε για να ψάξετε την υπόθεση των στημένων διαγωνισμών...».

Την ώρα που μιλούσαμε δεν είχα προλάβει να ασχοληθώ με το θέμα, δεν ήξερα τι είχε γίνει με τον διαγωνισμό της άγονης γραμμής, τον ρώτησα γιατί έμεινε εκτός, γιατί τον απέρριψαν. «Είχαν αστείες δικαιολογίες, δεν ήταν τάχα εντάξει ο φάκελός μου και επέλεξαν εταιρία που είναι χρεωκοπημένη...», μου απαντά.

Μιλήσαμε περίπου 7 λεπτά. Από τη μια πλευρά σκεφτόμουν ότι δεν μπορούσα να πω τίποτα, από την άλλη προσπαθούσα να τον πείσω να κλείσουμε ραντεβού για μια συνέντευξη. «Όχι» μου απαντά και κλείνουμε το τηλέφωνο. Λίγα λεπτά αργότερα ξανακάλεσα στο τηλέφωνό του, αλλά δεν απάντησε κανείς. Επέμεινα πολλές φορές. Τρόμαξα, μέχρι τη στιγμή που σήκωσε το κινητό του τηλέφωνο η οικιακή βοηθός. Την ρωτάω αν είναι όλα καλά, μου απαντά ότι ο Γεράσιμος Αγούδημος έφυγε ξαφνικά με την υπόλοιπη οικογένειά του. Αμέσως μετά ήρθε η είδηση.

Ωστόσο, η καταγγελία του Γεράσιμου Αγούδημου στη zougla.gr έρχεται λίγες ώρες πριν τη ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής, με αντικείμενο τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη, για χρηματισμό και στημένους διαγωνισμούς στην άγονη γραμμή.

Η zougla.gr είχε αποκαλύψει την επιστολή του Φώτη Μανούση προς τον πρωθυπουργό, με την οποία κατήγγειλε παρόμοιες μεθοδεύσεις με εκείνες στις οποίες αναφέρεται ο Γεράσιμος Αγούδημος και μιλούσε ακόμα για αυτοκτονία.

Το δράμα των εργαζομένων

Η δραματικότερη, ωστόσο, πτυχή αυτής της τραγικής ιστορίας, είναι το μέλλον των εργαζομένων, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον των θέσεων εργασίας τους, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τα οποία όμως η εταιρεία του κ. Αγούδημου πρέπει πρώτα να εισπράξει από το υπουργείο. Αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συνομίλησε με την ηγεσία του.

Η αντίδραση του υπουργείου

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας, απαντώντας στα όσα δημοσιεύτηκαν, αλλά εμμέσως και στις καταγγελίες του κ. Αγούδημου, δήλωσε:

«Απαρέγκλιτες αρχές δράσης του υπουργείου Ναυτιλίας και εμού προσωπικά αποτελούν:

1. Η βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, με ασφάλεια, ταχύτητα και συνέπεια.

2. Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα πλοία - και κατά μείζονα λόγο των δεδουλευμένων τους.

3. Η απόλυτα ίση μεταχείριση όλων όσοι μετέχουν σε διαγωνισμούς ακτοπλοϊκών γραμμών, και

4. Η αυστηρή υπηρέτηση του νόμου και της διαφάνειας.

Δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση έκπτωση νομιμότητας. Ούτε έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών που δικαιούνται οι νησιώτες μας. Και μας το αναγνωρίζουν.»

Πηγή: zougla.gr