Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Υπό «κατάρρευση» η αυτοκρατορία του Γερ. Αγούδημου

Σε πλειστηριασμό βγαίνει στις 27 Μαΐου από τη γαλλική τράπεζα Natixis το ταχύπλοο Jet Ferry του Γεράσιμου Αγούδημου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν στις συζητήσεις που είχαν τις τελευταίες μέρες να έλθουν σε μία συμφωνία για την εξυπηρέτηση του δανείου που έχει λάβει ο πλοιοκτήτης.
Τραπεζικές πηγές έλεγαν προχθές ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και στα επόμενα 24ωρα, παράλληλα όμως εξέφραζαν τον φόβο τους ότι αν καταλήξουν σε αδιέξοδο, τότε οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν και σε άλλα πλοία του γνωστού ακτοπλόου, όπως το επιβατηγό - οχηματαγωγό Ανθή - Μαρίνα.
Ειρηνοδικειο Πειραια
Αρχική τιμή για τον πλειστηριασμό του Jet Ferry -που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου στο Ειρηνοδικείο Πειραιά- είναι τα 3.167 εκατ. ευρώ. Η Νatixis έχει χορηγήσει δάνειο της τάξεως των 16 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του «Jet Ferry» και του «Ανθή Μαρίνα», που είναι τα νεότερα πλοία του Γεράσιμου Αγούδημου. Ο ακτοπλόος δεν κατέβαλε στην τράπεζα δόση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί από τον Δεκέμβριο του 2008.
Το ταχύπλοο Jet Ferry εκτελεί δρομολόγια προς τις Σποράδες.
Όμως προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα πλοία της G&A Ferries. Χθες το υπουργείο Ναυτιλίας ειδοποιήθηκε ότι το πλοίο Ροδάνθη δεν θα εκτελούσε το δρομολόγιό του προς τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, διότι δεν ήταν δυνατό να εφοδιαστεί με καύσιμα. Σημειώνεται ότι ο κ. Αγούδημος φέρεται να οφείλει ένα σημαντικό ποσό στην ΕΚΟ. Επίσης δεμένα παραμένουν εδώ και αρκετές μέρες τα πλοία Μιλένα, Ρομίλντα και Νταλιάνα λόγω επίσχεσης εργασίας που έχουν κηρύξει οι απλήρωτοι ναυτικοί τους.
Ο κ. Αγούδημος ισχυρίζεται ότι τα οικονομικά του προβλήματα, που όπως φαίνεται διογκώνονται μέρα με την μέρα οφείλονται στο γεγονός ότι το υπουργείο Ναυτιλίας δεν του έχει καταβάλει ποσά της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ από την εκτέλεση επιδοτούμενων δρομολογίων σε άγονες γραμμές.

Θα λαβει

Από την άλλη πλευρά το ΥΕΝ διαβεβαιώνει ότι ο ακτοπλόος έλαβε και θα λάβει ό,τι του οφείλεται με βάση τα παραστατικά που παρουσιάζει και ότι σε καμία περίπτωση τα οφειλόμενα δεν φθάνουν τα 9 εκατ. ευρώ. Όπως είχε δεσμευθεί η πολιτική του ηγεσία, ο κ. Αγούδημος θα λάμβανε μέσα στο Πάσχα ποσό της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ.
Όντως εκείνες τις μέρες η εταιρεία κατέβαλε ορισμένα χρήματα στους ναυτικούς της, όμως δεν εξόφλησε όλες της τις υποχρεώσεις. Πάντως τα οικονομικά προβλήματα της G&A Ferries αναμένεται να ενταθούν έως το τέλος του έτους, καθώς χάνει σημαντικές επιδοτήσεις από άγονες γραμμές, τις οποίες ήδη εξασφάλισαν ή διεκδικούν με αξιώσεις οι ανταγωνιστές της. όπως η ΝΕΛ και η ΑΝΕΚ.
Πηγή:εφ. "Δημοκρατική της Ρόδου"