Διαβάστε Περισσότερα...
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014
ΜΗΠΩΣ ΖΗΤΑΩ ΠΟΛΛΑ ;;
Διαβάστε Περισσότερα...
Εορτασμός 66ης Επετείου Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου (φώτο & video)
Υψηλάντου 143-145, 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ. 6972264011,
Email: yianfrag@otenet.gr, omospo12@otenet.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς ολοκλήρωσε τον εορτασμό της 66ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου την Κυριακή 30 Μαρτίου, με μια λαμπρή πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, παρουσία εκπροσώπων Πολιτικών Αρχών καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε φέτος με την προβολή ενός ιστορικού βίντεο – ντοκουμέντου, από γεγονότα της περιόδου 1943 – 1948, που ετοίμασαν οι συμπατριώτες μας Ευδοκία Βουβάλη και Νίκος Παπαδόπουλος από την πολιτιστική ομάδα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» και ήταν εξαιρετικό. Στη συνέχεια,μέσα σε ένα ήδη συγκινησιακό περιβάλλον, οι κοπέλες με τις παραδοσιακές φορεσιές των νησιών μας, έκανανι την είσοδό τους στη σκηνή.
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μιχάλης Χατζηνικήτας, Τηλιακής καταγωγής,
υπεύθυνος της ροής του προγράμματος, μαζί με την κ. Πένυ Νικητάδη, Καρπαθιακής καταγωγής και την κ. Νιννέτα Μανούση Κωακής καταγωγής, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για την επέτειό μας.
Ακολούθησε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της επετείου και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την νεολαία της παροικίας μας, που κάθε χρόνο δίνει το δυναμικό της παρόν σε όλες τις Δωδεκανησιακές εκδηλώσεις, σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες και αντιξοότητες.
Ο πρόεδρος τόνισε την ευτυχή συγκυρία της επιστροφής της Ομοσπονδίας μας στο Δημοτικό Θέατρο, αμέσως μετά την ανακαίνισή του, εορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο, την 66η επέτειο της Ενσωμάτωσης και τα 30 χρόνια (1984-2014), από την επίσημη ίδρυση της Ομοσπονδίας μας.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε για ένα χαιρετισμό τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου, σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο,
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε μια σύντομη αναφορά
στο ιστορικό της ίδρυσης της Δωδεκανήσου, οι ενέργειες για την οποία άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 70, με την συγκρότηση 9μελούς συντονιστικής επιτροπής, η οποία μετά από διαβουλεύσεις αρκετών χρόνων, κατάφερε να υπογραφεί το καταστατικό της Ομοσπονδίας μας την 15η Μαρτίου 1984 και να συγκροτηθεί το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο. Στο σημείο αυτό, έγινε προβολή ενός ακόμη βίντεο – ντοκουμέντου, από τον 1ο εορτασμό της επετείου της Ενσωμάτωσης, που οργάνωσε η νεοϊδρυθείσα Ομοσπονδία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Και αυτό το βίντεο . επιμελήθηκε η πολιτιστική ομάδα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», στηριζόμενοι στο αρχείο του αγαπητού συμπατριώτη Κώστα Πάχου, Λεριακής καταγωγής, ο οποίος με ιδιαίτερη προθυμία, συνέβαλε καθοριστικά για την πραγματοποίηση της όλης εκδήλωσης.
Μετά την προβολή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε στην σκηνή, όσους από τους πρωτεργάτες της ίδρυσής της, ήταν παρόντες στο Δημοτικό Θέατρο για να τους αποδοθεί τιμητικό δίπλωμα. Την απονομή των τιμητικών διπλωμάτων έκαναν οι συμπατριώτες μας βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, Πειραιά κ. Κατσαφάδος (Καρπαθιακής καταγωγής) και ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Φίλιππος Καλλούδης. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο, όταν οι περισσότεροι τιμηθέντες έλαβαν τον λόγο και αναφέρθηκαν στο παρελθόν, αλλά κυρίως στην ανάγκη συνέχειας της δράσης της Ομοσπονδίας μας. Οι τιμηθέντες, με αλφαβητική σειρά, ήταν : Βογιατζής Εμμανουήλ (Αστυπάλαια), Γρύλλης Εμμανουήλ (Πάτμος), Κακομανώλης Ιωάννης (Κάσος), Κοκκίνη Λιλίτσα (Χάλκη), Λαμπετίδης Κων/νος (Κάρπαθος), Λογοθέτης Ιωάννης (Νίσυρος), Μαστρομηνάς Νικόλαος (Κάρπαθος), Μούζακ – Φοινικιώτου Μαίρη (Καστελλόριζο), Τάλαρος Παναγιώτης (Κως), Χαραλαμποπούλος Θεμελίνα (Δωδεκανησιακή Μέλισσα), Χατζηκωνσταντή Αικατερίνη (Ρόδος).
Ακολούθησε η παρουσίαση χορών από όλα τα νησιά μας, η οποία ήταν όπως
πάντοτε μοναδική. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι επιζώντες από το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», Τσιμούρης Αντώνης και Μαγκασιανός Βασίλης και ο κ. Στούμπος Νικόλαος, εύζωνας στο “Βωμό της Πατρίδος” στη Ρόδο τo 1948, κατά τον 1ο εορτασμό της Ενσωμάτωσης.
Διαβάστε Περισσότερα...
Κυριακή 30 Μαρτίου 2014
Μιχάλης Ερωτόκριτος: "δεν υπάρχει παρθενογένεση, γνωρίζουμε πολύ καλά τους αντιπάλους"
Ο Μιχάλης Ερωτόκριτος γεννήθηκε, μεγάλωσε και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη Ρόδο. Έχει όμως ρίζες και ο ίδιος είναι παθιασμένος με τη Κάσο, απ' όπου κατάγεται ο πατέρας του. Είναι παντρεμένος με την Μαίρη Χατζηφώτη που κατάγεται από την Σύμ
η και την Κάσο και έχει δύο γιούς. Κι αυτός "Ιταλός", όμως διαφορετικής πολιτικής και ιδεολογικής πορείας.
Ξεκίνησε να σπουδάζει χημικός στη Γαλλία, κατέληξε στη φαρμακευτική της Γένοβας. Παρόλο το πτυχίο, το πάθος για τον αθλητισμό και τη διατησία, τον άφησαν μακριά από συνταγές και φάρμακα. Ωστόσο στα πολιτικά παραμένει πάντα ενεργός, από τον Ρήγα Φεραίο, πέρασε στο ΚοΔηΣο και από εκεί στο ΠασοΚ. Δεν είναι από εκείνους που κρύβονται για το παρελθόν τους, ούτε και διεκδικεί το αλάθητο. Επιμένει να δηλώνει κέντρο-αριστερός, και δεν το θεωρεί ειδικό προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο συνδυασμός πολιτικού και ρέφερι, είναι περίεργο μίγμα, όσο ήρεμο και χαλαρό βλέπεις τον Ερωτόκριτο, τόσο δίνει μάχη, για να κρατήσει το παιγνίδι μέσα στα όρια και προσπαθεί να περιβάλλει με στοιχεία κάθε του κίνηση και απάντηση. Ενώ φροντίζει να αποφύγει την ομίχλη στους αντιπάλους, είναι διακριτικός, παρόλα αυτά δεν θέλει να αφήνει κενά! Μιλάει για όλους και για όλα, παίρνει θέση ακόμη και για την "χαλαρή" σχέση της περιφέρειας με το Δήμο Καρπάθου. Και αποσαφηνίζει ότι ο Δήμος του νησιού, θα έπρεπε να παραχωρήσει εργαζόμενους στην περιφέρεια και όχι το αντίθετο, όπως έχει ακουστεί.
Πρώτα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μια δική μου, κουραστική απορία, μπερδεύτηκα με τις περιφέρειες, τα εντεταλμένα πρόσωπα και όλους αυτούς τους τίτλους, που όσο κι αν μπαίνουν στα ονόματα και τις θέσεις, δεν αλλάζουν τις ανάγκες και τους ρόλους. Το ενδιαφέρον που έμαθα είναι ότι με δική του πρόταση, πολύ σύντομα, με το επόμενο νομοσχέδιο, θα αλλάξουν και θα ξαναχρησιμοποιήτε ο τίτλος έπαρχος και επαρχείο!
Πάμε στην ουσία, έχει ρόλο ο περιφερειακός σύμβουλος, παράγει έργο; διεκδικεί; μήπως πρόκειται για έναν ρόλο μαριονέτα; Ο Μιχάλης Ερωτόκριτος, ήρθε στη συνάντηση μας με ένα φορτωμένο ντοσιέ από πληροφορίες, στάθηκε στο παραγόμενο έργο και δεν παρέλειψε να τονίσει την εντύπωση, που του έκανε ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Παρίσι, εκεί βρέθηκε λόγω της διεθνούς εκθέσεως τουρισμού που για πρώτη φορά, πήραν μέρος τα δικά μας νησιά.
Εντυπωσίασε τον κ. Ερωτόκριτο τόσο ο πολιτισμός, όσο και η συνείδηση των Γάλλων πολιτών και των πολιτικών. Και ο ίδιος θα ήθελε, τις δικές μας εκλογές, σε ανάλογους ρυθμούς και τόνους. Ο προβληματισμός του παραμένει ανοιχτός, όμως ούτε οι Γάλλοι δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τα δικά τους θέματα, ωστόσο εμείς πόσο ικανοί είμαστε, για να ξεχωρίσουμε τους περισσότερο άξιους; πότε θα αντιληφθούμε ότι οι πολιτικοί, δεν έχουν τσιφλίκια, εργάζονται στη βάση συλλογικών και όχι προσωπικούς στόχων; Και αυτό που καθορίζει το παιγνίδι είναι οι πολιτικές θέσεις, οι ιδεολογικές γραμμές και όχι οι φυσιογνωμίες των υποψηφίων.
Ο λόγος στον κ. Μιχάλη Ερωτόκριτο:
Ερωτ. Σας κατηγορούν για ανυπαρξία της περιφερειακής ενότητας. Μάλιστα ακούστηκε, ακόμη και μέσα σε δημοτικό συμβούλιο, η άποψη ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους στην περιφέρεια είναι καλύτερα να "μετακομίσουν" στον Δήμο για να προσφέρουν έργο. Τι απαντάτε σε τέτοιες σκέψεις-προτάσεις;
Απαντ. Η απάντηση στο ερώτημα είναι δύο μαγικοί αριθμοί 72 και 24!
Οι αριθμοί είναι αυτοί που αποδεικνύουν την πραγματικότητα και δεν αφήνουν περιθώρια για κουβέντες, ούτε καν στα καφενεία. Στην Κάρπαθο, έχουμε εκτελέσει και εκτελούμε, 72 έργα, συνολικού ύψους 40.000.000 ευρώ! Και στη Κάσο έχουμε εκτελέσει 24 έργα συνολικού ύψους 6.000.000 ευρώ. Αν τα προσθέσετε και συνυπολογίσετε το σύνολο του πληθυσμού, θα δείτε ότι το μερίδιο της Καρπάθου-Κάσου, φτάνει τα διπλάσια ποσοστά, από εκείνα που διετέθησαν σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Πάνω από τα μισά έργα αφορούν το περιβάλλον, δρόμους, αντιπλημμυρική προστασία, συνολικού ποσού 24 εκ. Για τη παιδεία φτάσαμε τα 2,4 εκ., ενώ για το περιβάλλον 6 εκ., την υγεία 7 εκ. ακόμα και τον αθλητισμό αγγίξαμε τα 700.000 ευρώ.
Ξέρω και κατανοώ το θέμα των μπερδεμένων αρμοδιοτήτων στους μικρούς τόπους. Καταλαβαίνω αυτή την επικάλυψη θεματικών ρόλων και σε σχέση πάντα με το Δήμο, αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις περιφέρειες. Στη δικιά μας περιοχή, τη Κάρπαθο, θα έλεγα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο δομών, έχουν επιπλέον χαλαρώσει και όχι με δική μας ευθύνη. Αυτοί οι δεσμοί, τα λίνκ επικοινωνίας, ανάμεσα στην περιφέρεια και με το Δήμο Καρπάθου, στένεψαν και αδυνάτισαν από το 2010 και μετά, όμως επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εμείς, η περιφέρεια, η αιτία που "χαλάρωσαν" αυτές οι σχέσεις. Πάντως συνεργασία υπάρχει, μέσω των προγραμματικών συμβάσεων, άλλωστε ο Δήμος έχει τα αναγκαία μηχανήματα έργων. Και ναι, είναι αλήθεια, θα μπορούσε η μεταξύ μας σχέση, να είναι πολύ καλύτερη.
Όταν ανέλαβα το επαρχείο είχαμε 7 υπαλλήλους, και φτάσαμε τους 28 εργαζόμενους. Ήταν εποχές που όλα έργα ήταν στο φόρτε τους και δεν υπήρχε μαχαίρι στις προσλήψεις (μονίμων και συμβασιούχων). Σήμερα η περιφέρεια έχει 15 εργαζόμενους και λειτουργούν 6 τμήματα. Τμήμα τεχνικών έργων, που βοηθά με απόφαση του περιφερειάρχη, ακόμα και τον Δήμο Καρπάθου, το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης που μάλιστα περιμένουμε να έρθει και νέος γεωπόνος, το τμήμα κτηνιατρικής που και σε αυτό, περιμένουμε τη στελέχωση του στο τέλος του μήνα, αφού διαχειριζόμαστε ολόκληρο το ζωικό κεφάλαιο Καρπάθου Κάσου, ακόμη και οι επιδοτήσεις, είναι στα χέρια μας. Το τμήμα με την επόπτρια υγείας, που κάνει τους ελέγχους στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχουμε τμήμα μεταφορών και επικοινωνιών, στελεχωμένο με δύο μηχανικούς που έχουν σχέση με έκδοση αδειών Ι.Χ., αγοροπωλησίες, τα θέματα ΚΤΕΟ, και το τμήμα διοικητικής υποστήριξης, με έναν οδηγό που εκτελεί και χρέη κλητήρα. Και ας μην αφήνουμε πίσω τα θέματα πολιτισμού και τουρισμού, στα οποία προσπαθούμε για να έχουμε ένα πραγματικά ζωντανό και δυναμικό ρόλο. Υπάρχει λοιπόν αληθινό αντικείμενο, για όλους τους ανθρώπους, που στελεχώνουν την υπηρεσία στη Κάρπαθο.
Μάλιστα φτάσαμε να ζητήσουμε από το υπουργείο εσωτερικών, τη μετακίνηση διοικητικών υπαλλήλων του Δήμου Καρπάθου στις τάξεις μας. Αφού σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, ο Δήμος παρουσιάζει πλεόνασμα. Το δικό μας, σοβαρό έλλειμμα, εντοπίζεται στον τομέα επικοινωνίας και προβολής της δουλειάς μας, είναι αυτό που μας κοστίζει πολύ περισσότερο.
Ερωτ. Επανέρχομαι με τους "καλοθελητές" που υποστηρίζουν ότι η περιφέρεια στη Κάρπαθο δεν έχει προσφέρει σπουδαίο έργο, τι τους απαντάτε; Για παράδειγμα τι γίνεται με το θέμα των περιβόητων σφαγείων στη Κάρπαθο;
Απαντ. Αυτοί που τα λένε, έχουν άγνοια της πραγματικότητας, και εγώ πριν αναλάβω τη θέση αυτή, ίσως να έλεγα τα ίδια, από εκεί και πέρα αφήνουμε πίσω τα λόγια, που δεν κοστίζουν, και προσγειωνόμαστε στο σκληρό παρόν, την καθημερινότητα. Εκεί διεκδικούμε όσα περισσότερα μπορούμε. Και ναι υπάρχει ένα έλλειμα στην ενημέρωση των πολιτών, δεν περισσεύουν εργαζόμενοι για να προβάλλουν το έργο που αναλάβαμε να εκτελέσουμε και για αυτό κρινόμαστε. Στο θέμα του σφαγείου, πήραμε ομόφωνη απόφαση του τότε επαρχειακού συμβουλίου, για τη δημιουργία σφαγείου δύο γραμμών στη Κάρπαθο, την απόφαση θέσαμε υπόψη της Νομαρχίας και περιμέναμε να βρεθεί ένας χώρος, για να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη κατασκευή. Δεν έγινε, δεν το αφήσαμε, επανήλθαμε στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, που είναι σύμφωνος για τη δημιουργία των σφαγείων, αλλά πρέπει να βρεθεί ο συγκεκριμένος χώρος, τα κονδύλια είναι έτοιμα και ακόμη κάθονται και περιμένουν. Και εδώ να πω ότι γίνονται πολλά, που είτε δεν παρουσιάζονται, είτε περνούν αθόρυβα. Δύο φορές το χρόνο, έρχεται σε Κάρπαθο και Κάσο, κλιμάκιο από γιατρούς, υπάρχουν συγκεκριμένοι ασθενείς που παρακολουθούνται με φακέλους και γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια, όχι με φουσκωτά και φιλότιμες απόπειρες δίχως εξέλιξη. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το κόστος η κάθε τέτοια αποστολή φτάνει τα 15.000 ευρώ.
Ερωτ. Όμως γιατί δεν καταφέρατε να κρατήσετε την ψυχολόγο, που έκανε τόσο έργο στον τόπο που τα ψυχοφάρμακα φτάνουν με κούτες;
Απαντ. Λέτε να μην θέλαμε να παραμείνει η Αφροδίτη; εμείς τη φέραμε. Και κάναμε ότι ήταν δυνατόν, τη κρατήσαμε με νύχια και με δόντια. Ακόμη και τη στιγμή που τελείωσε η σύμβαση της, ανανεώσαμε πέρα από διαδικασίες και με δική μας ευθύνη, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε ακόμη και το κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας, και βάλαμε μια θέση ψυχολόγου, για να αναπληρωθεί με μόνιμο προσωπικό, όμως δεν τα καταφέραμε. Αυτό είναι το δικό μου παράπονο και η στεναχώρια, ενώ θέλεις να κάνεις κάποια πράγματα, κολλάς στη γραφειοκρατία και στην άρνηση μιας συγκεκριμένης, σκληρής κεντρικής πολιτικής που ακολουθείτε τα τελευταία χρόνια.
Ερωτ. Ας μιλήσουμε μέσα από έργα, με νούμερα και αριθμούς. Μπορείτε να μας δώσετε μια συνοπτική εικόνα του ρόλου σας;
Απαντ. Από το 2003 μέχρι το 2010 η εφηρμοσμένη τακτική μας ήταν η καθημερινότητα, να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη, τότε υπήρχε σταθερή, αμφίδρομη επικοινωνία με τον Δήμο Καρπάθου. Από το 2010 και μετά ο ρόλος της περιφέρειας αλλάζει, γίνεται πιο στρατηγικός και αναλαμβάνει τα μεγάλα έργα ουσίας. Πρώτα των υποδομών και στη συνέχεια τα αναπτυξιακά. Όπως το δίκτυο ύδρευσης Καρπάθου, με 900.000 ευρώ, τα έργα περιβάλλοντος, ολοκλήρωση του 2ου κυττάρου ΧΥΤΑ Καρπάθου, πρ. 1.100.000 ευρώ, η αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη στο Σάνταλο, 1.100.000 ευρώ, ακόμη και η οργάνωση φορέα διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας, με προυπ. 2.500.000 ευρώ. Και δεν θέλω να ξεχάσω τα νέα κτήρια, το γυμναστήριο και οι αίθουσες στο σχολικό συγκρότημα Απερίου, συνολικού προυπολ. 950.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα μας έχουμε εντάξει ακόμη και την κατασκευή του νοσοκομείου Καρπάθου, και ελπίζουμε ότι ο τρίτος διαγωνισμός, μετά την αύξηση του ποσού, θα είναι γόνιμος και θα έχει ανάδοχο. Επίσης η μελέτη για την επέκταση του λιμανιού των Πηγαδίων, που υπέγραψε ο ίδιος ο περιφερειάρχης κος Μαχαιρίδης αφού και εκείνος θεωρεί ότι είναι έργο ζωτικό και απαραίτητης εξέλιξης για το νησί. Ας μην πιάσουμε τα μικρότερα έργα, ανάσες, που γίνονται σε κάθε χωριό της Καρπάθου και της Κάσου. Οι συντοπίτες μας γνωρίζουν και δεν χρειάζονται ταμπέλες, που όμως κι αυτές είναι απαραίτητες, για να μην υπάρχουν μπερδέματα και παρανοήσεις. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω μερικά μικρά, όμως τόσο απαραίτητα έργα καθημερινότητας που χρεώνονται στη περιφέρεια. Είναι ο ελαστικός χλοοτάπητας, που θα τοποθετηθεί στο γήπεδο Πηγαδίων, το γήπεδο 5Χ5 στο Μεσοχώρι, που έχει εγκριθεί η δαπάνη κατασκευής και περιμένουμε το Δήμο να μας υποδείξει τον χώρο, είναι ο ηλεκτροφωτισμός στον Αφιάρτη, οι συντηρήσεις των δεκάδες δρόμους, είναι οι συντηρήσεις (ακόμη και η θέρμανση σε Όλυμπο και Απέρι) σε σχολικά συγκροτήματα, ή μήπως πρέπει να υπενθυμίσω ότι ακόμη και η μελέτη επέκτασης του Κέντρου Υγείας Καρπάθου ήταν ένα δικό μας έργο; Μάλιστα θα πρέπει να αναφέρω και άλλους τομείς, που έχουμε εμπλοκή, στο θέμα της ουσιαστικής τουριστικής ανάπτυξης της Καρπάθου. Ετοιμάζουμε διαδρομές αναρριχητικού τουρισμού, έχουμε καταγράψει τις κατάλληλες διαδρομές των βουνών και σε συνεργασία με τον Δήμο και με την ένωση ξενοδόχων, που ήταν και δική τους ιδέα, προχωράμε πιάνουμε άμεσα και αυτόν το στόχο. Κι αν κάποιοι βιάζονται να ξέρουν ότι το παλεύουμε.
Ερωτ. Ποιό είναι το όραμα σας σε σχέση με τη κρίση;
Απαντ. Όλοι ζούμε μέσα στη κρίση, ποιός είναι αυτός που δεν το βιώνει και δεν το γνωρίζει; Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με ειλκρίνια, είναι να βελτιώσουμε τη παροχή υπηρεσιών. Μέσα από τις υπηρεσίες μας να διεκδικήσουμε πόρους, ώστε να επιτύχουμε μια ανάκαμψη ευκολότερη και περισσότερο προσεδοφόρα, για τους κατοίκους της περιφερειακής μας ενότητας. Και δεν είναι τυχαίο, αυτό που παρουσιάζει μια τελευταία δημοσκόπηση, που φέρνει τον κ. Μαχαιρίδη, να έρχεται πρώτος στις Κυκλάδες, αφού του αναγνωρίζουν τον αγώνα και την προσπάθεια να φέρει κονδύλια και να ολοκληρώσει μια σειρά από μικρά και μεγάλα έργα. Και πρέπει να τονίσω ότι δεν στεκόμαστε πίσω από γραμμές ρόλων, αντίθετα βγαίνουμε μπροστά και προσφέρουμε σε όλους τους τομείς, που παρουσιάζουν κενά ή δυσλειτουργεία στα δύο νησιά μας, τη Κάρπαθος και η Κάσος.
Ερωτ. Τελικά η ψήφος στη περιφέρεια θα έχει κομματικό χαρακτήρα ή θα επηρεαστεί από τα μνημόνια;
Απαντ. Είναι φανερό ότι επιδιώκεται και θα υπάρχει μια πολιτική αντίδραση απέναντι στα μνημόνια, που ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση, θα κανεί παντιέρα και θα προσπαθήσει να τη καρπωθεί στη κάλπη. Ωστόσο αυτή είναι μια πλευρά θεωρητικής πραγματικότητας, μοιάζει με ασκήσεις στα χαρτιά. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά το βάρος στη κρίση και τη τελική αξιολόγηση, από τους ψηφοφόρους, θα μετρήσει η φανερή δουλειά και το έργο μας. Φαίνεται από τον ίδιο, το περιφερειάρχη, που σήμερα ξεκίνησε να σηκώνει τη προσπάθεια της προβολής και της ενημέρωσης των πολιτών, και μάλιστα σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Ας μην ξεχνάμε ότι η δικιά μας περιφέρεια, είναι η πρωταθλήτρια απορρόφησεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Οι αριθμοί δεν σφάλλουν, είμαστε μπροστά και από τις δεκατρείς περιφέρειες, ας σταθούμε λοιπόν στην ουσία.
Ερωτ. Στην ατζέντα των διεκδικητών μπαίνουν προεκλογικά οι "μαχητικοί αγώνες δρόμου", πόσο ουσιαστικές είναι για εσάς τέτοιες δράσεις;
Απαντ. Εκτιμώ ότι αυτά, τα παχιά λόγια, που ακούγονται τελευταία για αγώνες πεζοδρομίου δεν είναι παρά μια μορφή μεταμορφωμένου λαϊκισμού. Να κλείσεις τα γραφεία, έπειτα να αποκλείσεις και το λιμάνι, ποιός θα πληρώσει τη νύφη; Όλα αυτά είναι σε βάρος του πολίτη. Δεν είμαστεω καθόλου αδρανείς, κάνουμε διαμαρτυρίες, παραστάσεις, και δεν κρυβόμαστε. Και στη κατάργηση της ΔΟΥ, και την υποβάθμιση του ΙΚΑ Καρπάθου, ανεβήκαμε στην Αθήνα, αρκετές φορές μάλιστα, με τον ίδιο τον περιφερειάρχη, ακόμα και με τον κ. Κρεμαστινό. Συναντηθήκαμε με τον διοικητή του ΙΚΑ, προσπαθούμε, έχουμε κάνει αρκετές παραστάσεις, όμως δεν εξαρτάται από εμάς. Κοντράρουμε κι εμείς, όμως δεν έχουμε την ίδια εκτίμηση, ούτε την ίδια πολιτική με εκείνους που μοιάζει να έχουν λύσει το ζωνάρι έτοιμοι για μάχη. Η πεμπτουσία του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων πάνω στα νησιά, αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό παλεύουμε. Και έχουμε καθάρη συνείδηση για τις πράξεις μας.
Ερωτ. Γιατί ο Μαχαιρίδης είναι καλύτερος από τους αντιπάλους του;
Απαντ. Γνωρίζω τον Μαχαιρίδη από το 1985, όταν διορίστηκε ως Νομάρχης Δωδεκανήσου, ήρθε νέος και άφησε καθαρά δείγματα γραφής. Ήμουν από τους πρώτους μαζί με τον κ. Χατζηδιάκο, που φύγαμε από το αντάρτικο του ΠΑΣΟΚ και ενταχθήκαμε στις δυνάμεις του Μαχαιρίδη. Ήταν η εποχή που διεκδικούσε την αιρετή Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου. Πρόκειται για έναν άντρα πεισματάρη, απαιτητικό και σκληρό διεκδικητή.
Ο Μαχαιρίδης ξεκίνησε στη πρώτη εκλογική αναμέτρηση από πολύ χαμηλά, ξεκίνησε από ποσοστά που άγγιζαν το 10% και έφτασε να πάρει με 49,5%, και από τη πρώτη Κυριακή τις εκλογές. Από τότε και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, κόβει το νήμα από τη πρώτη Κυριακή. Ωστόσο αναγνωρίζω ότι σήμερα υπάρχει η φθορά της εξουσίας, που είναι αναπόφευκτη και ειδικά στα Δωδεκάνησα και όχι στις Κυκλάδες, που έχει εκτιμηθεί το έργο του και πάει αρκετά καλά. Πιστεύω ότι οι πολίτες στο δεύτερο γύρο θα μας δείξουν την εμπιστοσύνη τους και θα ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε δρομολογήσει.
Όσο για τις άλλες παρατάξεις, και συγκεκριμένα τον κ. Μπενέτο και τον κ. Χατζημάρκο, όλοι γνωρίζουμε από που ξεκινούν και τη δυναμική τους, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν έχουν πείσει, δεν μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στη διαχείριση της περιφέρειας.
Πηγή: www.verena.gr Διαβάστε Περισσότερα...
Σάββατο 29 Μαρτίου 2014
Βίντεο: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Κάσο...
Οι δεσμοί ανάμεσα στα δύο νησιά είναι ισχυροί και ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν. Ο λόγος για την Κρήτη και την Κάσο που συνδέθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Μάλιστα η Κάσος είναι το μοναδικό νησί των δωδεκανήσων στο οποίο υπάρχει η προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η κάμερα της εκπομπής της ΝΤ Γκρεμνά και Γεύσεις βρέθηκε στο όμορφο νησί των δωδεκανήσων και μετάξύ άλλων μάθαμε γιατί βρίσκεται η προτομή του εθνάρχη εκεί. Διαβάστε Περισσότερα...
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014
Οι πρώτοι υποψήφιοι της παράταξης του Μπενέτου Σπύρου
Τους πρώτους δεκαεπτά υποψήφιους συμβούλους από τα Δωδεκάνησα ανακοινώνει η παράταξη «Νησιωτική Ανατροπή» με επικεφαλής τον Μπενέτο Σπύρου.
Οι υποψήφιοι προέρχονται από όλα τις επαγγελματικές τάξεις της κοινωνίας ώστε το ψηφοδέλτιό μας να την αντιπροσωπεύει αυθεντικά και να εκφράζει τη δυναμική της. Όλες και όλοι συμπαρατάσσονται στον αγώνα μας για να φέρουμε την ανατροπή στο Νότιο Αιγαίο.
Οι υποψήφιοι είναι οι εξής:
1 | Ιωάννου Αντώνης | Γυμνασιάρχης | Κως |
2 | Παϊζάνογλου Σαμής | Τουριστικός Πράκτορας | Κως |
3 | Βάγγαλης Κων/νος | Επιχειρηματίας | Ρόδος |
4 | Γιασιράνης Σταμάτης | Κοινωνικός Λειτουργός | Ρόδος |
5 | Διακοσταυριανού Αναστασία | Καθηγήτρια Αγγλικών | Ρόδος |
6 | Κακακιός Γιώργος | Δικηγόρος - Μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου | Ρόδος |
7 | Κουτσονούρης Ιωάννης | Υπάλληλος ΕΟΠΥΥ | Ρόδος |
8 | Μπαράκας Θανάσης | Χρυσός Παραολυμπιονίκης, πρόεδρος Δωδ/κου Συλλόγου Τυφλών | Ρόδος |
9 | Παγγά Κατερίνα | Καθηγήτρια Μ. Εκπαίδευσης | Ρόδος |
10 | Παπακαλοδούκας Γιώργος | Φιλόλογος | Ρόδος (Σύμη) |
11 | Χατζηγεωργίου Ανθούλα | Φιλόλογος - Συγγραφέας | Ρόδος |
12 | Ψαρρός Νίκος | Επιχειρηματίας | Ρόδος (Σύμη) |
13 | Δίκαρος Βασίλης | Δικηγόρος | Κάλυμνος |
14 | Κορφιάς Γεώργιος | Επιχειρηματίας | Κάλυμνος |
15 | Τριχάς Παναγιώτης | Δικαστικός Επιμελητής | Κάλυμνος (Λέρος) |
16 | Μιτσινίγκος Θανάσης | Οπτικός | Κάρπαθος |
17 | Φραγκούλης Γιάννης | Απ. Αξιωμ. Πολεμ. Ναυτικού, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδ/κών Σωματείων Αθήνας Πειραιά | Κάρπαθος (Κάσος) |
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν αντίστοιχα οι πρώτοι υποψήφιοι από τις Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων.
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014
Κάσος - περίπτωση ηρωισμού (+video)
Τρίτη 25 Μαρτίου 2014
Συμμετοχή των νησιών στην Εθνεγερσία του 1821
Επιμέλεια: Νίκος Νικολάου - Αντώνης Αγγελης
Η Ρόδος, επαρχία του Οθωμανικού κράτους, πρωτεύουσα του νησιωτικού συμπλέγματος, έδρα του Τούρκου διοικητή (βαλή) και βάση στρατευμάτων, με οθωμανικό πληθυσμό να κατοικεί μέσα στο Κάστρο, δεν θα μπορέσει να πάρει ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1821. Συμβάλλει, όμως, στον αγώνα για την ανεξαρτησία του υπόδουλου Έθνους. Επίλεκτα μέλη της, μυούνται στη Φιλική Εταιρεία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αγάπιο. Όμως, το κίνημα που δημιουργήθηκε, προδόθηκε και οι μυημένοι σ' αυτό συλλαμβάνονται, βασανίζονται και φυλακίζονται.
Ροδίτες, σπουδαστές στην Ευρώπη, έμποροι της Αιγύπτου και όσοι έφυγαν από τη Ρόδο στην επαναστατημένη Ελλάδα, παίρνουν μέρος στην Επανάσταση ή βοηθούν οικονομικά τον Αγώνα.
Πάτμιος είναι ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ένας από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, όπως επίσης Πάτμιος είναι και ο φλογερός απόστολος και αγωνιστής Δημήτριος Θέμελης, ο οποίος επισκέπτεται τα περισσότερα νησιά και μυεί όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα στη Φιλική Εταιρεία, προετοιμάζοντας τον γενικό ξεσηκωμό
Δημήτριος Θέμελης

Αλλά αν η Ρόδος δεν μπόρεσε να επαναστατήσει, τα άλλα μας νησιά ξεσηκώνονται και στέκονται αλληλέγγυα στο μαχόμενο Έθνος.
Πρώτη η Πάτμος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης με υποκίνηση του Πάτμιου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλου, ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος για τη δράση υπέρ του αγώνα.
Τον Απρίλη του 1821 ξεσηκώνεται η Κάσος και θέτει στη διάθεση του αγώνα τη ναυτική της αρμάδα. Τα μέχρι τότε εμπορικά καράβια οπλίζονται με κανόνια κι αρχίζουν την πολεμική τους δράση. Τα κασιώτικα καράβια πλέουν προς τη Ρόδο με ξεδιπλωμένες τις επαναστατικές τους σημαίες και αρχίζουν τον κανονιοβολισμό του φρουρίου της, προκαλώντας πανικό στους Οθωμανούς του νησιού.
Την Κάσο ακολουθεί η Κάρπαθος, η Χάλκη, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Κως, το Καστελλόριζο, η Αστυπάλαια, όλα τα Δωδεκάνησα σηκώνουν τη σημαία της λευτεριάς και διώχνουν τις τουρκικές φρουρές.
Στην Κω, στίφη φανατισμένων μουσουλμάνων ξεχύνονται στο νησί, σφάζουν, λεηλατούν και εξανδραποδίζουν. Τα νησιά φοβούνται αντίποινα. Και τότε, δυο κασιώτικα πολεμικά καράβια αναλαμβάνουν να περιπολούν νύχτα και μέρα το στενό της Ρόδου, άγρυπνοι φύλακες της Σύμης, της Χάλκης, της Τήλου και της Νισύρου.
Αλλά η κασιώτικη αρμάδα προσπαθεί να βοηθήσει και την Κρήτη, παίρνοντας τροφές, όπλα, εφόδια στο επαναστατημένο νησί και μεταφέροντας Κρητικούς πρόσφυγες στην Κάσο και την Κάρπαθο. Σ' εκείνες τις πολεμικές επιχειρήσεις θα σκοτωθεί, πολεμώντας ηρωικά, ο καπετάν Θεόδωρος Κανταριτζής, ένας από τους πιο δοξασμένους καπετάνιους της Κάσου.
Κι οι ναυτικές επιχειρήσεις των Κασιωτών γίνονται ολοένα και πιο παράτολμες. Καταστρέφουν τουρκικά πλοία μέσα στον κόλπο της Αττάλειας, επιχειρούν ριψοκίνδυνες επιδρομές στο Καστελλόριζο και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Δαμιέττης της Αιγύπτου, με τον καπετάν Χατζη-Νικόλα Μακρή. Αιχμαλωτίζουν 36 πλοία γεμάτα τροφές, που τις μετέφεραν στη λιμοκτονούσα Κάσο, τα δε καράβια τα παρέδωσαν στην επαναστατική κυβέρνηση για να τα μετατρέψει σε πυρπολικά.
Το 1824, η αρμάδα του Μεχμέτ Αλή, μεταφέροντας χιλιάδες στρατιωτών, ανεβαίνει στο Αιγαίο. Οι Κασιώτες αντιλαμβάνονται ότι θα είναι ο πρώτος της στόχος, αλλά δεν πτοούνται. Οχυρώνουν το νησί σε όλα τα σημεία μιας πιθανής απόβασης των Τουρκοαιγυπτίων και εξοπλίζουν όλους, όσοι μπορούν να κρατήσουν όπλα, υπερήφανοι και αποφασισμένοι για τον έσχατο αγώνα και την αναπόφευκτη υπέρτατη θυσία. Η Κρήτη ήδη είχε πέσει και η επανάστασή της είχε καταπνιγεί στο αίμα.
Αρχές Μαϊου του 1824 κι ο εχθρικός στόλος ζώνει την Κάσο. Οι Τούρκοι προσπαθούν να βγουν και το ηρωικό νησί απαντά με τα κανόνια του.
Μα πόσο θα μπορέσει να αντέξει; Γράφουν στην κυβέρνηση και ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Είναι η περίοδος του εμφύλιου σπαραγμού στην ηπειρωτική Ελλάδα, το δάνειο δεν έρχεται, οι ιδιωτικοί πόροι είναι πενιχροί και δεν επαρκούν ούτε για τις δικές τους ανάγκες. Η Κάσος θα μείνει μόνη.
Η εχθρική αρμάδα αφού ανασυντάχθηκε, ενισχυμένη από 35 ακόμα πλοία, αρχίζει την ασφυκτική της πολιορκία, από τη θάλασσα, με επικεφαλής τον Χουσεϊν μπέη. Είναι 27 Μαϊου του 1824, ημέρα Σάββατο. Η ώρα της θυσίας πλησιάζει.
Ακολουθούν φονικές μάχες και οι Τουρκοαιγύπτιοι αποβιβάζουν 200 άνδρες σε ερημική τοποθεσία του νησιού για να κυκλώσουν τους ηρωικούς μαχητές. Ο ίδιος ο Χουσεϊν βγήκε στη ξηρά με 2.000 στρατό.
Οι Κασιώτες πολεμιστές, με τους αρχηγούς τους, Ιωάννη Γρηγοριάδη κα Μάρκο Μαλλιαράκη, μετά από σφοδρή και άνιση μάχη, με πολλούς νεκρούς, υποχωρούν στα βουνά αφήνοντας τα χωριά στα χέρια των εχθρών. Οι Τουρκοαιγύπτιοι ρίχτηκαν στη σφαγή, την αρπαγή, τη λεηλασία και σε κάθε είδους κτηνωδία. 2.000 γυναικόπαιδα εξανδραποδίστηκαν και μεταφέρθηκαν για να πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής και της Αφρικής.
Ο καπετάν Μάρκος Μαλλιαράκης, που, με λίγους πολεμιστές, αντιστάθηκαν σθεναρά στα βουνά απέναντι σε 2.000 αιμοχαρείς τουρκοαιγύπτιους, πιάστηκε ζωντανός και οδηγήθηκε μπροστά στον πασά. Κατάφερε να λυθεί και να σκοτώσει τρεις Τούρκους. Μέχρι που χίμηξαν όλοι οι άλλοι πάνω του και με τις σπάθες τους τον κομμάτιασαν. Έτσι πέθανε ο Μάρκος, έτσι πατήθηκε η Κάσος. Η καταστροφή της θα συγκλονίσει την Ελλάδα.
Η κασιώτικη δημοτική μούσα θα τραγουδήσει εκείνο το χαλασμό, με το τραγούδι:
Μαύρο πουλάκι κάθεται στης Κάσου τ' αγριοβούνι,
βγάλλει φωνίτσα θλιερή και μαύρο μοιρολόι.
Μάνα, κλαμός και βουγκητός εις το νησί της Κάσου!
Η μάνα κλαίει το παιδί και το παιδί τη μάνα
κι ο αερφός την αερφή κι άουρος τηκ καλήτ του.
Μπας και πανούκλα πλάκωσε, μπας και σεισμός εϊνη;
Μηδέ πανούκλα πλάκωσε, μητέ σεισμός εϊνη,
Χουσεϊν πασιάς επλάκωσεν από την Αλεξάντρα.
Γίνονται στίβες τα κορμιά, τα αίματα ποτάμια.
Σφάζουν τους γέρους και τις γριές κι όλα τα παλικάρια
τις κοπελιές και τα μωρά στη φλότα τους μπαρκάρουν
σκλάβους να τους πουλήσουσι στης Μπαρμπαριάς τα μέρη.
Και μια απ' τις σκλάβες ήλεγε με θλιερή φωνίτσα.
Χίλια κι αν κάμεις, Χουσεϊν, χίλια κι αν μας πουλήσεις,
εμείς του Τούρκου το σπαθί 'εθ θα το φοηθούμε
για θα μας κόψεις ούλους μας, για λευτεριά θα 'ούμε.
Την κατάληψη της Κάσου ακολούθησε η κατάληψη της Καρπάθου, της Χάλκης, της Σύμης και των άλλων επαναστατημένων νησιών.
Τα πράγματα προχωρούν με γοργό ρυθμό. Ο αιγυπτιακός στόλος από 245 πλοία σε τρεις μοίρες, ξεκίνησε από την Αίγυπτο και φθάνει στην Ελλάδα. Η πρώτη μοίρα φθάνει στη Ρόδο, λίγο μετά και οι άλλες δύο, με τον Ιμπραήμ. Πολλά ξένα μεταγωγικά που συμμετέχουν έχουν διάφορες ευρωπαϊκές σημαίες. Η Ρόδος και η Μάκρη, απέναντι, είναι τα κέντρα όπου συγκεντρώνονται.
Πολλά θλιβερά επεισόδια διηγούνται για την έξοδο των πληρωμάτων στην πόλη. Οι κάτοικοι, κυρίως οι γυναίκες, κλείνονταν στα σπίτια, για να αποφύγουν τους βανδαλισμούς. Είναι οι λεγόμενοι «γαλουντζήδες» που μεθούσαν κι άρχιζαν τις βιαιότητες στις συνοικίες έως τα Τριάντα. Σκότωσαν τον πλοίαρχο Μάκρα με τρεις ναύτες και διαρπάσαν το καράβι του στο Μανδράκι.

Απόσπασμα από δημοτικό τραγούδι της Κω, για το πώς έζησαν οι Κώοι τη ναυμαχία του Γέροντα. (Από τη συλλογή του Άγγλου νεοελληνιστή, R.M. Dawkins, Τραγούδια της Δωδεκανήσου, που κατέγραψε ο Κώος ιστοριοδίφης και συλλέκτης λαογραφικού υλικού, Ιάκωβος Ζαρράφτης)
...................
Δευτέρας το ξημέρωμα, κοντά το μεσημέρι,
οι Τούρκοι πέσαν άξαφνα βαριά αρματωμένοι,
να κατασφάξουν τορ ραγιάν, κανένας να μη μένη.
Άλλοι επέφτα στο γιαλό, και άλλοι στα πηγάδια
και άλλοι ξεκόφτα σαλ λαγοί στους βάτους, στα λιβάδια,
και άλλοι κόφτα στα βουνά, όσ' ήσαμ παλληκάρια,
όσ' είχαν δυνατήγ καρδιά κι ακούραστα ποδάρια
Κι εκεί που φεύγαν έλεγαν με μμάτια δακρυσμένα,
με χείλη στο παράπονον της πίκρας βουτισμένα.
Χριστέ, ας είχαμεγ κ' εμείς άρματα σαγ κ' εκείνους,
να πολεμούσαμεγ κ' εμείς μ΄ αυτούς τους Σαρακήνους!
Χριστέ, κι ας είχαμε σπαθιά, τουφέκια και κοντάρια,
να πολεμούσαμε κ' εμείς σαγ κι άλλα παλληκάρια.
Χριστέ, κι ας ήτο βολλετόν κι εμείς ν' αρματωθούμεν,
να δούσι οι Σαρακηνοί κ' εμείς πώς πολεμούμεν.
Μα τώρα οι Αγαρηνοί μας σφάζαν σαν θρεφτάρια,
παιδιά με μάνες και κυρούς, κόρες και παλληκάρια.
Τες πόρτες σπούσι καθενός, τα έχει μας μάς παίρνουν,
τες εκκλησιές μας γδύνουσι, και τους παπάδες γδέρνουν,
κοιλιές μανάδων σχίζουσι και τα μωρά σκοτώνουν,
τους γέρους καίουν ζωντανούς και τους τρυποσουβλώνουν.
Τα παλληκάρια ξέγκωνα, εκεί που θα τα βρούνε,
εις τα παλούκια ζωντανά απάνω τα περνούνε.
Τες όμορφες, τες ακριβές, που δεν τες είδε μμάτι,
πο τα μαλλιά τες σέρνουνε για ένα μας γινάτι.
...................
Το τελειωτικό κτύπημα στους τουρκοαιγύπτιους, δόθηκε, όταν ο ενωμένος στόλος της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας έστειλε τα πλοία τους στο βυθό του κόλπου του Ναβαρίνου και αναπτέρωσε τις ελπίδες των Ελλήνων που, μετά τους εμφυλίους πολέμους, βρέθηκε με την επανάσταση στο χείλος της καταστροφής.
Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830 επικύρωσε την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, που η Ελλάδα είχε κερδίσει, με το αίμα των ηρωικών αγωνιστών της στα πεδία των μαχών αλλά που πέρασε από τις συμπληγάδες πέτρες του διπλωματικού παρασκηνίου και της «μάχης», για πολιτική επικράτηση, των λεγόμενων «προστάτιδων δυνάμεων» επί του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Διαβάστε Περισσότερα...
Σάββατο 22 Μαρτίου 2014
Οι πλουσιότεροι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής
ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ
Ανάμεσα στους 50 πλουσιότερους Έλληνες των ΗΠΑ με συνολική περιουσία 36 δισ.
Περιουσία αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν οι πενήντα πλουσιότεροι Ελληνοαμερικανοί, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του αγγλόφωνου «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, «The National Herald». Ανάμεσα σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τουλάχιστον δεκαπέντε ομογενείς που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για επιχειρηματίες, επιστήμονες και επενδυτές από κάθε κλάδο και τομέα. Όπως επισημαίνεται, η ελληνική ομογένεια της Αμερικής είναι η δεύτερη σε οικονομική επιφάνεια και ευρωστία εθνικότητα ανάμεσα στην πανσπερμία που συγκροτεί το μωσαϊκό της αμερικανικής κοινωνίας, ενώ είναι η πρώτη στην παιδεία και στη μόρφωση.
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι υπάρχουν πολλά πρόσωπα τα οποία είναι πολύ γνωστά στην Ομογένεια, και άλλα όχι, ενώ αρκετά ήταν στον κατάλογο και τα περασμένα χρόνια.
Η ομογενειακή εφημερίδα δημοσιεύει τον κατάλογο με όλα τα ονόματα των πενήντα ομογενών, την ηλικία τους, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματικούς κλάδους που δραστηριοποιούνται, καθώς και το χρηματικό ποσό της συνολικής περιουσίας τους.
Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι: Οικογένεια Χασιώτη - Λίλυ Χασιώτη-Μπέντα, Τζον Κατσιματίδης (Νίσυρος), Τζον Πολ Ντετζόρια, Τζορτζ Αργυρός (Κάσος), Μάικλ Τζαχάρης, Πίτερ Πίτερσον, Τζορτζ Λογοθέτης, Ντιν Μητρόπουλος, Ευστάθιος Βαλιώτης, Αλεξ Σπανός, Κώστας και Τομ Καρτσώτης, Τεντ Λεόνσης, Τζον Κάλαμος, Τζορτζ Μάρκους, Τζορτζ Μπεχράκης, Γιώργος Σακελλάρης (Κάλυμνος), Τζον Παγιάβλας, Πίτερ Αγγελος, Τζον Παπατζόν, Σωτήριος Βαχαβιώλος, Βασίλειος Σταυρόπουλος, Ευάγγελος Τσακόπουλος, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Αριάννα Στασινοπούλου-Χάφινγκτον, Ανδρέας Λιβέρης (Καστελόριζο), Τζον Λυκουρέντζος, Τίνα Φέι, Τζέιμς Γιαννόπουλος και Ρίτα Γουίλσον.
Πηγή: Rodosalarm
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014
Η Aegean στηρίζει τους φοιτητές προσφέροντας δωρεάν 18.000 εισιτήρια
Αφορά συνολικά 500 φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν στα ΑΕΙ το 2013 και όσους πρόκειται να εισαχθούν μέσω πανελληνίων το 2014
Την προσφορά δωρεάν αεροπορικών εισιτηρίων σε 500 φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν σε πανεπιστημιακές σχολές (μόνο ΑΕΙ) μέσω των Πανελληνίων του 2013 αλλά και όσους θα εισαχθούν σε ΑΕΙ μετά τις Πανελλήνιες του 2014, ανακοίνωσε σήμερα η αεροπορική εταιρεία Aegean σε συνέντευξη τύπου.Το πρόγραμμα αφορά φοιτητές οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Της προσφοράς για παροχή δωρεάν εισιτηρίων μπορούν να επωφεληθούν 200 φοιτητές από νησιά της άγονης γραμμής και συγκεκριμένα όσοι ζουν σε Αστυπάλαια, Ζάκυνθο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Καστελόριζο, Κάσο, Κύθηρα, Λέρο, Μήλο, Νάξο, Πάρο, Σκιάθο, Σκύρο και Σύρο. Εξ αυτών των 200 φοιτητών, οι 100 θα είναι νέοι που πέρασαν σε πανεπιστημιακές σχολές το 2013 και οι υπόλοιποι 100 θα αναδειχθούν μεταξύ των επιτυχόντων από τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις.
Οι επόμενοι 300 φοιτητές που θα επωφεληθούν της προσφοράς που κάνει η Aegean θα προέρχονται από τις υπόλοιπες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Και σε αυτή την περίπτωση οι 150 θα είναι όσοι ήδη φοιτούν σήμερα σε πανεπιστημιακές σχολές όπου επέτυχαν να εισαχθούν στις Πανελλήνιες του 2013, ενώ οι υπόλοιποι 150 θα επιλεγούν μεταξύ των φοιτητών που θα περάσουν στα ΑΕΙ όλης της χώρας μετά τις Πανελλήνιες του 2014.
Οι φοιτητές θα πρέπει να είναι νεοεισαχθέντες (το 2013 ή το 2014), να φοιτούν εκτός τόπου κατοικίας σε προορισμούς που καλύπτουν με το δίκτυό τους η Aegean και η Olympic Air και ειδικώς σε ό,τι αφορά εκείνους που δεν κατοικούν σε νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής να έχουν γενικό βαθμό πρόσβασης μεγαλύτερο από 16.000 μόρια.
«Στηρίζουμε φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους και προέρχονται από οικογένειες με περιορισμένο εισόδημα», επισημαίνουν τα στελέχη της Aegean.
Συνολικά πρόκειται να δοθούν 18.000 εισιτήρια (τα οποία υπό συνθήκες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 25.000, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας). Κάθε ένας από τους 500 φοιτητές που θα επωφεληθούν της προσφοράς μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι 8 δωρεάν εισιτήρια ανά ακαδημαϊκό έτος.
Αν οι φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Aegean υπερβαίνουν τους 100 κατ΄έτος για τις άγονες γραμμές και τους 150 (και πάλι κατ' έτος) για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, τότε θα συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα και η οικογενειακή κατάσταση κάθε υποψηφίου φοιτητή.
Οι φοιτητές θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από 1η μέχρι 15 Απριλίου στο www.kontastousneous.gr, ενώ η ανακοίνωση των δικαιούχων πρόκειται να γίνει στις 2 Μαΐου.
Mια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας στη Σητεία
Τρίτη 18 Μαρτίου 2014
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014
"Γκρεμνα και γεύσεις" Κάσος (1ο μέρος)
Η μοναδική σιτακα Κασου
Τη σιτάκα του τυροκομείου Κάσος Ι. Βοναπάρτης βρήκαμε στου Μιράν, Ευριπίδου 45 τηλ. 210 3217187. Για άλλα σημεία πώλησης επικοινωνήστε με τον παραγωγό.
Τυροκομείο Κάσος, Αγία Μαρίνα Κάσου τηλ. 22450 41953
Ν.Γ.