Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Στην Αμερική εορτάστηκε το Ολοκαύτωμα της Κάσου

Με την παρουσία 150 Κασιωτών, άλλων Δωδεκανησίων και Ομογενών, γιόρτασε η Κασιακή Αδελφότητα την 190η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιουνίου στο "Κασιώτικο Σπίτι", που βρίσκεται στο Bronx της Νέας Υόρκης. Με ιστορικές αναφορές και λαογραφικά δρώμενα ο Σύλλογος πρόβαλλε στην Αμερική ένα τοπικό ιστορικό γεγονός με Πανελλήνιο σημασία και αντίκτυπο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του ο πανεπιστημιακός καθηγητής στο Mount Sinai Hospital Ανδρέας Πλαϊτάκης, ο οποίος πριν από 42 χρόνια υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός στην Κάσο. Επίσης παρευρέθηκε ο ιερέας Ευθύμιος Κονταργύρης, ιερατικός προϊστάμενος της εκκλησίας του Αγίου Νεκταρίου στο Bronx, ο οποίος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Κασίων που αγωνίστηκαν υπέρ της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ιδιαίτερα αισθητή υπήρξε η παρουσία των προέδρων και αξιωματούχων των Δωδεκανησιακών συλλόγων: Γιώργος Ανδριώτης (πρόεδρος Δωδ. Ομοσπονδίας), Ματίνα Κουτσού (πρώην προέδρου Δωδ. Ομοσπονδίας), Αλέκος Ρωμαίος (1ος Αντιπρόεδρος της Δωδ. Ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος Τηλίων), Μαρία Μαραγκού (2ης αντιπροέδρος Δωδ. Ομοσπονδίας και προέδρος Καλυμνίων), Βασίλης Κωνσταντάς (πρώην πρόεδρος Πατμίων), Ντία Μαρή (ειδική γραμματέας Δωδ. Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος Λερίων), Μανώλης Δρίτσας (αντιπρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και εκπρόσωπος Πατμίων), Ηλίας Διακολιός (επί δεκαετίες διευθυντής του σχολείου του Αγίου Σπυρίδωνα στο Manhattan και εκρόσωπος Καρπαθίων), οι δασκάλες Σοφία Σοφίλα και Ευαγγελία Ασπρά, ο Μανώλης Κασσώτης και αρκετοί άλλοι Δωδεκανήσιοι που ήλθαν να τιμήσουν την εορτή των αδελφών Κασίων.

Χρέη εισηγητή τέλεσε ο αντιπρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητας Αντώνης Ασπράς ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες για την παρουσία τους και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος και των αγώνων των Κασίων υπερ της Ελληνικής ανεξαρτησίας, με μουσικη υπόκρουση του Σάββα Περσελή (εγγονού). Στην συνέχεια ο κύριος ομιλητής, Μανώλης Κασσώτης, αναφέρθηκε στην αναγέννηση της Κάσου, που ακολούθησε το Ολοκαύτωμα,  με την ανάπτυξη της ποντοπόρου Κασιακής ναυτιλίας και περιέγραψε το πρώτο Κασιακό υπερατλαντικό ταξίδι, με ιστιοφόρο, στην Νότιο Αμερική. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γιώργου Ανδριώτη και η ανάγνωση των μηνυμάτων που ελήφθησαν από τον Γενικό Πρόξενο Γεώργιο Ηλιόπουλο και τον βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα.   

Ακολούθησε το πολιτιστικό μέρος του προγράμματος με την απαγγελία του παραδοσιακού λαϊκού τραγουδιού "ο Πατημός της Κάσου" από την Θεοδώρα Καλαβρέζου και δίστιχα του Νίκου Παπαγεωργίου, σχετικά με το Ολοκαύτωμα, από τα παιδιά: Ειρήνη Παπαγεωργίου, Φραγκίσκο Ξυδιάρη, Καλλιόπη Περσελή, Γιώργο Περσελή και Κασιανή Ζαχάρη. Με την Κασιώτικη παραδοσιακή μουσική από τους Σάββα Περσελή και Σταύρο Κ. Κίκη στη λύρα και τον Χρυσοβαλάντη Κασιωτάκη στο λαούτο, χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου αποτελούμενο από: Μηνά Μ. Ζούλη, Άννα Ασπρά, Φούλα Καλαβρέζου, Κώστα Ασπρά, Μαρία Γ. Λυριστή και Κώστα Ζούλη, τους παραδοσιακούς χορούς της Κάσου Σούστα και Ζερβό.

Στην συνέχεια ο Σάββας Περσελής συνοδευόμενος από τους Σταύρο Κίκη (λύρα) και Χρυσοβαλάντη Κασιωτάκη (λαούτο) τραγούδησε παραδοσιακά δίστιχα αφιερωμένα στην Κάσο και το Ολοκαυτωμα:

Κάσος ηρωϊκό νησί, γεια σου και πάλι γεια σου,
στη ξενιτιά γιορτάζουμε το ολοκαύτωμα σου.

Κάσος ολοκαυτώθηκες, κι ήσουν χαροκαμένη,
και παραμένης μοναχή, μα και αδικημένη.

Η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Ψαρά, δώσανε λέει αγώνα,
κι Κάσος αναγνώριση την περιμένει ακόμα.
Σήμερα ολοκαυτώματα, γίνονται όλο ένα,
να μη χρειαστεί να γράψουμε, άλλο εικοσιένα.

Η δόξα πούχει σήμερα της Κάσου το νησάκι,
ειν' απ' το Κανταριζή, κι από το Μαλιαράκη.   

Το πρόγραμμα έκλεισε με τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του ο πρόεδρος της Αδελφότητας Βασίλη Κ. Περσελή. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη και ευχάριστη υπήρξε η συμμετοχή της νεολαίας. Μπράβο τους.
Μανώλης Κασσώτης