Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Μια ξεχωριστή Δωδεκανησιακή βραδιά-Γεύσεις, αρώματα, εικόνες και ακούσματα από τα Δωδεκάνησα πλημμύρισαν τις αίθουσες του Ν.Ο.Ε.

Μια ξεχωριστή Δωδεκανησιακή βραδιά ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” με τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος !

Γεύσεις, αρώματα, εικόνες και ακούσματα από τα Δωδεκάνησα πλημμύρισαν τις αίθουσες του Ν.Ο.Ε.!

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσει στα μέλη (κυρίως) του Ναυτικού Ομίλου, τις υπέροχες Δωδεκανησιακές γεύσεις της Σαρακοστής, με παραδοσιακές συνταγές αλλά και προϊόντα των Δωδεκανήσων, και να τα αναδείξει .

Κοπέλες με τοπικές φορεσιές από την Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο, την Λέρο, την Κάσο και την Σύμη υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους με παραδοσιακά κεράσματα, Ροδίτικα μελεκούνια και γλυκό κρασί Καλύμνου .

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος Αντιναυάρχου ε.α. κ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα , του μέλους του Δ.Σ. Του Ν.Ο.Ε. κ. Δημητρίου Παντελεημονίτη και του μέλους της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” κ. Ευδοκίας Βουβάλη. Η κ. Βουβάλη στον χαιρετισμό της, μεταξύ των άλλων απηύθυνε έκκληση στους παρευρισκόμενους να συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, στην επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας .

Στην συνέχεια έγινε προβολή ντοκυμαντέρ , παραγωγής της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος” , με τίτλο “Περίπλους Δωδεκανήσων” . Ένα οδοιπορικό στα “μαργαριτάρια του Αιγαίου” , που ταξίδεψε νοερά όλους τους παρευρισκόμενους στις ομορφιές της πατρίδας μας !

Αμέσως μετά “άνοιξε” ο μπουφές, με δεκαοκτώ (18) παραδοσιακές σαρακοστιανές συνταγές απ’ όλα τα Δωδεκάνησα, παστά και τυριά από Λέρο, Κάλυμνο και Κάσο, με πρώτες ύλες που φροντίσαμε να έρθουν από τα νησιά μας !

(Μιρμιζέλι, καλαμάρια γεμιστά, σουπιές με σπανάκι & αντίδια, ρεβίθια φούρνου, φάβα με κάπαρη , μπακαλιάρος μαγειρευτός με πράσα και σέλινο, λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο και ρύζι , χταποδοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, γαελλόπιτες ( αθερινοπιτάκια ), μελιτζάνες γεμιστές, τούρτες (μυζηθρόπιτες) , χορτόπιτα, μακαρούνες, κρεμμύδια γεμιστά, μακαρονάδα του ψαρά κ.α.) …. Πανδαισία !

Μετά κι από τα γλυκά (αμυγδαλωτά Λέρου, γλυκιά κολοκυθόπιτα Καλύμνου, σβίγγοι, χαλβά με μέλι θυμαρίσιο Καλύμνου & παγωτό), τα κορίτσια μας με τις τοπικές φορεσιές χόρεψαν Δωδεκανησιακούς χορούς , με την συνοδεία του Γιώργου Χατζηπέτρου στο βιολί και του Γιάννη Μεγαλούδη στο λαούτο, παρασύροντας και προσκεκλημένους στο χορό !

Η πανέμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικής πλακέτας στην Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος” εκ μέρους του Προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα και του έφορου Εντευκτηρίων του ομίλου κ. Δημητρίου Παντελεημονίτη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας & Δημοσίων Σχέσεων Πλοίαρχος κ. Αν. Μιχέλης (ΠΝ), ο τ. Βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Γιώργος Κασσάρας, η πρ. Έπαρχος Καλύμνου κ. Χρυσούλα Σιφουνιού, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Γιάννης Φραγκούλης, η Πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας κ. Λιάνα Μαυρή-Κορκόνδειλα, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδ. Σωματείων κ. Κ. Βουρεξάκη, η επίτιμη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδ. Σωματείων κ. Θ. Χαραλαμποπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής κ. Αντ. Κουντούρης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων κ. Δ. Ήσυχος, και τα μέλη Δ.Σ. κ.κ. Π. Χατζηδάκης & Γ. Χλωρός, καθώς και από τον σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων η κ. Μ. Σουλτανάκη .

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες :

Στην Διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος ,τον πρόεδρο κ. Αλεξανδρο Παπαδόγγονα, τον έφορο εντευκτηρίων κ. Δημ. Παντελεημονίτη και την σύζυγό του κ. Χριστίνα Μαυραντώνη-Παντελεημονίτη , τον Διευθυντή κ. Αναστ. Καβάλη, τον υπεύθυνο Marketing κ. Παπαδημητρίου, τον chef κ. Μοσχοβάκη και όλο το προσωπικό του Ν.Ο.Ε. για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε !

Στους χορηγούς επικοινωνίας, εφημερίδα “Καθημερινή” και το περιοδικό “Γαστρονόμος” .

Στην Ένωση Κώων Αθηνών “Ο Ιπποκράτης” , την Ένωση Ροδίων Αθηνών και την Ένωση Συμιακών Νέων “Ο Νιρέας”, για την ευγενική παραχώρηση τοπικών ενδυμασιών.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τα μέλη μας Λίνα Κουμπιού, Μαριάννα Αντύπα, Άννα Κακομανώλη, Ιωάννα Φούντη, Νίκη Χαλκιδιού και την Τσαμπίκα Κουριαντάκη που ομόρφυναν την βραδιά με τις τοπικές φορεσιές και τους χορούς των νησιών μας !

Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη μας Δημήτρη Τσούκα και Παναγιώτη Θεοδωρίδη για την “αφανή” αλλά σημαντική συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσής .

Πολιτιστική Ομάδα Αρχιπέλαγος



Πηγή:www.dimokratiki.gr