Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Διαμαρτυρία ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της Δωδεκανήσου απο την Ομοσπονδία Παροικιακών Συλλόγων Δωδεκανήσου




-Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την δυσαρέσκεια όλων των παροικιών της Ρόδου και των κατοίκων των νησιών της Δωδεκανήσου για την απαράδεκτη κατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ιδιαίτερα των μικρών νησιών σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Ζητούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει τις σωστές αποφάσεις που απαιτούνται: για τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων δρομολογίων:

1) Όσο αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών ζητάμε να διατηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια:

. Πειραιά – Σαντορίνη – Ανάφη – Σητεία – Κάσο – Κάρπαθο – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδο και επιστροφή Ρόδο – Χάλκη – Διαφάνι – Κάρπαθο – Κάσο – Ανάφη – Θήρα – Πειραιά.

. Πειραιά – Μήλο - Σαντορίνη – Ηράκλειο – Σητεία – Κάσο – Κάρπαθο – Χάλκη – Ρόδο και επιστροφή Ρόδο – Χάλκη – Κάρπαθο – Κάσο – Σητεία – Ηράκλειο – Θήρα – Μήλο - Πειραιά.

. Τοπικό δρομολόγιο Ρόδο – Χάλκη – Κάρπαθο – Κάσο – Σητεία – Ηράκλειο και επιστροφή Ηράκλειο – Σητεία – Κάσο – Κάρπαθο – Χάλκη – Ρόδο.

Παράλληλα οι κάτοικοι των νησιών ζητούν:

α) Μείωση του χρόνου αναμονής στα λιμάνια και άμεση ανταπόκριση από το Ηράκλειο.

β) Ενιαίο εισιτήριο με την ανταπόκριση μέχρι το Πειραιά.

γ) Το κόστος να μην ξεπερνά το κόστος της άμεσης μετάβασης στο απευθείας δρομολόγιο, ούτε των επιβατών αλλά ούτε και των οχημάτων. Το σημερινό κόστος είναι απαγορευτικό.

2) Όσο αφορά στην κατηγορία των πλοίου που επιλέγεται να εξυπηρετεί τις παραπάνω γραμμές, ζητάμε την αναβάθμιση του σε πλοία 1ης ή 2ης.

3) Να ενεργοποιηθεί η μείωση των εισιτηρίων στους μόνιμους κατοίκους, στους πολύτεκνους και τους συνταξιούχους του Ν.Α.Τ.






4) Να υποχρεωθεί η ανάδοχος πλοιοκτήτρια εταιρεία να ενημερώσει για το ακριβές πρόγραμμα δρομολογίων κατάπλου και απόπλου καθώς και τυχόν προβλεπόμενες καθυστερήσεις.

Η διακοπή ή η μείωση των δρομολογίων, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και ουσιαστικά τα αποκόπτει από τον υπόλοιπο κόσμο. Η οικονομική ζωή των νησιών, οι τροφοδοσίες, οι αναγκαίες μετακινήσεις, η ίδια η ζωή των κατοίκων εξαρτάται από την σύνδεση των νησιών με τα λιμάνια της πατρίδας μας. Ολόκληρο το χειμώνα από ορισμένα νησιά το πλοίο πέρασε 4 ή 5 φορές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν βασικά αγαθά διαβίωσης, οι ασθενείς ή μετακινούνται αεροπορικώς ή πεθαίνουν. Όσοι εκπαιδευτικοί ή Δημόσιοι υπάλληλοι υπηρετούν στα νησιά θέλουν να φύγουν, όλα τα παιδιά της επικράτειας πηγαίνουν την καθιερωμένη ετήσια εκδρομή τους, (τα δικά μας παιδιά είναι παιδιά ενός μικρότερου Θεού;). Κάθε τηλεφώνημα από τα νησιά μοιάζει με σήμα κινδύνου, οι κάτοικοι είναι αποκομμένοι από τον κόσμο, ζητούν ακόμα και επίταξη εμπορικού ή πολεμικού πλοίου!

Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας να βρει άμεσα λύση σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο εν τέλει είναι η χαριστική βολή στην ανάπτυξη των μικρών νησιών και το οποίο έκανε τη ζωή των κατοίκων των μικρών νησιών εφιάλτη.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ο πληθυσμός, ιδιαίτερα των μικρών νησιών μειώνεται δραματικά, τα τελευταία χρόνια. Πολλοί συμπολίτες μας φεύγουν στο εξωτερικό. Οι παροικίες της Αμερικής και της Αυστραλίας συνεχώς μεγαλώνουν και όλοι οι μορφωμένοι νέοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Η Ελλάδα σπουδάζει τα παιδιά της και μετά τα διώχνει για να προσφέρουν τις γνώσεις τους σε άλλες μακρινές χώρες. Ταυτόχρονα η ερήμωση των ακριτικών νησιών, δημιουργεί μεγάλα εθνικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που οι εθνικοί κίνδυνοι καιροφυλακτούν. Ο πληθυσμός των μικρών νησιών γερνάει. Το εθνικό πρόβλημα θα οξυνθεί περισσότερο, όταν σε λίγα χρόνια τα μικρά νησιά θα ερημώσουν.

Σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου των μικρών νησιών, της έλλειψης πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, της έλλειψης αγαθών και δυνατοτήτων απασχόλησης, του υψηλότερου κόστους ζωής και της προβληματικής λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ζωή την κατοίκων στα μικρά νησιά γίνεται όχι μόνο δυσχερής αλλά εφιαλτική. Η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης τους σβήνει και σε συνάρτηση με τη προβληματική συγκοινωνία των νησιών ιδιαίτερα της άγονης γραμμής τα νησιά είναι καταδικασμένα.

Ζωή σε ένα τόπο αποκομμένο από τον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει.

Οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου στέλνουν το μήνυμα της κάμψης του φρονήματος τους και της έντονης δυσαρέσκειας τους. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση και αποφασιστικότητα. Πρέπει να μοιράσει μικρό καρβέλι σε μικρά τεμάχια, όμως ορισμένα θέματα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα, γιατί αφορούν την επιβίωση των κατοίκων των μικρών νησιών του Αιγαίου.

Καλούμε όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου και όλους τους ε

κπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, να πάρουν θέση σε αυτό το ακραίο πρόβλημα που αναστάτωσε την ήδη ταλαιπωρημένη ζωή των κατοίκων της ακριτικής Δωδεκανήσου.

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη. Σε όλα όμως υπάρχουν κάποια όρια. Όταν ξεπεραστούν διαλύεται ο κοινωνικός ιστός και η επιβίωση των πολιτών μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας

και του συλλόγου Κασιωτών 

Νίκος Κωνσταντινίδης