Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Αναφορά στην ηρωική Κάσο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η επέτειος του 1821 αποτελεί ταυτόχρονα, προσκύνημα όλων των Ελλήνων προς τους ηρωικούς προγόνους μας και σε όλους όσους αγωνίστηκαν διαχρονικά για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ηγέτες όπως οι επιφανείς ήρωες του ’21 αλλά και οι αμέτρητοι άλλοι αφανείς ήρωες που πάλεψαν με το σώμα και την ψυχή για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τυραννικό ζυγό και ασιατικό σκοταδισμό. Οι αγωνιστές του σηκωμού του γένους, έδωσαν ξανά στην Ελλάδα, στο λίκνο αυτό του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτισμού, στην γενέτειρα της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της δημοκρατίας, της πολιτικής, της στρατηγικής του «αμύνεσθαι περί πάτρις» και κάθε μορφής ανθρώπινου μεγαλείου, Ελευθερία και αυτοδιάθεση. Αυτές τις μέρες η σκέψη μας στρέφεται ιδιαίτερα στους νησιώτες αγωνιστές και όσους έπεσαν στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, «υπέρ πίστεως και πατρίδος».
Αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά στη μικρή και ταυτόχρονα μεγάλη, Κάσο της Δωδεκανήσου. Η Κάσος συνεισέφερε στην επανάσταση του 1821 δίνοντας πλοία από το στόλο της, που βοήθησε πολύ την Επανάσταση σε Αιγαίο και Κρήτη εφοδιάζοντας τους επαναστάτες και κανονιοβολώντας τα τουρκικά οχυρά. Λόγω αυτής της δράσης το 1824 επιτέθηκε κατά του νησιού ο Αιγυπτιακός στόλος.
Έγιναν λυσσαλέες μάχες που έμειναν στην ιστορία ως η μάχη και η σφαγή της Κάσου.
Με την αναφορά αυτή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τιμά τους αγώνες των ηρώων από τα νησιά μας που πέρασαν στο πάνθεον του Ελληνικού Έθνους.
Με το χαιρετισμό αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, αναφέρθηκε στην επέτειο του 1821 και στη συνέχεια επισκέφτηκε πολλά σχολεία στο νησί της Ρόδου όπου παρακολούθησε τις σχολικές εορτές που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που κοπίασαν και τίμησαν την Εθνική επέτειο.