Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Δελτίο τύπου κ. Ιωάννη Παρασκευά- Βουλευτή Δωδεκανήσου


Αθήνα, 28-06-2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη προχθεσινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής συζητήθηκε το Νομοσχέδιο «Συγκέντρωση και αδειοδότηση επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις».
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παρασκευάς στη παρέμβαση του τόνισε ότι :
«Η Κυβέρνηση μετά από διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι με τους μεγαλομέτοχους των ΜΜΕ, οδηγείται με αυτή την ταχύτητα στη ψήφιση του Νομοσχεδίου του οποίου η υλοποίηση είναι αδύνατη».
Επίσης αναρωτήθηκε αν «Δεν αποτελεί ευτελισμό του Κοινοβουλίου αυτή η ταχύτητα και η παράταση των εργασιών της Ολομέλειας για να ψηφισθεί ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο»
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Βουλευτή έχει ως ακολούθως :
ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παρασκευάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Κύριε Υπουργέ, έχω ορισμένες απορίες, γιατί όλη αυτή η διαδικασία έχει δύο στοιχεία μέσα της. Ήμουν σε ένα καφενείο και κάποιος είπε «αυτός ο Μπαϊρακτάρης τι έγινε;». Όλη εκείνη η φιλολογία για την καταπολέμηση της διαπλοκής και για τη διαφάνεια, τι έγινε;
Κύριε Υπουργέ, το συμπέρασμα που έβγαινε από τη συζήτηση, ήταν το εξής.
Οι διαπραγματεύσεις έγιναν κάτω από το τραπέζι μόνο με τους μεγαλομετόχους των ΜΜΕ ούτως ώστε ο κ. Ρουσόπουλος και η Κυβέρνηση του να οδηγηθεί εκούσα ακούσα με αυτή την ταχύτητα στη ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου του οποίου η υλοποίηση είναι αδύνατη.
Αυτή η υλοποίηση αν γίνει θα γίνει κάτω από την ελεύθερη επιλογή του οιοδήποτε αρμόδιου Υπουργού. Κύριε Υπουργέ, ή έχετε κάνει συμφωνία με όλους αυτούς που χειρίζονται τα ΜΜΕ και αυτοί σας πιέζουν να νομοθετήσετε σήμερα ή φοβάστε ότι δεν θα προλάβετε και μετά τις εκλογές δεν θα έχετε τη δυνατότητα να το ψηφίσετε; Εάν πράγματι πιστεύετε ότι θα είσαστε Κυβέρνηση και μετά τις εκλογές, είχατε όλο το χρόνο να φέρετε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί κανονικά. Η διαδικασία θα ήταν πιο ολοκληρωμένη και δεν θα απαιτούνταν 10 π.δ. και 125 Υπουργικές αποφάσεις.
Δεν αποτελεί ευτελισμό της λειτουργίας του Κοινοβουλίου αυτή η ταχύτητα και η παράταση των εργασιών της Ολομέλειας για να ψηφιστεί ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά εξυπηρετεί οργανωμένα συμφέροντα; Ποιο είναι το τηλεοπτικό τοπίο σήμερα κ. Υπουργέ; Ποια είναι η κατάσταση στα Μ.Μ.Ε.; Έχουμε φτάσει στον πάτο. Τρεισήμισι χρόνια τώρα ξεκινήσατε ουσιαστικά ανεμίζοντας τη σημαία και τη ρομφαία της κάθαρσης από όλο αυτό το κατεστημένο, και στο τέλος έχετε γίνει ο πιστότερος υπηρέτης αυτού του κατεστημένου. Έχετε γίνει κυβέρνηση που εξυπηρετεί αυτού του είδους τα συμφέροντα. Υπάρχει μια βασική αρχή κ. Υπουργέ. Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό. Το μόνο το οποίο δεν έχετε κάνει είναι να χειριστείτε αυτό το αγαθό με την έννοια της προστασίας του πολίτη. Αυτό το αγαθό το κάνατε εμπορευματικό και το δίνετε ουσιαστικά σε αυτούς που προσφέρουν τα περισσότερα, γιατί αντικειμενικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου δεν είναι κανείς άλλος, παρά μόνο η ενίσχυση την οποία θα έχει η Κυβέρνηση όλη αυτή την περίοδο από τα Μ.Μ.Ε..
Μετά το φιάσκο του βασικού μετόχου, όπου δήθεν θέλατε να εξυγιάνατε το τοπίο των Μ.Μ.Ε., φτάνουμε τελικά σε αυτό το νομοσχέδιο και κανένας δεν μπορεί να του δώσει κανένα χαρακτηρισμό. Είναι μεγάλο πολιτικό ολίσθημα και δεν έχετε καμία ηθική νομιμοποίηση στο χρόνο που επιλέξατε να φέρετε προς ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο το μόνο το οποίο προσφέρει είναι μια άτυπη συμφωνία
μεταξύ των εκπροσώπων των ΜΜΕ και της Κυβέρνησης για αυτή την επικίνδυνη περίοδο την οποία διανύουμε.
Η δημιουργία της νέας ΑΕ της ΕΡΤ και η εκχώρηση περιουσιακών δικαιωμάτων όπως και του ανταποδοτικού τέλους σε αυτή την εταιρία είναι ένα μεγάλο πολιτικό ολίσθημα. Εμένα μου γεννιέται μια απορία. Για νομοσχέδια τα οποία είναι ήσσονος σημασίας, για πάρα πολλές μέρες διαβάζουμε διάφορες κριτικές, στα Μ.Μ.Ε., σε αυτό το νομοσχέδιο τόσο καιρό τώρα, έχετε ακούσει κανένα σχολιασμό; Το πρώτο θέμα είναι ότι θα ψηφιστεί. Γιατί δεν υπάρχουν αντιθέσεις και τελικά είναι προϊόν κοινής συμφωνίας. Η αναρχία η οποία επικρατεί δε σας ενοχλεί, η ποιότητα αλλά και το γεγονός ότι ουσιαστικά η πολιτική ενημέρωση δεν είναι πολιτική αλλά χειραγώγηση δε σας ενοχλεί; Το γεγονός ότι τελικά σε αυτή την αίθουσα, αυτοί οι οποίοι παριστάμεθα είμαστε προϊόντα ουσιαστικά αυτής της κατάστασης δε σας ενοχλεί. Αυτό το οποίο σας ενοχλεί είναι το πώς θα διαμορφώσετε ένα τέτοιο τοπίο ούτως ώστε η χειραγώγηση και η εκμετάλλευση αλλά και το αμαρτωλό καθεστώς το οποίο υπάρχει σήμερα να διατηρηθεί. Αυτό το καθεστώς διατηρείται γιατί θα πρέπει να έχουμε τον έλεγχο και την εύνοια των ΜΜΕ. Όλα αυτά τα οποία είναι ουσιαστικά ευνοϊκά για το δικό μας πολιτικό μέλλον αποτελούν πολιτικό ολίσθημα. Επίσης αποτελεί πολιτικό ολίσθημα η επιλογή του χρόνου για την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως αποτελεί ολίσθημα η όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Για αυτούς τους λόγους καταψηφίζω το νομοσχέδιο.