Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

Aντιφώνηση του Προέδρου της δημοκρατίας κ. Κάρολου Πάπούλια μετά την τελετή απονομής - παράδοσης του κλειδιού της Κάσου

07.06.07

Αγαπητοί μου φίλοι,

Είναι αλήθεια, κ. δήμαρχε, ότι με συγκινήσατε με την απονομή αυτού του κλειδιού του νησιού, γιατί έτσι με δένετε συναισθηματικά περισσότερο με μια περιοχή που πάντοτε ήμουνα δεμένος. Αυτή η θάλασσα είναι θάλασσα πατριωτικής ενατένισης και πατριωτικού συλλογισμού και είναι στην καρδιά όλων μας είτε στεριανοί και ορεινοί είμαστε, όπως είμαι εγώ, είτε στις πεδιάδες της πατρίδας μας κατοικούμε.
Ο ελληνικός λαός έχει μακραίωνη ιστορική πορεία για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Τιμούμε πάντοτε όλους εκείνους που με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, πίστη στα ιδανικά μας αγωνίστηκαν για την σημερινή ελευθερία και πρόοδο του ελληνικού λαού. Το ολοκαύτωμα της Κάσου είναι μια ηρωική σελίδα της ιστορίας μας και ολόκληρου του Ελληνισμού.

Η θυσία των ηρώων στην Κάσο έγινε φωτεινό σημάδι για τον αγώνα του Έθνους μας για ανεξαρτησία και ελευθερία.Ο εορτασμός επετείου του Ολοκαυτώματος της Κάσου θα ήταν άγονος, εάν περιοριζόταν μόνο στην ανανέωση της ιστορικής μνήμης και δεν εξυπηρετούσε την βαθύτερη εθνική ανάγκη της άντλησης χρήσιμων διδαγμάτων για το παρόν και το μέλλον, μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.


Αγαπητοί μου φίλοι,

Μου είναι γνωστό, ότι εσείς οι ακρίτες νησιώτες μας προσδοκάτε, περισσότερο από όλους τους Έλληνες, ένα ειρηνικό μέλλον με τους γείτονες. Το επιζητάτε για το κοινό συμφέρον και την πρόοδο στις δύο πλευρές του Αιγαίοy.Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και αυτό γιατί είναι πεποίθηση μας ότι όχι μόνο η ειρήνη αλλά και η ευημερία μας εξαρτώνται από τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία έχει σήμερα μία ιστορική ευκαιρία για τον εξευρωπαϊσμό της. Είναι καιρός πλέον η τουρκική ηγεσία να αποδείξει εμπράκτως την ειλικρίνεια της βούλησής της να πορευτεί στον ευρωπαϊκό δρόμο. Άλλωστε η Τουρκία έχει, με δική της απόφαση και υπογραφή, δεσμευτεί να πληροί όλες τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Είμαι βέβαιος ότι το Ολοκαύτωμα της Κάσου και η θυσία των ηρωικών κατοίκων της. θα συνεχίσει να παραμένει για πάντα ένα υψηλό παράδειγμα αλτρουισμού και φιλοπατρίας, ένα παράδειγμα που θα ενδυναμώνει συνεχώς τις προσπάθειες όλων μας για συνεχή πρόοδο και ευημερία.



Σας ευχαριστώ πολύ.