Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Κασιώτης γύρισε από την Αίγυπτο

Μόνιμος κάτοικος του Πόρτ Σάιντ για τριάντα ολόκληρα χρόνια ήταν ο κ Γιώργος Βούκενας ο οποίος είναι ένας από τους ομογενείς που γύρισαν από την ταραγμένη περιοχή της Αιγύπτου. Κατάγεται από την Κάσο και η οικογένεια του είχε εγκατασταθεί στην Αίγυπτο στα τέλη του 19ου αιώνα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή αφού η κατάσταση στα Δωδεκάνησα ήταν τότε εξαιρετικά δύσκολη. Εργάσθηκαν για πολλά χρόνια στην κατασκευή της γέφυρας του Σουέζ.
«Ολα ξεκίνησαν στη γιορτή της Αστυνομίας όπου ξεκίνησε το ειρηνικό συλλαλητήριο, που στη συνέχεια έγινε επιθετικό. Τα όσα ακολούθησαν

δεν περιγράφονται» δήλωσε στη «δ» ο κ Γιώργος Βούκενας που μίλησε για τις τάσεις που υπάρχουν στην Αίγυπτο και για τη πρόσφατη πρόταση του προέδρου Μουμπάρακ να μείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της θητείας του και στη συνέχεια να γίνουν οι εκλογές.
«Οι γονείς μου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο. Το ίδιο και εγώ που έζησα για τρεις δεκαετίες εκεί. Δημιούργησα και εξακολουθώ να διατηρώ σχέσεις με τους Αιγυπτίους. Στην συνέχεια επέστρεψα στην Ελλάδα. Κάθε χειμώνα όμως ταξιδεύω και μένω στο Πόρτ Σάιντ. Στη διάρκεια της παραμονής μου εκεί ξεκίνησαν τα γεγονότα που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου» , σημείωσε ο κ Γιώργος Βούκενας προσθέτοντας πως θα μείνει στην Αθήνα μέχρι να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στην Αίγυπτο προκειμένου να επιστρέψει.
«Οι Έλληνες φεύγουν από την Αίγυπτο γιατί αισθάνονται ανασφάλεια. Κανείς δεν πίστευε ότι η επανάσταση θα ξεκινούσε από τη γενιά του Ιnternet και του Facebook. ¨Ολοι πίστευαν ότι η φωτιά θα ανάψει από τους μουσουλμάνους", υπογράμμισε ο κ Βούκενας.
Σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές κοινότητες στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια βρίσκεται ο «Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Αιγυπτιωτών».
Χθες το πρωί η διοίκηση του συνδέσμου επικοινώνησε τόσο με τον πρόεδρο τη κοινότητας της Αλεξάνδρειας Γιάννη Σιώκα όσο και με τον πρόεδρο της κοινότητας του Καίρου κ. Χρήστο Καβάλη.
«Οι Έλληνες που είναι εκεί φοβούνται για τα επακόλουθα που θα έχει η επανάσταση αυτή. Ανησυχούν και αυτός είναι ο λόγος που στέλνουν μέλη των οικογενειών τους στην Αθήνα. Προσπαθούν εκεί να περιφρουρήσουν τις περιουσίες που με τόσο κόπο δημιούργησαν. Θέλουν να μείνουν ανέγγιχτα οι εκκλησίες και τα σχολεία» , δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Α Τζίτζας.

Οι προσπάθειες για τη στήριξη των Ελλήνων που ζουν στην Αίγυπτο θα συνεχιστούν. Υπάρχουν ακόμη και σκέψεις να γίνει η μεταφορά όσων θέλουν να επιστρέψουν στην χώρα μας με πλοίο. 


Πηγή:Δημοκρατική της Ρόδου