Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Κάσου

Την Δευτέρα 14/10, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιλένας Αποστολάκη με τον διαχειριστή – ταμία Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάσου κ. Γιάννη Φραγκούλη, τον γεωπόνο – μελετητή κ. Μιχάλη Χατζηκαντή και τον αρχιτέκτονα – μηχανικό κ. Φραγκίσκο Τούρλο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες θεμάτων αρμοδιότητας της κας Αποστολάκη, που απασχολούν τους κατοίκους της Κάσου και που χρειάζονται άμεση ανάληψη ενεργειών. Η κα Αποστολάκη κατέγραψε όλα τα αιτήματα και έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για την ικανοποίησή τους.


Συγκεκριμένα συζητήθηκαν:
α. Έλλειψη σφαγείου
Η κατασκευή σφαγείου στην Κάσο, άρχισε το 2006, με φορέα υλοποίησης τη Ν.Α. Δωδεκανήσου και σήμερα έχει σταματήσει. Απαιτείται άμεση συνέχιση εργασιών.

β. Επιδότηση μεταφοράς ζώων εκτός Κάσου
Απαιτείται να δοθεί επιδότηση, ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι της Κάσου, μέχρι να λειτουργήσει το υπό κατασκευή σφαγείο.

γ. Έλλειψη κτηνιάτρου
Απαιτείται άμεση πρόσληψη μονίμου κτηνιάτρου, σύμφωνα και με τη σύσταση θέσης μονίμου κτηνιάτρου στην Κάσο στο ΦΕΚ B΄(Αριθ. Φύλλου 2562-18/12/2008).

δ. Έλλειψη γεωπόνου
Απαιτείται έγκριση σύστασης θέσης μονίμου γεωπόνου στην Κάσο, η έλλειψη του οποίου, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα (μη συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα, έλλειψη πληροφόρησης για σύγχρονες καλλιέργειες και ζήτηση της αγοράς, περιορισμός ενασχόλησης σε ξεπερασμένες μεθόδους και είδη καλλιεργειών, εγκατάλειψη λειτουργίας θερμοκηπίων στο νησί την τελευταία δεκαετία).

Προβλήματα Κάσου και λοιπών μικρών νησιών
α. Υποχρέωση συμπλήρωσης μητρώου φαρμακευτικής αγωγής εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων
Η έλλειψη μονίμου κτηνιάτρου σε μικρά νησιά, καθιστά αδύνατη την ανταπόκριση των κτηνοτρόφων στην εν λόγω υποχρέωση

β. Υποχρέωση ηλεκτρονικής σήμανσης αιγοπροβάτων
Η πρόσφατη απόφαση της Υφυπουργού, για την εφαρμογή ενωτίων στα αιγοπρόβατα αντί των βώλων, χαρακτηρίζεται θετικότατη.

γ. Επιδότηση προμήθειας φορτηγού αυτοκινήτου - ψυγείου
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, μόνο οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που διαθέτουν σφαγείο, δικαιούνται επιδότησης αγοράς φορτηγού αυτοκινήτου – ψυγείου. Απαιτείται να δίνεται επιδότηση αγοράς φορτηγού αυτοκινήτου μεταφοράς ζώντων ζώων στους Συνεταιρισμούς των νησιών, που δεν διαθέτουν σφαγείο.

δ. Δικαίωμα συμμετοχής σε δράσεις κρατικών ενισχύσεων
Σύμφωνα με το Ν.2810 (ΦΕΚ Α΄61/ 9-3-2000), οι Α.Σ.Ο. όλων των βαθμίδων είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Αυτή η ρύθμιση απαγορεύει τις Α.Σ.Ο. να είναι δικαιούχοι ενισχύσεων από ορισμένα προγράμματα ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως το «Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΦΕΚ Β΄1809/17-11-2010). Χρειάζεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην αποκλείονται οι Α.Σ.Ο.

ε. Ένταξη του ΑΣ Κάσου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) – Άξονας 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ)
Ζητάμε την επίσπευση ελέγχου φακέλων υποψηφιοτήτων, ώστε να δοθούν οι επιδοτήσεις που θα εγκριθούν στους δικαιούχους.

στ. Δημιουργία «ΚΕΠ» Αγροτών
Σε μικρά νησιά, κατά κανόνα, υπάρχει μόνο ένα άτομο, ανταποκριτής του ΟΓΑ, που παράλληλα ασκεί άλλα καθήκοντα. Σε θέματα καθημερινής ρουτίνας ατόμων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και σχετίζονται με φορείς, όπως ΑΤΕ ΒΑΝΚ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΑΣ, δεν υπάρχει η στοιχειώδης πρόσβαση – ενημέρωση. Χρειάζεται η άμεση κάλυψη αυτής της ανάγκης είτε με δημιουργία αυτόνομου «ΚΕΠ», είτε με δημιουργία θέσης εργασίας στο υπάρχον ΚΕΠ του Δήμου ή και στο χώρο γραφείων των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

ζ. Διάθεση τοπικών προϊόντων μεταξύ Α.Σ.Ο.
Κρίνεται ζωτικής σημασίας η επιδότηση μεταφοράς προϊόντων τοπικής παραγωγής μεταξύ των Α.Σ.Ο., ώστε και η τιμή αγοράς από τους παραγωγούς να είναι ικανοποιητική και οι καταναλωτές – πελάτες των καταστημάτων των Α.Σ., στον τόπο προορισμού να προμηθεύονται προϊόντα ποιότητας σε συμφέρουσες τιμές.