Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

«Ασε τη ζωή που κάνεις, ψάξε τη ζωή που χάνεις»

«Αυτοί που δίχως όρια
τους άλλους αγαπούνε, σίγουρα τον αληθινό Θεό,
να δουν, θ' αξιωθούνε»
Εχει αφιερώσει αγαπητικά τη ζωή του στο μικρό μαθητή και στον ταλαιπωρημένο συνάνθρωπο που διαβαίνει εναγωνίως το κατώφλι της Εκκλησίας. Νύχτα μέρα αγωνίζεται και αγωνιά να μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα που μας ταλαιπωρούν, μέσα από το πρίσμα της αιώνιας Αλήθειας.
Ο πατήρ Καλλίνικος Μαυρολέων κατάγεται από την ανεμόεσσα Κάρπαθο και την ηρωική Κάσο. Εργάζεται 32 χρόνια ώς τώρα ως δάσκαλος. Εφάρμοσε στη διδασκαλία του, από το 1989, πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Σήμερα υπηρετεί ως ιεροκήρυκας, πνευματικός, υπεύθυνος της Σχολής Γονέων και της Διεύθυνσης Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου. Είναι εφημέριος της μικρής Κοινότητας των Πυλών και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Σχόλια επικαιρότητας», εκδόσεις Αρχονταρίκι, τηλ. 210-9310605.
- Πότε παρουσιάζεται;
«Την Κυριακή, ώρα 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Βασιλείου, τέρμα Σαχτούρη. Θα μιλήσουν εκτός από το συγγραφέα και οι πανεπιστημιακοί Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και Σπύρος Τάνταρος. Μαθητές του συγγραφέα, σημερινοί φοιτητές και επιστήμονες διάφορων πανεπιστημιακών σχολών, θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο. Ομάδα νέων θα αποδώσει εκκλησιαστικούς ύμνους».
- Μελαγχολική η επικαιρότητα;
«Ποιος το αμφισβητεί; Αν και στο βιβλίο μου δεν σχολιάζω την τρέχουσα, θλιβερή επικαιρότητα. Δεν το αξίζει καθόλου! Είναι σχόλια που εκφωνήθηκαν στο ραδιοφωνικό σταθμό της "Πειραϊκής Εκκλησίας" παλιότερα, σχόλια μιας "άλλης" επικαιρότητας, διαχρονικής και αισιόδοξης! Μιας επικαιρότητας που εμπνέει, οδηγεί, παρηγορεί.
Σχόλια για τις μεγάλες γιορτές της πίστεώς μας, την πνευματική ζωή, για το παιδί και τον έφηβο, την αγωγή και το σχολείο, την οικογένεια και την εκπαίδευση».
- Αναμενόμενα;
«Τα σημάδια της πνευματικής μας κατάπτωσης φανέρωναν την ολοένα αυξανόμενη κατηφορική μας πορεία... Τώρα ελπίζω να δω τη μετάνοιά μας, την αλλαγή, την ωφέλεια από όλη αυτή την "κρίση"».
- Τι λέτε στους νέους;
«Ν' αλλάξουμε ζωή. Ασε τη ζωή που κάνεις. Ψάξε τη ζωή που χάνεις».
- Σας θυμάμαι με τους υπολογιστές φορτωμένους στην πλάτη στο σχολείο των Πυλών...
«Εκλεισε το σχολείο, θύμα κι αυτό της κρίσης. Το 2010 είχε 5 μαθητές. Το μόνο κριτήριο που υπολόγισαν ήταν οι ψυχροί αριθμοί. Εκείνης της μέρας. Σήμερα έχει 25 παιδιά στο χωριό, που φοιτούν βέβαια σε άλλα σχολεία. Ολα τα άλλα, εξοπλισμός, προγράμματα, πρωτότυπες δραστηριότητες, επιτυχίες μαθητών, παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες της ποιότητας ενός ξεχωριστού σχολείου... Που και σήμερα είναι ανοικτό τα Σαββατοκύριακα ως κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και ποικίλων δραστηριοτήτων για τα παιδιά που συνεχίζουν να δίνουν πνοή στο μικρό μας τόπο».
- Εχετε αποσπαστεί στη Μητρόπολη Καρπάθου;
«Από πέρσι λειτουργεί ήδη και στο νησί μας "Σχολή Γονέων" με απόφαση του σεβασμιότατου μητροπολίτη μας κ. Αμβροσίου, με εισηγήσεις και διάλογο με εκλεκτούς πανεπιστημιακούς και άλλους ομιλητές. Ακόμη μία απόδειξη ότι και η τοπική μας Εκκλησία στέκεται κοντά στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά μας, θέλοντας να τους στηρίξει στο υπεύθυνο έργο τους. Παράλληλα, ετοιμάζω εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά σχολικής ηλικίας για τα παλαιοχριστιανικά μνημεία του νησιού, εκπαιδευτικές βαλίτσες με θρησκευτικά θέματα για το σχολείο κ.ά. και είμαι υπεύθυνος στην εκπομπή της Μητροπόλεώς μας "Ράδιο Αρχονταρίκι" στο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Καρπάθου στα 101.3 FM, απ' όπου και η φωτογραφία».
- Ονειρεύομαι μια οικογένεια και ένα σχολείο...
«Και ονειρεύομαι και έζησα και ζω κι αγωνίζομαι για μια υγιή, στέρεη και χαρούμενη οικογένεια κι ένα σχολείο με αρχές, με αξίες, με μεράκι κι όρεξη...».

Έντυπη Έκδοση